Google intra în industria Fitness cu Google Fit

Când lucram în dezvoltare Web obișnuiam să glumim că pentru un proiect web sau mobile există două perioade mari: BG, AG adică Before/After Google. Și nu ne refeream la infințarea motorului de căutare ci la momentul în care Google intra pe segmentul aplicației sau proiectului tău. Moment în care tot ce puteai să speri era că ești destul de mare încât Google sa te cumpere :)). Ei bine astăzi am aflat via Cristi China Birta că acum Google a pus ochi pe segmentul aplicațiilor de monitorizare a activitățiilor fizice și a lansat Google Fit.

Totuși se pare că aplicațiile exitente nu trebuie să se teamă, iar Google Fit s-ar putea chiar să fie și un lucru bun pentru toți utilizatorii de aplicații. Asta pentru că Google Fit din ce am înteles eu se poziționează mai mult ca o platforma deschisă cu care alte aplicații sau device-uri pot interacționa. Astfel că noi ca utilizatori finali am putea în teorie să avem un loc în care se centralize toate datele din aplicațiile si device-urile folosite.

Până nu demult exista o oarecare barieră de comunicații între toate aplicațiile. Aveai un Suunto și puteai să urci doar pe site-ul lor de unde nu puteai să imporți datele în altă parte. Dacă mai aveai și un ciclocomputer Garmin erai mai liber dar nu prea puteai să centralizezi datele într-un loc. Asta pentru că cred că exista o oarecare reticență de a deschide datele pentru ca nu carecumva utilizatorul să plece la altă aplicație.

Parteneri Google Fit

Se pare că acum că Google a preluat acest rol de intermediar văd că multe aplicații au acceptat să intre în acest ecosistem. Chiar m-aș bucur să văd că datele de la aplicațiile dezvoltate de producătorii de telefone (ex:Samsung Health), diverse device-uri și aplicații mari (Strava, RunKeeper) centralizate toate într-un loc. Pe lângă datele fiecărui utilizator ar fi genial să faci niște statistici pe toate datele. Să vezi atunci recomandări de la Google Maps pe rute de ciclism în funcție de care sunt mai folosite 🙂 (sau poate mă entuziasmez eu prea tare :-p )
google fit partners

Aplicație Google Fit

În acest moment există o aplicație dedicată Google Fit disponibilă în Play Store însă este foarte rudimentară. Nu îmi fac însă griji, deocamdată acest produs are doar o pagină pe zona developeri deci este clar încă mai mult de lucru el. Sper totuși ca el să fie dezvoltat și să nu pice în coșul proiectelor anulate (vezi Wave etc.)

google fit app

Google Fit Developer Challenge

Pentru a impulsiona crearea de aplicații care să folosească platforma Google Fit, au lansat chiar și concurs în parteneriat cu Adidas: Google Fit Developer Challenge.
Toți cei care vor crea aplicații au șansa să aibe aplicația promovată pe Google Play dar și să câștige ca premiu dispozitive inteligente de la adidas, Polar, Withings sau chiar un Android Wear.

Google FIT Developer Challenge

Ce părere aveți o să prindă Google Fit au ba?

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1220

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.