Cum alergam / continuam antrenamentele iarna

Desi ne mai tot pacalesc meteorologii cu coduri galben, portocalii sau mai stiu eu care adevarul e ca vine iarna. Incep reclamele specifice la TV cu personaje cu fete zambitoare savurand cesti de cafea/ceai fierbinte langa semineu care se mai uita pe geam afara la altii cum fac un om de zapada si rad savuros. Pai cum dracu sa te apuce chef de alergat in asemenea perioada, te apuca mai degraba un dor de hibernare, si incepi sa iti inseli echipamentul de alergat cu patul calduros. Pai e frumos asa ? Normal ca nu, asa ca hai sa vedem cum putem sa crestem eticheta de “nebun care alearga X km” la “nebun care alearga X-n kilometrii da iarna pe ger” 😀


In primul rand o atentionare, toate sfaturile de mai jos sunt experiente personale, am alergat toata iarna trecuta si e tare fain, mai ales cand ninge :D.
Asa ca nu trimiteti “citatii” daca ceva nu e bine ;)) ( nu de alta dar cunosc un avocat foarte bun :-p ).

Asa, acum o mica explicatie la aritmetica de mai sus, am spus X-n pentru in timpul iernii e indicat sa mai reduci un pic numarul de kilometrii ceea ce nu e un lucru rau, oricum faci un efort mai mare la alergare 😉

Motivatia

Cum spuneam e greu sa te motivezi sa alergi iarna, ai tentatii la tot pasul: te cheama patul, e frig, se uita lumea ca la urs la tine, e perioada ciocolatei calde. Dar trebuie sa trecem de ele, asa ca ce putem face:

  • Da-ti o motivatie gurmanda. te gandesti ce gust superb va avea ciocolata dupa o alergare 😉 ( e slabuta motivatia dar poate merge la unii :-p )
  • Cross training Acum e momentul perfect sa mai diversifici antrenamentele, un bazin, poate aqua running ;), spinning poate, si normal alergare pe banda ( dar tot mai fun e afara iti zic eu )
  • Invita pe cineva. Stabilesti un loc si un timp sa alergi cu cineva, dar cum iarna nu-i ca vara, sa te puna naiba sa il tii in frig sa astepte ca vine si te arunca din pat direct in adidasi
  • Gasete un grup de alergare Iti garantez eu ca nu esti asa special ca alergi iarna si mai suntem nebuni ca tine, uite aici imagini de anul trecut de la alergarile de grup Ro Club Maraton din Parcul IOR
  • Alege un concurs in primavara. Daca esti competitiv poti sa iti pui (de-al dracu) un maraton in februarie ca sa ai la ce sa te gandesti cand lasi in urma caldurica si ciocolata calda. Noi am vrut sa fugim la cald asa ca in februari un grup din Ro Club merge la Limassol

Daca tot mai ai nevoie de motivatie, iti mai dau un mic secret, dar sa nu mai spui la nimeni, la sfarsitul lui ianuarie Ro Club Maraton organizeaza un Winter Race ( revin cu detalii ).

Hai sa iesim la alergat

Gata deci ne-am motivat, am luat fata serioasa de incruntat frigul si vrem sa iesim. Foarte bine 😀
Din pacate nu prea poti sa iesi asa ca o floricica la alergat cum facem vara, acum cum deschidem usa de la intrare ni se taie tot cheful de alergare cand simtim frigul. Asa ca de data asta eu zic sa incepem alergare din casa, mai naspa daca stai la bloc si ai pensionari dedesupt, o sa injure ca le tropai in cap.
Deci facem in casa un pic de incalzire dupa posibilitati, genoflexiuni, flotari ceva ca sa crestem pulsul si sa facem un pic de caldura. Daca stai intr-un bloc mai inalt faci cateva ture de scari de sus pana jos si te-ai scos. Apoi fugim de acasa pana la tura normala de alergare.
Facem tura/turele si apoi nu stam prea mult la cioace ca ne racim imediat, ci in pas alergator inapoi acasa.
Aici nu ne oprim, mergem in baie si dam tot de pe noi jos, am zis tot-tot ;)) si luam niste haine uscate. Daca preferi poti sa faci si un dus cald.
In caz ca ai parul ud (daca ai facut dus nu mai e intrebare:-p) e recomandat sa iei si o caciula pe cap. Apoi te pui relaxat in canapea si te bucuri de ciocolata calda la care ai visat 😉 mandru ca ai mai facut o alergare.

