De ce să vii cu cei mici voluntar la evenimente sportive

Nu ştiu dacă e ceva în aerul ăsta de primăvară, dar ceva sigur se întâmplă. Am primit tot mai des întrebări cu recomandări de voluntariat pentru copii-adolescenţi-tineri. Aşa că tot gândindu-mă la unde s-ar potrivi, mi-am dat seama că am şi un răspuns la îndemână: la evenimente sportive 😀.

Acum personal mă bucur că există tot mai des acest interes. Asta după ce pentru cei născuţi mai devreme, cuvântul voluntariat nu avea cea mai plăcută conotaţie. Acum că ne-am mai destupat puţin la minte, că am mai văzut prin filme, văzut că o cer facultăţile de prin afară, vorba aia, calul de dar nu se caută la dinţi.

E o discuţie întreagă unde e bine pentru tineri să facă voluntariat, dar pe scurt răspunsul este cred unde vrea el. Dar cum startul e uneori mai greoi pentru unii dintre ei, este de asteptat ca parinte să vrei să îl ajuţi cu pornirea mai pe diesel. Aşa că încerci să îl ajuţi cu recomandări care speri să îi trezească o scânteie 🙂

Dacă e musai cu plăcere

Pentru noi partea cu implicarea la evenimente sportive este la impuse. În fiecare familie sunt anumite lucruri care ţin de valori şi de priorităţi care nu sunt negociabile. Pentru unii aici intră mersul la biserică, pentru alţii poate cina cu familia mai extinsă în weekenduri, pentru noi aici intră sportul/mişcarea şi voluntariatul la evenimente sportive.

E cumva şi o necesitate. Noi mergem la eveniment sau la munte, fetele vin cu noi că nu pot rămâne singure acasă. Dar este şi o alegere de a ne organiza aşa, în loc să lăsăm fetele la bunici sau eu ştiu ce alte soluţii alternative.

Dar ca să discutăm punctual, de ce vă recomand din toată inima să vă înscrieţi alături de copilul vostru ca voluntari la un eveniment sportiv.

#1: Dezvoltă autonomie

Primeşte un rol, adaptat în funcţie de vârstă, pe care îl poate duce singur pănă la capăt şi de care este răspunzător. De exemplu la 5-6 ani am avut copii la anumite evenimente sportive care să ofere medalii la finish alături de părinţi. A fost ceva ce copii au putut face singuri cap-coadă. Rol pe care unii dintre ei l-au luat foarte în serios şi certau imediat pe cei care intrau pe felia lor de treabă 🙂

#2: Învaţă să relaţioneze şi să lucreze în echipe diverse

Aici cred că e un beneficiu imens. Această abilitate de a lucra în echipă era o temă importantă şi în trecut, dar acum cu pandemia, comunicarea digitală, tot mai mulţi au mai puţine ocazii de socializare – lucru în echipe etc.

Dar la evenimente sportive eu consider un alt beneficiu important interacţiunea alături de oameni diverşi. Poate copilul tău are ocazii să lucreze şi să interacţioneze alături de alţi copii de vârsta lui. La evenimente de multe ori sunt echipe de voluntari de toate vârstele, iar interacţiunea asta cred că le oferă ocazii faine să vadă oameni şi perspective diferite.

#3: Învaţă abilităţi practice

Sunt multe lecţii pe care le pot învăţa la un eveniment ca voluntari. Multe lucruri care folosesc cunoştiinţe transdisciplinare. De la matematică (estimat rapid cam câte medalii mai sunt ştiind că sunt 2 cutii, în fiecare cutie sunt 10 pungi cu 20 medalii fiecare), fizică (dacă pui paharele goale pe masă şi vine vântul le zboară pe toate, aşa că trebuie să ţii paharul cu mâna şi să torni apă în el) etc.

#4: Învaţă despre planificare, prioritizare, managementul timpului

Dacă mergeţi împreună la un punct de alimentare toate cele de mai sunt învăţate foarte practic. Va putea să observe cum produsele trebuiesc pregătite înainte, chiar dacă la început nu vin mulţi participanţi şi ai tot timpul să le torni apă în pahare. Dar dacă nu planifici şi nu ai pregătit mereu înainte, când vine valul mare de participanţi nu mai ai timp de reacţie.

Sau cum uneori trebuie să decizi ce este mai important, să mai tai nişte fructe sau să pregăteşti niste apă/isotonic pentru concurenţi.

#5: Capătă încredere

Lucru important la orice vârstă, dar cred că beneficiul este mai mare la adolescenţi. Dacă au fost deja la câteva evenimente şi apoi primeşte un rol unde este singur răspunzător le oferă un boost de încredere foarte mare. Încredere care vine din faptul că au abilitatea să ducă pe propriile forţe acel rol la bun sfârşit, dar mai ales că cineva a avut încredere în ei că pot face asta.

Ai făcut voluntariat alături ce copilul tău? Care a fost experienţa ta?

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1221

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.