Cred ca majoritatea alergatoriilor vor fi deacord ca tinerea unei evidente asupra antrenamentului este destul de importanta.
In felul aceasta poti sa urmaresti un calendar de antrenament si sa vezi progresul in timp.
Daca esti si posesorul unui ceas cu GPS atunci sansele sunt ca folosesti programul furnizat de producator pentru a tine evidenta antrenamentelor.
Cred ca cel mai usor e sa tii unul online; am incercat cateva pana am gasit pe ultimul care il folosesc acum si care mi se pare cel mai bun (in opinia mea).
Care sunt cerintele mele de la un jurnal de antrenament ?
In primul rand trebuie sa fie online.
Acest lucru are numeroase avantaje, poti sa adaugi aproape de oriunde, numai sa ai o conexiune la net.
Riscul sa pierzi jurnalul este mai mic.
Poti sa te “lauzi” prietenilor cu ultimul antrenament, poti sa faci diverse statistici pe care poti sa le pui si pe site-ul tau.
Posibilitate de import din ceasurile cu GPS
Posibilitate adaugarii de antrenamente manual
Suport pentru cat mai multe sporturi
Adaugare de rute
Evidenta echipament
Cred ca e foarte util sa poti adauga la un antrenament si ce echipament ai folosit (adidasi, bicicleta etc) si astfel sa vezi cati KM ai facut cu fiecare.
Export
Foarte important, mai ales ca apar mereu noi aplicatii si poate peste o anumita perioada ai vrea sa migrezi catre o aplicatie noua.
Embed antrenament intr-o pagina web
Embed widget cu statistici intr-o pagina web
Ultimele doua sunt necesitati mai mult pentru persoanele care au un site/blog.
Ce aplicatii sunt ?
Principalii competitori sunt aplicatiile realizate de producatori de ceasuri cu GPS: Garmin Connect si Moves Count de la Suunto.
Personal nu prea imi place nici una dintre ele. Ele arata dragut, dar cam atat. La Garmin Connect nu poti sa adaugi chiar orice sport, iar la moves count poti sa adaugi aproape orice sport, dar nu cu foarte multe detalii si partea cea mai naspa ca nu poti exporta date din el.
Acum un an am gasit Running Ahead care desi suna ca e numai despre alergat, este mult mai complex si chiar are aproape toate cerintele mele. Arata poate mai urat decat alte aplicatii dar e foarte folositor. Prima oara l-am ales pentru posibilitatea de a inregistra echipament si a urmari numarul de kilometri facuti cu fiecare.
Aplicatie aleasa: Fitness.Strands.com
Fitness.strands.com este in opinia mea cea mai complexa si cea mai tare la momentul de fata. Pe langa cerintele de mai sus, ea este gandita ca o retea sociala si pune accent interactiunea intre useri si share-ul de antrenamente / echipamente / rute. Pe langa asta are componente destul de complexe si pentru ce inseamna evenimente, organizare de evenimente, antrenamente comune.
Ce imi place cel mai mult la Strands.com ?
Poti sa il folosesti fara sau cu orice ceas
Imi place ca e foarte usor sa introduci antrenamente atat manual cat si importarea din diverse modele de ceasuri cu GPS.
Suport pentru foarte multe sporturi / activitati
Imi place ca poti sa adaugi antrenamente in foarte multe sporturi, poti introduce chiar si perioadele de incalzire. E fain ca nu introduci sportul doar ca si tip, ci la fiecare ai detalii specifice, de ex. la escalada poti sa introduci gradele specifice la traseul pe care il cateri. Poti sa introduci chiar si zile de repaus ca entitate individuala, sau perioadele de accidentare.
Evidenta echipament
Asa cum am scris si mai sus, cred ca acest lucru ajuta foarte mult. Atat ca si evidenta personala (wow am facut 500Km in adidasi aia) dar si ca reminder ca poate ar trebui sa schimbi un echipament care desi nu e foarte uzat si-a cam facut datoria in Km.
Widget cu ultimele antrenamente
Asa cum spuneam si mai sus, acesta este un lucru important pentru mine.
