Ce am mancat la alergarea de 24H

După principiul fă ce “spune popa”, o să încerc să prezint un pic cam ce aveam eu pregătit pe partea de nutriţie şi ce am mâncat defapt în cele 24 de ore de alergare.

Mâncarea

Înainte de cursă am căutat destul de multe informaţii despre ce, cât, când, cum să mănânci. Sunt multe teorii, multe sfaturi, dar am decis să aleg una care avea şi o regulă matematică, deh, spiritul de inginer: 100 calorii/milă sau 300 calorii/oră.

Oricum ca şi regulă generală este indicat să mănânci după ce pofte ai. De ce? Corpul uman este mult mai inteligent decât credem noi. Există şi o poveste în care un om supravieţuieşte pentru că la un moment îi vine pofta să mănânce ochi de peşte, lucru care nu l-a mai făcut vreodată, însă corpul avea nevoie de nu stiu ce nutrient care se găseşte în ochii de la peşte.

Ce se recomandă

În general, mâncăruri simple care să nu îţi cauzeze probleme la stomac, indicat şi împărţite pe un raport 60/20/20 (60% carbohidraţi, 20% grăsimi,20% proteine). Mai exact asta înseamnă: fructe proaspete, fructe confiate, tot felul de seminţe, covrigei şi alte ronţăieli, cartofi fierţi, sandwichuri cu brânză.

Ce aveam la mine:

– banane, mere şi portocale
– morcov crud
– mix de fructe confiate
– alune, migdale, fistic şi miez de seminţe de floarea soarelui
– supă cremă de legume cu piept de pui (toate trecute prin blender)
– două borcanele de mâncare pentru copii (pastă de fructe)
– mozzarela
– piept pui la grătar
– covrigei şi grisine
– napolitane cu ciocolată
– batoane energizante, activator fiolă

Ce am mâncat:

– banane şi portocale
– morcov crud
– fructe confiate
– alune, migdale, fistic
– mozzarela
– piept de pui la grătar
– 2-3 linguri de supă cremă (nu prea a mers :-p)

Lichide

Se recomandă să bei cam 120-250ml la fiecare 15 minute, asta înseamnă cam un litru pe oră. Trebuie să îţi alegi bine ce bei pentru a te alimenta şi cu electroliţi şi cu săruri care se pierd în timpul alergării.

Ce am băut:

– ~ 7.5 litri nuun
– ~ 7.5 litri Zero
– ~1.5 litri Isostar
– 300 ml pepsi
– 50 ml cafea
Unele băuturi au fost condimentate cu un total de 6 pliculeţe cu electroliţi.
Am mai ronţăit 5 bomboane energizante Sponser, iar la fiecare o oră maxim la 2 ore 1 pastilă de magneziu pentru a mă feri de crampe ca să nu ies la final în pioneze de pe bandă. Au avut efect:D

Concluzia

Deşi aveam destul de multe chestii pregătite, nu am reuşit să mă alimentez aşa bine. Din acest motiv la final aveam o foame de îmi venea să mănânc un porc la proţap; m-am hotărât totuşi doar pe o ciorbă de vită în final :-p.

La partea de hidratare mă aşteptam să fiu mai economic, deşi eu beau destul de multă apă în mod curent, în curse m-am obişnuit, prost, să beau puţin.

Oricum concluzia cu care vreau să vă las este: experimentaţi. Chiar şi la cursele de semimaraton sau maraton este foarte important să gaseşti ce funcţionează bine pentru tine.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1218

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.