Cum ne imbracam

Cel mai important lucru e sa ne imbracam in starturi, asa ca poti sa uiti de pufoica.
Totdeauna ia in calcul ca o sa te incalzesti alergand asa ca poti sa te imbraci pentru 10-15 grade mai cald.
Cele mai importante zone sunt extremitatiile prin care se pierde cel mai mult caldura, asa ca trebuie sa ai grija de ele ;).

Dar sa le luam pe rand.

Bazinul

Ideal ar fi sa ai 3 staturi:
1. Un strat de baza respirabil
Nu bumbac, deoarece retine umezeala. Ideal e ceva sintetic, sunt multe materiale moderne ( vezi Dri Fit, Thermax, Coolmax and polypropylene ) insa daca nu ai asa ceva nu inseamna ca nu poti alerga. Incearca sa porti totusi ceva sintetic si care il simti bine pe piele si cat de cat strans pe corp.

Ex: SALOMON MOTO LOGO LS TEE M
129 Ron de la Running shop




2. Un strat secudar calduros
Al doilea start ar trebui sa fie un pic mai largut (aerul functioneaza ca un izolant) si la fel dintr-un material sintetic respirabil, de ex polar subtire, bluza termoizonalta

Ex: Kalenji BLUZÄ‚ DEEFUZ COMFORT
69Ron de la Decathlon




3. Un stat exterior impermeabil
Ultimul stat trebuie sa faca fata la vant, si pentru asta sunt jacketele wind-rezistent. Acest material nu v-a permite vantului sa intre dar e totusi respirabil ca sa nu faci sauna ;)).
E bine ca aceasta jacheta sa aibe fermuare, chiar daca nu ma crezi la un anumit moment s-ar putea sa iti fie prea cald si sa vrei sa deschizi putin vesta sa intra un pic de aer rece ( vezi ce repede alergi 😀 )
E bine ca acest ultim strat sa aibe elemente reflectorizante pentru ca de s-ar putea sa te prinda seara cu bucuria alergarii si cum alergam si pana acasa ar fi pacat sa te duca vreo masina mai repede acasa pe capota 😉

Ex: Kalenji BLUZÄ‚ ISOLATE EVOLUTIV
69Ron de la Decathlon



Mainile

Mainile sunt foarte importante, sunt unele din partile corpului unde o sa simti cel mai tare frigul. Asa ca trebuie sa avem bine grija de ele ca sa nu degeram.
Desi le-am urat cand eram mic am inteles ca manusile alea fara degete sunt mai bune, dar eu m-am descurcat si cu niste manusi de alergare din panza. Mai suflii putin in ele ca sa te incalzesti dar merg :). Acum depinde si de confortul termic al fiecaruia.

Picioarele

Aici poti sa iti bagi picioarele ;)), o pereche de colati mai grosuti si esti gata, nu trebuie sa te mai gandesti la ele. Stiu iti faci grija pentru ele, na doar ele te cara in nebunia ta sa alergi, dar ele sunt rezitente la frig si emana foarte multa caldura cand alergi ( cam ineficienta masinarie de pierde asa multa caldura ).

Sosete si incaltaminte

Ei la partea asta a picioarelor trebuie un pic de gateala.

Sosetele
Aceasi idee: evita bumbacul pentru ca retine umezeala. Ideal sunt sosetele speciale sintetice si daca vrei si mai cald poti peste sa tragi perechea aia de sosete de lana de la bunicuta, daca nu ai o bunicuta draguta atunci se gasesc de cuparat pe la magazinele de munte.
Pentru bugete de criza mai poti incerca metoda “punga de plastic”, nu rade ca iti aduce amintiri din vremuri apuse ca eu vorbesc serios aici.
Punga va oprii umezeala sa patrunda la picioare, mai ales daca alergi in “pantofi cu gaurele” / cu panza, insa vei face si un pic de sauna care e si de bine si de rau :D.

