Cum a fost la dezbaterea “Cum promovam sportul in scoli”

Marţi am avut bucuria să particip la o dezbatere foarte faină organizată cu ocazia ediției 2013 a Cupei 1, cea mai mare competiție sportivă școlară din sectorul 1 inițiată de Primaria sectorului 1 și Asociația Sport pentru Viață. A fost o onoare deosebită să stau la aceeaşi masă cu mari campioni şi vedete care s-au reunit pentru a găsi cele mai bune soluții de promovare a sportului în școli și licee.

Astfel, printre invitați s-au numărat: Gabriela Szabo (atletism), Cosmin Matei (fotbal), Otilia Bădescu (tenis de masă), Mihai Covaliu (scrimă), Irina Deleanu (gimnastică ritmică), Monica Roșu (gimnastică), Camelia Potec (înot), Virgil Stănescu (baschet), Virgil Căruțașu (baschet), Flori Preda (handbal), Adela Răducă și Maria Picioroagă (volei), precum și vedetele Carmen Brumă, Dana Rogoz și Cristian China-Birta (Chinezu).

Cel mai mult mi-a plăcut regula stabilită Ioana Mucenic de la Pastel la începutul dezbaterilor: fără aruncarea pisicii în ograda instituţiilor. Deşi am mai participat la alte dezbateri pe această temă, pot spune cu mâna pe inimă că aceasta a fost cea mai faină de departe. Asta din cauza acestei reguli, care a scos din joc toate argumentele din registrul “statul nu face, scoala e de vina etc” şi a concentrat dezbaterea către ce putem face noi şi acum.

gabi szabo_workshop

irina deleanu_dana rogoz_flori preda_workshop

irina deleanu_dana rogoz_workshop (2)

Discuţiile s-au concentrat foarte mult pe cum să facem orele de sport mai atranctive pentru cei mici. Soluţiile propuse fiind multiple de la “a face sportul mai atractiv și mai interesant, prin promovarea modelelor” susţinută de baschetbalistului român Virgil Stănescu sau prin “reinventarea orelor de sport” prezentată de Gabi Szabo şi despre care povesteam şi eu înainte de dezbatere.

O idee interesantă din timpul dezbaterilor a fost că sportul sau mişcarea fizică sunt un “produs” care trebuie vândut copiilor. Un produs care are ca şi concurenţă jocurile video, internetul, gadgeturile etc. Potrivit tovarăşului Chinezu’, avantajul sportului în această competiție este reprezentat de natura activității fizice: “ce se întâmplă acum (jocuri, internet) e mainstream, să cazi și să te julești e cool și asta trebuie să le arătăm”.

Un focus important în timpul dezbaterilor a fost alocat şi parinţilor care au un rol important în promovarea sportului la copii. Atât prin exemplul personal dar şi prin sprijinirea acestora în a găsi sportul care să îi “prindă”. Aici cred ca lucrurile se îndreaptă uşor pe măsură ce sportul de masă în rândul adulţilor creşte exponenţial de la an la an. Cu siguranţă mulţi dintre cei care încep să practice un sport vor încercă să insufle aceeaşi pasiune si piticilor lor.

O mică concluzie

Chiar dacă o implicare puternică din partea instituţiilor ar ajuta mult, pentru ca sportul în școli să redevină “cool” e nevoie de implicarea noastră a tuturor. Sunt convins că fiecare dintre noi putem să facem un gest, cât de mic, în această direcţie. Asta poate însemna a susţine o organizaţie care are proiecte în acest sector (prin voluntariat, donaţii sau sponsorizări), prin a face voluntariat la evenimentele sportive pentru copii dar şi prin a lua taurul de coarne dacă vreţi şi a realiza proiecte proprii.
Poate că poţi să te implici şi să faci lobby la şcoala unde învaţă picii tăi să faci o competiţie pe şcoală sau poate un campionat al blocului/cartierului unde locuieşti. Dacă cineva are astfel de iniţiative şi doriţi îmi puteţi scrie oricând şi vă ajut cât pot de mult.


Cupa 1 este un proiect organizat de Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Asociația Sport pentru Viață. Cea de-a 12-a ediție a Cupei 1 este antrenată de Radio ZU și susținută de AVON. Parteneri media: 220.ro, amdoar18ani.ro, calificativ.ro, amelie.ro, clopoțel.ro, copilul.ro, metropotam, onlinestudent, zile și nopți, referate.ro, și studenție.ro. Pentru mai multe detalii, accesați site-ul www.cupa1.ro și pagina de Facebook Cupa 1.

Despre Sport pentru Viaţă

Sport pentru Viaţă este o campanie socială iniţiată de campioana olimpică Gabriela Szabo în anul 2006. În 2007, devine o asociaţie care are ca scop educarea şi schimbarea percepţiei faţă de sport, prin crearea unei culturi sportive de masă în România.

Sport pentru Viaţă a dezvoltat mai mult proiecte proprii, printre care: Arenele de Joacă – cel mai mare eveniment sportiv pentru copii; Sportur – caravană de promovare a sportului în şcolile din Bucureşti; Acasă, pe podium – program de selecţie şi acordare de burse tinerilor din centrele de plasament.
Sport pentru Viaţă se bucură de sprijinul a peste 500 de voluntari din toată ţara şi a unor personalităţi din lumea sportului, campioni olimpici sau mondiali.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1261

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.