Maratonul de la Roma 2011 – raport de cursa

Event: Maratona di Roma Data: 20/03/2011
Locatie: Roma/Italia Probe: alergare
Timp: 02:58:36 Distanta: 42.195 km
Viteza medie: 04:14 min/km Pozitie: #74 @ general, #262 @categorie Rezultate oficiale

Mi-a placut foarte mult maratonul de la Roma de anul trecut, pentru ca am reusit sa transmitem un mesaj anti-discriminare, pentru ca am devenit frati de alergare cu Podisti Maratona di Roma, dar mi-a placut mult si maraton, traseul in sine.
A fost si anul acesta o cursa frumoasa, desi un pic neantrenat (asa zicem mereu noi, alergatorii), am reusit sa termin al doilea maraton sub 3h, in 2h 58m.

Sa merg sa nu merg ?

De anul trecut avem o colaborare cu organizatorii maratonului si membrii Ro Club Maraton au o reducere de aproximativ 30% la taxa de inscriere, asa ca am incercat si anul asta sa strang o echipa care sa mearga la Roma. In timp ce faceam inscrierile imi aduceam aminte de maraton si nu rezist: gata merg si eu. Eram deja inscris si la maratonul de la Limassol, dar sunt la o luna, ma gandesc pentru o fractiune de secunda, dar imi sare repede gandul, am facut eu doua de sosea la o saptamana distanta si unul de MTB peste o alta saptamana.

Sosirea

Avantajul la acest maraton e ca am gasit avion cu plecare vineri seara si intoarcere duminica seara. E perfect, nu trebuie sa imi iau concediu 😀
Am ajuns vineri seara si era clar ca am ajuns in Roma. Parca eram tot in Romania, romani peste tot, un ringtone cu Guta se aude in fundal, nici Vodafone nu mi-a dat mesaj de bun venit, nu tu mesaj cu tarife de roaming.

Reuniunea cu Podisti Maratona di Roma

Duminica am avut placerea sa ma reintalnesc cu maratonistii de la Podisti Maraton di Roma. La fel ca anul trecut am avut o mica prezentare in cadrul expo in care am reanuntat infratirea cluburilor noastre. Ei ne-au facut chiar o surpriza si ne-au facut o placheta pentru maratonul de anul acesta. Din pacate nu am pozele de acolo :(, am doar o poza facuta imediat dupa.

197566_212674525414748_100000166051361_898876_5469942_n

In cadrul expo am avut placerea sa ma intalnesc cu doi maratonisti carora le-am oferit un tricou cu Romania. Primul a fost un american, care are o prietena din Romania si care ne-a intrebat de unde poate sa cumpere un tricou cu Romania. Al doilea a fost un roman stabilit in Italia, Marian Florian, el a fost primul roman care a terminat duminica cursa in 2h 56m.

3 .. 2 .. 1 .. START

Rome Marathon 2011

Cand intram in zona de start, vad in fata un tricou cu Romania, ma gandesc ca este Marian, il salut, este americanul de ieri, aflu ca il cheama David si face deobicei ultramaratoane. Cum spera la un timp asemanator cu mine, 3h 05, am decis sa alergam impreuna. Cum la start era cam ingramadeala si se mergea destul de incet, am inceput sa vorbim de traseu, glumim ca poate ne oprim la Fontana di Trevi pentru o pizza, o inghetata.
Dupa vreo 3km ne despartim, eu viteaz, o iau mai tare.

Zidul de la km 21

Pana la km 21 merg chiar bine, cam cu 4min/km chiar si 3.55 pe unele sectiuni. Cu timpul pierdut in primii km ajung la jumate la 1h 26m.
Aici se taie tot, speram sa vin ceva mai bine, nu stiu de ce, daca faceam un pic de aritmetica simpla vedeam ca aste e timpul la care ajung.
Deodata imi pierd tot cheful sa trag de mine, merg incet si ajung eu pe la 3h si 5 cum imi stabilisem initial. Trec toti pe langa mine, imi e ciuda si parca acum nici nu mai aveam forta sa trag, ma simteam obosit rau. Trec si persoane pe la 60 de ani pe langa mine, incerc sa ma tin dupa ele, dar picioarele refuza sa traga :(.
Cu fiecare om care ma depaseste ma simt din ce in ce mai obosit, am facut un km si in 4m 55.

La un moment apare langa mine un tricou verde, citesc Romania pe spate, era David. Trag aer in piept si ma imbarbatez, apai futu-i ceapa caprii ma-sii doar nu suntem la plimbare. O sa ma tin cu dintii de el, e km 30, rezist eu cumva pana la finish. Usor, alergand cu el imi dau seama ca toata oboseala aia era defapt psihologica, dupa 500m deja parca am din nou energie.

Ultimii 7 km

Rome Marathon 2011

Aaa .. deci asa, toata oboseala aia era lene. Pai atunci hai sa trecem din nou la treaba ca ne-am mocait destul. De pe locul 281 la semi acum eram pe 356, 77 de oameni m-au depasit … hmm e de tras. In spate vad pacemakeri de 3h, un impuls numai bun, orice ar fi nu ii las sa ma depaseasca.

De aici incepe partea cea mai frumoasa, trecem prin Piazza del Popolo, Piazza di Spagna, stradutele superbe dar si grele din cauza urcusului si pietrei cubice care duc catre Fontana di Trevi, Fori Imperiale, Campidoglio. Pe margini o multime de oameni care ne incurajau, in spatele meu pacemakeri faceau atmosfera si indemnau oamenii de pe margine sa aplaude si sa ne incurajeze.
Era bine, desi trageam de mine, toate lumea de pe margine si toata atmosfera ma impingeau de la spate.

Finish

Ajung langa Colloseum, termin repede ultima urcare si sprintez ultimii 200m catre finish (3m.15 /km). Termin in 2h58, locul 262 la general si 74 la categorie.
A fost un concurs greu dar sunt fericit in final. Am reusit sa mai termin un maraton sub 3h 😀

Concluzii

Maratonul de la Roma este unul foarte fain pe care il recomand cu placere oricui vrea sa faca un maraton in afara tarii.

Mai jos aveti cateva poze de la maraton:

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1220

4 Comments

  1. “apai futu-i ceapa caprii ma-sii doar nu suntem la plimbare”… tz, tz… ce limbaj trivial 😀

    Voi incerca sa zic si eu chestia asta la urmatorul maraton, poate reusesc sa termin sub 3 ore 😀

    Felicitarile mele pentru cursa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.