Cum evaluezi munca fără bani sau timp?

Să presupunem că există o societate în care nu există conceptul de bani sau timp. Sau mai exact să spunem că sunt infinite. În acest context, cum ai putea să îți evaluezi munca? Ce indicatori ai putea să folosesti? Nu trebuie să fie ceva cuantificabil matematic.

Introducere
În ultima vreme am scris mult mai rar pe aici. Multe au fost mai mult anunțuri despre lucruri din sport care mi-au plăcut. Pentru că îmi pare rău că nu mai scriu așa des, mi-am propus să mai povestesc și despre zona de ong, antreprenoriat, tech și alte diverse gânduri.

Cred foarte mult în puterea dezbaterilor, cred că ajută enorm să descoperi idei noi sau să le clarifici. Cei răutăcioși spun că îmi place prea mult să mă cert :-p. Din această privință dezbaterile pe subiecte mai filozofice mi se par cele mai faine. Nefiind un răspuns foarte clar, poți merge aproape la infinit cu ideile și argumentele 🙂

Ce este poate interesant este că am auzit de tema asta într-un podcast de programare 🙂

Clarificare context
Ca să clarificĂm puțin contextul, plecăm de la premisa că suntem într-o societate din viitor, în care nu mai există conceptul de bani. Suntem în Star Trek, în care nu mai există noțiunea de salariu sau venit. Nu mai trebuie să plătești pentru casă, mașină sau servicii.

Ziua are în continuare 24 de ore, dar să presupunem că suntem nemuritori, astfel încăt numărul zilelor este infinit.

Ce indicatori ar putea evalua munca?
O variantă ar putea fi să consideri valoarea creată. Deși un indicator perfect valid, este totuși o variantă ușoară de răspuns. De multe ori ideea de valoare poate fi un alt mod de a spune bani. Am putea considera valoarea adusă în dezvoltarea comunității. Fie că vorbim de valoare culturală, cercetare, descoperiri științifice, invenții etc.

Totuși ideea cea mai interesantă din întreaga discuție a fost noțiunea de evaluare în funcție de cât de multă energie îți consumă. Plecând de la ideea că vrei în viață să te dedici și altor lucruri, munca ar putea fi evaluată în funcție de energia consumată. Mai concret, după munca respectivă cât de multă energie mai ai să ieși cu prietenii sau să citești o carte.
Poate fii o activitate foarte intensă, fie fizic sau psihic, care deși durează 2 ore, după ești stors și toată ziua nu mai ai energie de nimic. Acea activitate este mai consumatoare de resurse decât una care durează 6 ore, dar după ești încă cu bateriile la jumate.

Mi-a plăcut mult ideea asta de efort/consum de energie. Uneori evaluez o activitate doar în cât timp durează să o execuț, dar poate ar fi la fel de important să iau în calcul și consumul de energie. De exemplu, dacă mă apuc și programez 4-5 ore ceva foarte complex, dacă apoi sunt epuizat intelectual și nu mă mai pot concentra, ar trebui să consider activitatea aia că durează poate 8 ore de lucru pentru că în ziua aia sigur nu voi mai putea să scriu cod.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1217

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.