Review Samsung Gear Fit 2 PRO

Am avut ocazia să mă joc puțin cu Samsung Gear Fit 2 PRO. Am primit această nouă bratară de la Samsung în teste prin programul Orange Testers, derulat de Orange România, iar mai jos gasiți câteva ideei după această experiență.

Unboxing

O diferență majoră față de modelele anterioare este faptul că Gear Fit 2 Pro este water resistant până la 50m.

Brățara vine la pachet cu dock-ul de încărcare, manualul de instrucțiuni.

Brățara vine doar cu dock-ul de încarcare ce are un cablu USB. Așa că pentru încărcare va trebui să folosești un încărcătorul de la un alt telefon sau să îl conectezi la un laptop sau desktop.

First impression

Brățara are un design foarte slick. Chiar dacă este din plastic, ecranul curbat și patern-ul 3D de pe brățara, o fac să pară un pic mai stilată decât alte dispozitive din zona sport.

Brățara are două butoane pe lateral, unul de home și unul pentru back. Pe spate este senzorul clasic de heart rate.

Gear Fit 2 Pro s-a schimbat față de modelele anterioare, acum este modelul mai clasic de brațară pentru ceasuri, cel cu cataramă. Așa că e aproape imposibil să se desfacă de la mână.

Partea faină este că ele se pot prinde și desprinde extrem de usor printr-un sistem de click. Cum eu am tendința să tot rup brățările la ceas, chestia asta mi se pare extrem de faină.

După câteva click-uri poți folosi brățara fără a o conecta la un telefon. Lucru care a fost extrem de util în primele zile de test când aveam un alt telefon care nu reușeam să îl conectez cu brățara. Cu un telefon Samsung a mers instant, dar e bine de verificat compatibilitatea dacă aveți altă marcă.

Încărcare

Nu prea am profesat eu ca inginer, dar am reținut câte una alta prin facultate. Printre ele: standardizare și interschimbabilitate. Mă bucur că la telefonele mobile, am ajuns cumva la un standard cu micro-usb și sper că vom ajunge curând și la alte gadge-uri.

Urăsc cele 7 mii de feluri de încarcatoare pe care trebuie să le cari dupa tine. Înteleg cumva rațiunea că sunt încasetate și nu ai cum să ai un port normal, dar poate totuși gâsim o soluție, altfel ajungi să un sertar de cabluri.

Trebuie însă să recunosc că mi-a placut foarte mult docker-ul de încarcare care are un magnet așa că nu te chinui cu cleștii obișnuiți să poziționezi pinii unde trebuie. În plus așa stă mult mai usor pe birou la încarcat.

În plus, nu are o poziție anume în care trebuie să îl așezi, așa că o poți poziționa oricum vrei tu 🙂

Batery life

Specificațiile oficiale dau o viață a bateriei de aproximativ 3 zile pentru o folosire medie. În teste în funcție de activitățile folosite, am avut însa cam 2 zile. Dacă au fost activități care au folosit GPS-ul au fost și situații în care a durat cam o zi. Specificațiile oficiale dau o durată de viață de cam 9 ore pentru folosirea GPS-ului.

Bateria are 200 mAh și durează cam 2 ore să fie încarcată complet. Așa că cel puțin o poți încarcă foarte rapid în caz de nevoie.

Dupa ce brațara rămâne cu mai puțin de 15% baterie, vei putea să o treci în modul power-save. Unde ecranul va fi grayscale, mai redus ca luminozitate și mai poți scoate în acest modul undeva la 4 ore de baterie.

Display

Ecranul este un touch screen de 1.5” AMOLED Gorilla Glass 3.

Are o rezoluție de 216 x 432 pixels. Dar dincolo de detaliile tehnice display-ul mi s-a părut că oferă o experiență extrem de faină. O imagine super sharp, iar culorile sunt absolut superbe.

Singura nemulțumire ar fi că nu are un senzor pentru adaptarea luminozității în funcție de ambient, lucru care ajută la viață bateriei. Ce poți face este doar să setezi intensitatea display-ului și un timer pentru stingerea lui cât timp nu îl folosești.

Spațiu de stocare / Muzică

Brațara vine cu un spațiu de 4GB care poate fi folosit pentru a stoca aplicați și asculta muzică prin căști Bluetooth. Muzica se poate urca prin aplicația de pe telefon, dar cum nu ascult muzica nu prea m-am jucat cu aspectul ăsta.

Pentru iubitorii de muzica e bine de știut este că brățara vine cu suport pentru Spotify Offline. Deși pentru Romania nu știu cât ajută, Spotify fiind încă indisponibil în România.

