Trotuare grase, oameni slabi

foto: Hotnews
Simplu și la obiect. Există o corelație între cât de pritenoase sunt orașele cu pietonii și gradul de obezitate, cel puțin așa pretind niște băieți de la Standford. Așa că data viitoare când mai ești supărat pe o mașină parcată pe trotuar acum ai un nou motiv.

Mai tot apar diverse poze de acum tșpe ani cu mesaje melancolice că oameni erau mai sănătoși atunci și era mai puțină obezitate. Unele argumente merg pe ideea că erau alimentele mai sănătoase, că nu aveau e-uri etc. Cu siguranță au și ele un rol, dar cred că și stilul de viață și mersul pe jos au un rol important.

Dacă mergi pe jos la școală, până la stația de autobuz/metrou, până la un loc de joacă, în parc sau la magazin, e foarte greu să nu sari de 6-7.000 de pași. Iar dacă faci și un pic de efort, coborând cu o stație mai devreme sau mergând puțin ocolit unde ai treabă ajungi lejer la 10-12.000 de pași pe zi. Iar asta este “sala de fitness” a orașului, una care nu costă și unde îți este super la îndemână să ajungi zilnic.

Dacă vrei poți binențeles să mai bagi și vreo alergare, o bicicletă, dar cu baza de 10.000 de pași altfel intră și restul sesiunilor de mișcare.

Pentru cârcotașii care acum se gândesc cine îi împiedică pe cei care vor să facă asta și astăzi, răspunsul este simplu: starea orașului. Când mergi printr-un oraș în care pietonul e cel mai important, altfel îți vine să mergi pe jos. Când vezi că faci slalom printre mașini parcate, trotuare sparte, îmbătrânești la semafor ca pieton, transpiri vară fără pic de umbră pe troatuare după toaletarea copacilor nu prea vrei să repeți experiența.

Iar când tu nu vrei asta, doar nu o să îl trimiți pe copil pe jos. O să îl duci tu cu mașina că îți este teamă să meargă printre mașini pe trotuar. Îl duci la școală, la sport, la cinema etc. până când ajunge adult fără să știe de unde se cumpără un bilet de autobuz.

Până se îngrașă trotuarele și la noi puteți să urmăriți cu invidie clipul de mai jos unde povestește despre ideea asta. Iar dacă vă plac cifrele, studiul de la Standord este aici.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1218

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.