Cum să nu ajungi de la finisher la DSQ

Chiar dacă alergi ca amator sau elite, regulamentul de concurs face diferenţa între o alergare în parc şi un concurs. Chiar dacă unele reguli sunt evidente, ca respectarea traseului, unele sunt mai subtile. Unele pot părea la prima vedere chiar contraintuitive, dar toate au în spate o logică a faptului că este o cursă, competitivă, unde se încearcă păstrarea unei echităţi între concurenţi.

Purtarea de căști audio

Aici este o regulă de siguranţă pe care unele curse o aplică ca recomandare, dar unele o trec ca obligatorie. Mai mult, în multe sporturi sunt interzise instrucţiunile din exterior, astfel că aceste căşti pot fi şi un mod în care sportivul poate primii instrucţiuni.

Nu pare mare lucru, dar când alergi la maximul puterii, ajută să ştii dacă cel din spate se apropie sau nu fără să pierzi din viteză întorcând capul.

Schimbarea numerelor

Poate te-ai înscris la o cursă, dar nu ai reușit să ajungi, așa că ai dat numărul unui prieten. Aceste situaţii sunt poate ce dau cel mai des peste cap premierile, mai ales când aleargă un băiat cu numărul de fată. Dar dincolo de asta, lucrurile pot ajunge destul de serioase şi pe zona de siguranţă. Poate ai o problemă pe traseu şi ajungi la spital în stare de inconştienţă. Dacă cineva nu te recunoaşte, toată lumea va presupune că eşti alergătorul cu numărul X. De aici se poate ajunge la situaţii dificile când nu dau de un membru al familiei sau sună şi sperie pe cineva greşit.

Ajutor din exterior

Aici e o întreagă listă care poate intra: de la băuturi, nutriţie, un gel de răcire, sfaturi de pe margine, pacing de la cineva care nu e în cursă (include şi un bărbat pentru o fată) etc. Dar lucrurile se pot traduce destul de simplu. Dacă nu e ceva de care poate beneficia oricine din cursă e foarte probabil să fie ajutor din exterior. Sunt unele curse care permit anumite lucruri (băuturi-nutriţie dar în dreptul punctelor oficiale) însă aceste lucruri sunt specificate în general express în regulament.

Refuzul de a urma recomandările oficialilor – serviciilor de siguranţă

Cei aflaţi pe traseu, de la voluntari, la personal medical, salvamont etc sunt acolo pentru siguranţa evenimentului. Ei nu sunt forţe de ordine aşa că nu te pot opri/aresta dar instrucţiunile lor sunt obligatorii. Dacă aceştia te îndrumă să te retragi de pe traseu sau să te opreşti, aceste instrucţiuni trebuiesc respectate. Ai binenţeles opţiunea să mergi mai departe pe propria răspundere, dar e foarte posibil ca la finish să fi anunţat că eşti descalificat.

Comportament nepoliticos – agresiv

Aici e o categorie care la unele curse ar aduna ceva clienţi. Alergi la o cursă mai lungă, poate ai o zi proastă şi nu iese PB-ul aşa că e de înteles de unde vin stresul şi nervii. Dar asta nu este o scuză pentru a fi nepoliticos sau agresiv cu NIMENI. Dacă sunteți prins înjurând, scuipând, împingând sau lipsiți de respect în alt mod față de alergători, spectatori, voluntari sau oficiali de cursă, este posibil să fiți descalificat.

Nerespectarea unui cod de decenţă

Aici regulile diferă mult între sporturi şi curse. Ca exemplu însă în unele sporturi nu ai voie:
– să alergi la bustul gol
– să continui dacă nu o poţi face biped (vezi finish-uri în patru labe)
– să concurezi purtând orice fel de însemne rasiste, discriminatorii sau care instigă la violenţă

Non Compete – Bona Fide

Am lăsat la final regula care cred că trezeşte cel mai des mirarea. Fiind o competiţie, toţi sportivi au obligaţia să depună un efort onest pentru a determina clasamentul cursei. Asta însemna că pot fi descalificaţi sportivi care:
– aleargă împreună cu altcineva toată cursă fără eforturi de departajare
– termină o cursă de mână cu altcineva
– nu fac eforturi de departajare pe sprintul final
– se opresc, negociază, se invită unul pe altul înainte de finish
Ba chiar conform acestul principiu chiar şi sportivii care se opresc excesiv înainte de finish, gen stau să ofere autografe, pot fi descalificaţi. Aici logica fiind mai degrabă de aroganţă şi lipsă de respect faţă de ceilalţi concurenţi.

Deşi intuitiv pare o imagine frumoasă cum 2 sportivi termină de mână cred că ajută să punem contextul potrivit ca să întelegem regula. Cum ar fi dacă în minutul 85 la un meci de fotbal echipele ar decide că ambele merită la fel victoria. Ar veni toţi jucătorii la mijlocul terenului şi ar juca pase ultimele 5 minute. E ceva de aplaudat sau descurajat?

Această regulă nu este urmărită şi pusă în aplicare pentru toţi concurenţii dar este de interes pentru podiumul general şi cel de categorie.

Te-ai lovit de unele reguli mai neaşteptate?

V-aţi lovit de anumite reguli mai neaşteptate?

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1218

2 Comments

  1. Există situații și situații. E de bun simț ce ai scris tu aici, dar cred că și nivelul competiției trebuie să fie la un anumit nivel pentru a se aplica unele reguli la sânge.

    În România majoritatea competițiilor sunt destiante amatorilor, presupun că relaxarea vine în primul rând de la aceștia, iar organizatorul se adaptează în funcție de context, ca să nu-și pună în cap ”clienții”.

    Recent a fost Băneasa Forest Run și am văzut acolo un finish haios (poate nu din punctul tău de vedere), cu doi concurenți terminând detașat față de următorii clasați. Au jucat foarfecă/hârtie/piatră pentru a decide cine trece primul linia de finish. Tu i-ai fi descalificat?

    • Sincer nu stiu ce as fi facut, dar cu siguranta le-as fi atras atentia ca nu e oky pentru locul 1 si 2 la Open. La categoria de varsta sa zicem.
      Ti s-ar parea la fel da haios daca s-ar intampla asta in liga 2-3 la fotbal la un meci?

      Ce te faci daca eu ca si concurent pe locul 3 vreau sa fiu mai chitibusar si contest rezultatul ca cei 2 ar trebui descalificati.
      Daca in timp ce cei 2 jucau venea al 3-lea si trecea pe langa ei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.