Domnule Vlad Petreanu vă mulţumesc pentru speranţă

De dimineaţă am citit articolul postat despre dictatura alergăriatului. Recunosc că l-am citit şi a doua oară sperând că undeva citesc o steluţă de pamflet sau că opinia un pic cam tendenţioasă nu vă aparţine. Totuşi, am încercat să fiu zen şi să privesc constructiv situaţia.

În primul rând vă dau dreptate: bucuria şi pasiunea unor oameni pentru alergat nu ar trebui să vină la pachet cu un deranj enorm pentru alte persoane. Recunosc că nici eu nu sunt cel mai fericit când sunt blocaje de trafic pentru meciuri de fotbal, mitinguri sau alte evenimente. Dar totuşi încerc să fiu un pic tolerant şi să îmi văd de drum fără ironii la adresa participanţilor.

Dacă am înteles corect, articolul era menit să tragă un semnal de alarmă asupra politicii municipalităţii de a aproba astfel de evenimente pe trasee stradale. Iarăşi într-o oarecare măsură vă dau dreptate. Din perspectiva de organizator de evenimente şi eu mi-aş dori să existe o politică clară în acest sens, la fel cum există şi în alte oraşe mari din lume. Mi se pare normal să nu se blocheze centrul oraşului în fiecare weekend pentru diverse manifestări sportive sau nu. Dar hai să fim constructivi, hai să convingem împreună municipalitatea să aibă un regulament al evenimentelor sportive stradale.

Hai să vedem care sunt argumentele PRO şi CONTRA evenimentelor stradale (aici mi s-a părut foarte utilă postarea lui Chinezu), care sunt beneficiile acestor evenimente, iar apoi în urma unei dezbateri publice să se stabilească câte evenimente sunt acceptate pe an ca să împăcăm şi “eroicii brigadieri ai jumătăţilor de maraton” şi pe cei supăraţi când au loc “Daciade de rit nou”.
Dacă lucrurile merg bine putem eventual să stabilim şi nişte reguli pentru aprobarea acestor evenimente. De exemplu:
– timp minim cu care să se facă promovarea evenimentului pentru a asigura că locuitorii sunt informaţi de eveniment si restricţiile de circulaţie
– depunerea unui plan media care să garanteze un “reach” (cum zice englezul) cât mai mare al mesajului despre impactul asupra traficului
– intervale de zile şi ore când pot avea loc. Pentru că mi se pare normal să nu poţi face unul vineri dimineaţa între 07 si 12
– anumite direcţii pentru alegerea traseului. Normal că blocarea pentru câteva ore a anumitor bulevarde sau intersecţii ar paraliza oraşul, hai să negociem care sunt zonele critice si pe care nu ar trebui să le închidă nici un eveniment.

Revenind un pic la titlu să ştiţi că nu a fost unul ironic. L-am scris cât se poate de serios.

Ca un mic istoric, eu sunt un IT-ist convertit în sportiv amator de câţiva ani şi am “crescut” dacă pot spune aşa cu Maratonul Internaţional Bucureşti ce are loc în toamnă. La prima ediţie modernă (a fost reluat după o pauză) din 2008 am alergat primul maraton. În vremea aia aveam parte de înjurături “la cald” direct de pe geamul maşinii sau de pe trotuar (multe dintre ele fiind destul de simple şi seci, fiind moldovean sunt obişnuit cu unele mai creative). La cursa de duminică am avut parte de un traseu fără măcar o înjurătură, ba din contra, chiar încurajări de pe margine. Singura critică pe care eu personal am auzit-o (dar posibil să fiu puţin mai imun la ele după ce le-am auzit atâţia ani) este deocamdată doar din partea dumneavoastră. Pentru mine acest lucru este o evoluţie foarte îmbucurătoare.

Dacă la asta adaug că majoritatea comentariilor de la articolul scris de dumneavoastră cât şi pe Chinezu, sunt PRO astfel de evenimente, deja cred că viitorul sună bine. Cu siguranţă unele sunt scrise într-un ton răutăcios, dar am văzut şi multe comentarii scrise civilizat şi bine argumentate.
Când voi merge să obţin aprobare pentru următorul eveniment sportiv stradal o voi face mult mai încrezător că multă lume susţine astfel de evenimente şi nu suntem doar o mână de oameni dornici să blocăm traficul pentru plăcerea noastră egoistă.

Cu drag,
un alergător