Gânduri după Business & Sport Leaders SUMMIT

Trebuie să recunosc că atunci când am primit invitația la Business & Sport Leaders SUMMIT am fost curios dar un pic rezervat. Pot spune însă că mi-a plăcut foarte mult evenimentul organizat de Sports-HUB în parteneriat cu CEO Clubs International – Europe. Asta pentru ca a fost realizat cu totul la un alt nivel față de evenimentele la care am fost eu prezent.

Uneori evenimentele pe zona de sport aveau tendința să se transforme în terapie de grup. Discuții în care prea mult timp se ocupa cu inventarierea problemelor cunoscute de toți prezenți. Aici cred că meritul lui Virgil Stănescu care a reușit să conducă de multe ori discuția în zona concretă și constructivă. Aici au ajutat si nivelul foarte ridicat al invitaților. Așa că sper ca acest eveniment să fie primul dintr-o serie lungă pentru că mi se par foarte important și util să aduci la aceeași masă toț actorii din povestea asta cu sportul, de la cluburi la conducători de federații, companii, agenții de publicitate, televizini sau organisme ale statului.

Sportul ca industrie

Aceasta cred că a fost o temă repetată de foarte multe ori. Discuțiile despre sport trebuie să treacă dincolo de sponsorizare. Sunt foarte utile sponsorizările prin facilitățile fiscale, dar pentru a crește, sportul are nevoie de parteneriate puternice între entitațile sportive și zona privată. Astfel încât sportul să devină cu adevărat o industrie în care să discutăm despre investiții pe termen lung dar și despre business.

Viața după sport

Când discutăm de sportul de performanță, doar 2% dintre sportivi de top reușesc să trăiască toată viața din bani realizați în cariera sportivă. Ce este interesant este că mulți din cei sportivi își doresc o carieră într-un cu totul al domeniu. Își doresc să fie medici, ingineri, IT-iști etc.

Sportul și educația

Sectorul sportiv are obligația de a avea grijă de sportivi după încheierea carierei sportive. Asta nu înseamnă neapărat acele rente viagere pentru medalii. Discutăm de a pregătii din timp sportivi pentru momentul în care vor ieși din activitatea sportivă pentru a urma o altă carieră. În această direcție o variantă ar putea fi ca un club să nu primească finanțare daca nu au și o strategie de a susține educația sportivilor.

Atragerea părinților

O mare problemă în cazul sportului de performanță este și pierderea multor sportivi la trecerea de la juniori la seniori. Deși aici sunt multe discuții, un punct de luat în calcul este că un rol important îl au și părinții. Cum spuneau și mai sus, puțini sportivi ajung să trăiască din sport, așa că de multe ori părinți îi direcționează câtre o “carieră” adevărată. Dacă totuși componenta educațională este integrată în programele sportive ale cluburilor nu va mai fi o discuție de a alege între sport și educație.

Pregătirea ieșirii din carieră

În acest moment sportivi nu sunt de multe ori pregătiți și sprijiniți la ieșirea din carieră. Acest pas trebuie pregătit dinainte atât pe partea educațională cât și pe partea psihologică. Nu este o experiență prea fericită pentru un sportiv când retragerea vine prin faptul că ești dat afară din echipă că evoluezi la nivelul necesar.

România în mișcare

Printre invitații de la evneiment a fost ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca. Sincer să fiu nu știu ce opinie să am despre acest om. Mi-a plăcut cum a vorbit, a avut replici foarte bune la unele întrebări, dar la chestiunile practice nu prea m-a convins niciodată. Aici a povestit despre lansarea programului “România în Mişcare”, un program care își dorește să încurajeze activitățile sportive în școli, de la clasa I până la clasa a VI-a. Sună foarte frumos așa că m-am apucat să caut despre el, dar despre ce am găsit într-un alt episod 🙂

Urmărește înregistrarea

Evenimentul a fost transmis live pe facebook, așa ca poți să urmărești înregistrarile mai jos 🙂

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1218

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.