Conectivitate

În ce privește conectivitatea, brățara are Bluetooth 4.2 și WiFi 2.4Gh. Lucru extrem de util, atunci când nu ai telefonul aproape, aplicațiile se pot actualiza cu informații folosind conexiunea wireless.

Monitor cardiac

Cum spuneam senzorul de heart rate este unul optic și se află pe spatele ceasului.

Modelul PRO vine cu posibilitatea pentru a verifica pulsul în mod constant. Această este o opțiune pe care o poți activa sau nu, ea având inevitabil un efect asupra duratei de viață a bateriei. Din păcate din ce am cautat nu poți să vezi un grafic pe o perioadă de timp cu pulsul, ci doar o valoare minima și maximă.

În teste am avut ceva probleme la citirea pulsului, dacă ceasul nu era foarte bine strâns și exista un joc mai mare0 între ceas și încheietură. Lucru de care m-am lovit cu atât mai mult în timpul activităților fizice. Ceva ce ajuta puțin la acest lucru este să porți brățara pe interiorul încheieturii când poate observa mai ușor pulsul fiind vasele de sânge mai aproape de piele.

Sleep tracker

Brățara vine și cu funcții de urmărire a calității somnului. Astfel că poți urmării câte minute ai avut în diferite stagii de somn: profund sau agitat.

Software

Ca și smartwatch, principala utilitate ar fi partea de notificări din diverse aplicații instalate. În cazul mesajelor poți chiar răspunde cu anumite răspunsuri predefinite.

Notificările pot fi însotite doar de vibrații, brățară neavând posibilitatea de alarme sonore.

Poti sa faci swipe stânga din ecranul principal pentru notificari.

Prin swipe dreapta poți să vezi alte statistici despre numărul de pasi, numarul de calorii, etaje urcate și poți adăuga dacă vrei și alte ecrane.

Teme și Ecrane

Ceasul are mai multe teme dintre care poți alege. Pentru a schimba tema trebuie să ții apăsat pe ecranul principal. Ai disponibile o varietate destul de mare deja instalate. Poți însă descărca dacă vrei și altele, unele sunt gratuite, dar poți găsi și unele platite.

Dacă ești mai geekish poți chiar să folosești o aplicatie specială, Gear Watch Designer, să faci teme custom 🙂

Tracker activitati

Ceasul suportă o varietate de sporturi și activitati. În funcție de tipul activității, ceasul poate porni și senzorul de GPS. Modelul Gear Fit 2 Pro vine cu un senzor GLONASS, așa că precizia e un pic mai mică.

Dacă ești o persoană care abia începe să cocheteze cu sportul sau nu ești foarte interesată de monitorizarea activităților sportive brătara este mai mult decat suficientă. Dacă ești foarte pasionat de un sport și vrei un device mai performant, cu urmărirea unor parametri mai detaliați,  cu siguranță ar trebui să te uiți mai degrabă către un ceas specializat.

E important de notat și faptul că brățara vine preinstalată cu aplicații dedicate precum MapMyRun, Speedo Go sau Endomondo.

Automatizări

Ceasul vine cu o serie de automatizări. Cea mai evidentă fiind detecția automată a exercițiilor fizice, în cazul în care uiți să îl pornești tu manual. Nu este extrem de precis, dar e fain să intri în istoric pe zile și să vezi diversele activități și detalii despre ele.

Un alt automatism util este închiderea ecranului în momentul în care detectează apa pe ecran. Asta pentru că apa ar da puțin peste cap sezorul de touch de pe ecran. Poți în momentul respectiv să folosești în continuare butoanele pentru start sau pauza activitate, lucru extrem util de exemplu la folosirea brățării la înot.

Însă ce m-a surprins cel mai mult a fost detecția unei perioade de inactivitate foarte lungă și notificarea că ai nevoie de mișcare. Când lucrezi la birou, această notificare este extrem de utilă ca reminder să te mai ridici puțin de pe scaun.

Concluzii

Brățara este un mix între un smartwatch și un ceas sport. Nu se poate compara cu nici unul dintre dispozitivele dedicate pe cele doua zone, dar este o opțiune bună pentru cei care nu vor să poarte sau să schimbe 7 dispozitive în funcție de momentul zilei.

Ca și cost brățara este un pic mai ieftină decât variantele similare de la alți producatori, așa că dacă ești în căutarea unui cadou în zona asta poate fi o opșiune interesantă.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1228

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.