Previziune timp pe distanta
Pe baza antrenamentelor introduse poate sa iti faca o previziune a unui timp pe orice distanta oficiala intre 5km si 100km 😀
Aplicatie pentru iphone
Poti sa tii evidenta antrenamentelor si chiar sa te cronometrezi cu aplicatia pentru Iphone. Din pacate aplicatia pentru Android e inca in curs de dezvoltare 🙁
Ce nu imi place la strands.com ?
Clientul pentru desktop nu functioneaza chiar perfect
Poti sa importi direct din ceas folosind clientul de desktop, din pacata el mai are mici probleme. Insa la Garmin poti sa urci si manual antrenamentele.
Nu are embed la un antrenament
Asta era una din cerinte, dar cum sunt multe alte avantaje, o sa trec peste acest “defect”.
Rutele nu pot fi doar pe un antrenament
Daca adaugi un antrenament care are si o ruta GPS, nu poti sa adaugi acea ruta doar pentru acest antrenament, fara ca ea sa apara la colectia ta de rute. De ex eu merg cu bicicleta prin oras, adaug antrenamentul, dar nu vreau sa apara ruta la rutele mele ca nu este una pe care o fac des, este doar un traseu facut astazi.
Concluzii
Personal eu sunt foarte multumit de el de cand am inceput sa il folosesc acum 2-3 luni. Cred ca daca iti place sa tii un jurnal al antrenamentelor online ar trebui sa il incerci. Chiar daca nu il folosesti exclusiv, macar sa il incerci, cred ca o sa fii surprins placut.
Daca il incercati sa imi spuneti ce parere aveti de el.
Spor la antrenamente.
Foarte util articolul, am sa folosesc si eu fitness.strands.com si am sa iti spun cum mi se pare. Foloseam Nike Running cand aveam chip-ul si receiverul Nike+, acum nu am decat un ceas banal cu cronometru luat de la Decathlon. Chiar vreau sa te intreb ce ceas pentru alergare care sa aiba si GPS imi recomanzi (pana in 400 ron) poate fi si folosit, daca stii unde as putea gasi asa ceva. Multumesc frumos.
Din ce stiu eu, nu poti sa iei un ceas cu GPS sub 150 de euro.
Daca nu vrei sa investesti intr-unul, eu iti recomand sa alergi pe trasee deja stabilite pe care poti sa le masori cu google maps ca sa stii distanta. Poti chiar sa stabilesti un punct de start si sa urmaresti cam unde sunt punctele unde depasesti un km.
Salut! Interesant si folositor articolul tau. Vizitez de ceva timp blogul tau si am vazut widgetul strand.com cu statistici. Mi-am facut si eu cont la ei, dar am vazut ca nu poti sa-l uploadezi in wordpress. Merge doar in blogspot. Imi spui si mie te rog cum ai reusit tu? Multumesc mult!
Salutare,
Pai poti sa iei codul HTML care apare la goodies cu Copy&Paste
M-am gandit si eu la asta, am incercat, dar nu stiu unde gresesc. Nu merge. Eu incerc sa il copiez in pagina, nu in sidebar cu celelalte widgeturi pentru ca nu am acces. Unde ai copiat tu codul HTML? Mersi mult pentru ajutor.
Eu l-am pus in widgets, care este in meniul de appearance.
Daca vrei sa il pui in pagina, vezi sa fii in modul HTML si nu visual.
Mersi mult Gabi. Asta am facut si eu. Am incercat si in pagina (in html view) si in widget “text/html”, dar nu merge. Cred ca are legatura cu tema wordpress pe care o am eu (Twenty Ten). Mai incerc si sper sa reusesc, ptr ca imi place tare mult widgetul asta cu statistici de la strands.com. Spor la alergare si numai bine! Te mai vizitez 😉
Faina recomandare. M-am inscris si eu sa ii fac o proba. Pana acum am folosit aplicatiile de la Asics, Polar, Suunto si nu mi-au placut deloc. Spor!
Sa ne spui daca ti-a placut.
eu nu am reusit sa gasesc butonul pentru a importa datele din ceas (305FR) in aplicatie (desktop) si nici nu am gasit instructiunile despre cum trebuie facut asta. poti sa ma ajuti?
Din ce stiu eu nu mai suporta aplicatia desktop. Acum trebuie sa salvezi in calculator antrenamentele si poti urca in aplicatia online fisierele TCX.