Incaltarile

In primul rand acum e si mai important sa ai incaltarile cu o marime mai mare ca sa intre sosetele de lana si punga de plasti ;))
Poti sa alergi si in pantofi de alergare dar s-ar putea sa preferi unii de trail-running ca sa nu faci balet involuntar.
Pentru aderenta mai sunt si alte solutii profii ( Yaktrax ) insa daca nu vrei sa te chinui sa comanzi dinafara poti sa iti faci singur niste crampoane.
Deci luam o bormasina, niste Holsuruburi si ne apucam de treaba. Nu rade ca eu nu glumesc, uite aici si intructiuni : Screw Shoe

Capul si fata

Aici suntem tot la capitolul extremitati si preparare indelunga.

Capul
Intai trebuie sa punem ceva pe cap, important e sa acoperim cat mai bine, asa ca ai grija sa fie ceva care acopera bine si urechile.
Se gasesc si cagule, care sunt faine ca acopera si fata dar ai grija sa nu alergi pe langa vreo banca sau casa de bijuterii ca te vede vre-un garcea si devii vedeta la stirile de la ora 5 ;))

Fata
Stiu ca e iarna dar e indicat sa folosesti o crema solara si/sau o crema hidratanta stiu ca nu da bine la imaginea manly de alergator de iarna, dar promit ca nu se va vedea cand alergi 😉
Daca nu porti cagula e bine sa pui ceva si pe fata daca e foarte frig, poti incerca o bandana sau poate o masca 😉


Ochii

E bine sa iei cu tine si niste ochelarii, te vor ajuta odata pentru reflexiile din zapada care iti pot dauna vederii si daca e vant sa vezi ce madru o sa mergi ca i-ai luat cu tine si nu iti intra zapada in ochi 😉

Concluzii

Se poate alerga iarna, si sper ca nu te-a speriat toata lista aia de sus de echipament, el este orientativ si va fi mai mult sau mai putin si in functie de vreme si temperatura de afara. Important e sa incerci si sa nu te sperii.
Incearca sa alegi zile mai “calduroase” pentru antrenamente si daca reusesti sa alergi la mijlocul zilei.

Sper ca o sa iti fie de folos si spor la patinaj/alergat pe zapada

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1217

45 Comments

  1. Felicitari pentru articol, chiar asteptam unul pe tema asta.

    Exista vrun motiv, in afara faptului ca te poti imbolnavi mai usor, pentru a spune ca e indicat sa alergi mai putin iarna?

    As adauga la partea de motivatie chiar ideea ca toti se uita la tine ca la urs cand esti imbracat cu o bluza subtire si un tricou pe dedesupt si mai si fugi :p.

    Mi-am luat bluza de la Decathlon Kalenji ISOLATE EVOLUTIV inainte de a vedea articolul tau si pot zice ca face toti banii (desi la Decathlonul din Iasi e 99 ron nu 69 :p). Am alergat pe viscol puternic cu un tricou pe dedesupt si nu am simtit frig deloc.

    In ceea ce priveste incaltarile, Yaktrax Pro pare foarte util, pacat ca nu este niciun magazin in Romania care sa vanda o astfel de solutie (sau poate este dar nu stiu eu).

    Unde ai gasit manusi de alergare din panza?

    Plec la alergat, mi-ai dat motivatie numai prin prisma faptului ca ai scris despre subiect :D.

    • Ms frumos :D.
      Sa luam pe rand:
      – alergi un pic mai putin fie ca distanta fie ca viteza pentru ca oricum faci un efort in plus atat din cauza frigului ( sunt consumate mai multe calorii ) cat si prin natura suprafetei, daca iei in considerare ca aluneci un pic poate ajungi tot la aceasi distanta. In plus datorita zapezii si alunecarii tu faci un efort in plus, stai mai incordat asa ca iti lucrezi picioarele mai tare
      – yaktrax se gaseau intr-o vreme la cei de la runningshop.ro dar din cate am inteles nu au avut asa mare succes ( desi ele sunt gandite si pentru oras, la cum sunt trotoarele curatate ) poti intrebi la ei daca nu mai aduc
      – manusile le-am luat tot din decathlon, eu am luat defapt un set (manusi, caciula si bentita) dar se gasesc si separat.

      Ciudat ca au cu totul au pret, poate o fi la cel din Bucuresti o promotie.
      Ca idee la magazinele din Bucuresti poti comanda produse care nu le au ei in magazin dar le gasesti pe site-ul international al lor si ti le aduc in magazin in cam o saptamana doua, fara cost de transport si aproximativ la acelasi pret. Cred ca si in Iasi ar tb sa fie la fel.

  2. interesant. eu am spus pas alergarilor pe timp de iarna. incepusem undeva prin august si am terminat totul prin oct. o sa reiau acest hobby in primavara. echipamentul, faptul ca-s imbrobodit cu o groaza de haine {ma sufoca} si nicidecum lenea sau frica de a ma imbolnavi, m-au facut sa aleg aceasta amanare. si echipamentul e destul de scump din ce vad pe aici :). spor celorlalti, care alearga spre deosebire de mine. foarte fain!

  3. bun articolul. culmea, publicarea se pare ca a coincis cu prima mea alergare pe frig/zapada. l-am citit dupa, dar aproximativ am estimat bine echipamentul. partea cu ochelarii nu ma asteptam sa fie utila si aici, la bicicleta stiu ca e 😀
    apropo, e grav daca iti curge nasul grav cand alergi ?

  4. Eu tot timpul am avut mai mult spor de alergat iarna, nu stiu sigur de ce, poate pentru ca e ziua mai scurta, sunt mai putine lucruri de facut, dar in general intotdeauna mi-a placut la nebunie sa alerg in perioada asta, in special pe zapada, poate si pentru ca se mai schimba peisajul.

    Pacat de faptul ca Decathlon nu au magazin si in zona de vest a tarii, cautam de multa vreme o jacheta pentru alergat, iar la preturi am vazut ca stau foarte bine.

  5. eu am tot incercat sa alerg cu cagula si caciula dar nu reusesc…simt ca ma sufoc cu cagula (nu o suport nici pe partie la snowboard) si-mi ia foc capul…e clar ca trebuie sa ma duc la 9 sa ma caut…

    In privinta incaltarilor, alerg tot in asics-urile de vara cu panza si gaurele si cu niste sosete speciale  (chipurile) de la Nike…degeaba, ca tot imi ingheata degetele mari de stau o ora cu picioarele in lighean sa mi se incalzeasca dupa…o sa incerc sa pun si pungi, dar sa vezi ce fata o sa faca aia pe langa care o sa trec si se aude, pleosc, pleosc 🙂 🙂 🙂

    In fine, partea cea mai nasoala e ca de la locul de alergare si pana acasa, trebuie sa merg cam 20 min cu masina…si e fff nasol sa stau in masina transpirat si pana acasa, abia se incalzeste …ajung sloi in casa si nici dusul fierbinte nu ma salveaza…
    trebie sa caut ceva vesta sau chestii care se incalzesc instant sa-mi mentina temperatura macar la spate , cat stau in masina, pentru ca altfel risc sa iau forma scaunului si asa sa raman…daca stii ceva solutii, te ascult cumintel…

    si inca 2 intrebari:
    – inainte de alergare, e recomandat sa te dai cu cremele alea de incalzit de la decathon?
    – schema de hidratare in timpul iernii la antrenamente este similara cu cea din timpul verii sau e diferita? (eu ma abtin acum sa beau apa la antrenamente dar dupa primii 16 km as rupe un gel si niste batoane de numa numa…problema e ca dupa trb sa bag si apa si inghet instant) 

    • E indicat odata pentru ca te ajuta sa previi accidentarile, in plus acum iarna iti mai tin si de cald. Atentie, nu te da cu foarte mult, nu am incercat cu cele de la decathlon dar la altele similare daca te dai cu prea multa crema simti ca iti ard picioarele.

      In privinta hidratarii, iarna e destul de dificil. La antrenamentele lungi poti incerca sa iei o centura de hidratare speciala care tine bidonul invelit intr-un burete si sa pui ceai cald. Daca mergi cu masina poti incerca sa tii in masina un termos si sa treci odata la 5-6 km pe la masina.

    • Cu placere Claudiu,!
      Din pacate magazinele si-au schimbat produsele, insa articolul era intetionat doar sa ofere o regula generala nu recomandari de produse exacte 🙂

  6. Acesta e un articol pe care il cautam de mult. Sunt un foarte impatimit practicant de alergat pe timpul iernii, insa niciodata nu am stiut ce sa port atunci cand alerg. Multumesc pentru articol!

  7. salut ! Eu mereu cand fac treaba asta iarna racesc foarte rau si daca alerg sa zic 15 30 de minute cu fular la gat si gluga pe cap … a doua zi am febra si gatu umflat … cam in fiecare an :)). Stie cineva vreo solutie ?

  8. Reinvii subiectul legat de echipamentul de iarna, avand in vederea ca iar se apropie…. ca in fiecare an. Am alergat zilele trecute, intr-o seara, exact cand era ploaia mai mare si saracele incaltari, abia luate de cateva zile, au devenit oale cu apa. Putem incerca sa folosim incaltari de vara si iarna dar sa nu intre zapada in ele? Ce metode ar fi? La cat am dat pe incaltamintea noua nu prea as mai da inca 200 de lei pe Yaktrax + alte echipamente, si nici nu as gauri asics-ul cu suruburi ca sa nu alunec. Functioneaza ideea cu punga pentru a nu ne uda la picioare? Nu se vede urat? Pare cam ciudat. Recomanzi niste ciorapi pentru perioada de iarna?

    P.S.: Oare se curata de zapada pista de tartan Liana Manoliu sau sa merg cu o lopata sa o curat singur :)). Deocamdata doar acolo alerg. Si stiu… inca nu a nins in fata blocului meu dar ma pregatesc. :))

    • Salutare Ciprian,

      Ce poti sa faci este sa cumperi un spray de impermeabilizare pentru a folosi tot incaltarile de vara.

      Pentru aderenta poti sa lipesti un ciorap pe talpa 😉

      Din ce stiu nu prea se dezapezeste. Acum un an am fost noi si am dat la lopata pe culoarul 1.

      • Multumesc. Creativa ideea cu ciorapul. Stiu ca bunicile o foloseau, dar nu lipeau ciorapul ci il incaltau peste incaltaminte 🙂 Ma alatur pentru dat la lopata daca este cazul de zapada.

  9. Si eu alerg iarna , sincer nu iau prea multe masuri , la imbracaminte pantaloni de trening cu ceva iegari dedesupt , sus , tricou , o bluza subtire si un hanorac , o caciula in cap si pentru fata sunt acele fulare care le porti la gat in patratele , mi-l pun pe nas , mi se vad doar ochii , iar la incaltaminte , am incercat sa alerg in adidasi dar oricat de buni ar fi tot te uzi , nu conteaza ca sunt nike , etc , deci ghetele de iarna in stil adidas sunt perfecte , cam atat.
    Si ce ma mai motiveaza pe mine , muzica , nu ies niciodata la alergat fara castile in urechi cu Roy Jones care sa imi strige in timpane “Go hard nigga” :)))

  10. si totusi concluzia finala care e , e bine de fugit iarna pe timp racoare sub zero grade , nu racim plaminii ,si se permita de fugit ca pe timp de vara sau trebuie de redus traseuu , mersi mult pentru ajutor

  11. dragii mei am 54 de ani si alerg foarte mult si i-mi doresc toata lumea sa alerge nu nmai pentru mincare si bautura cum este zi ca vin sarbatorile eu miine am progam de alergat si nu mie frica cit mai frig si intemperi ma simnt mai bine si caut trseul prin munti si ma simt foarte bine nu trbuie sa facem mari eforturi dar trbuie mare atentie ce mincam si cum mincam si mut curaj si nu dat inapoi

  12. Oare daca alergam in “tenesi”de Dragasani, ce s-ar intampla? Promovam in subsidiar tot felul de marci, de parca ele alearga in locul nostru. Pretexte, tinuta mea este banala-letala dar zilnic parcurg 14 km in padurea din Baile-Felix intr-un timp de 1h. Este placere maxima indif de vreme, admir succesiunea anotimpurilor si unicitatea cromatica a padurii. Dar sunt deschisa la info ref ” bulendre ptr alergat” . Va multumesc, astept sfatuitori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.