Invitatie la dezbatere: Cum promovam sportul in scoli

Astăzi de la ora 16:00 am bucuria să particip la o dezbatere pe tema “Cum promovăm sportul în școli” inițiată de Primaria sectorului 1 și Asociația Sport pentru Viață și susținută de Radio Zu și Avon. Dezbaterea va avea loc în cadrul festivităților de premiere a celei mai mari competiții sportive școlare din sectorul 1, Cupa 1.
Așa că vă invit și pe voi să participați virtual la această dezbatere: Ce acțiune ați propune? Ce ați face dacă ați fi în măsură să decideți?

Chiar dacă nu am profesat prea mult, sunt ca formare inginer așa că sunt mai mult cu cifre si planuri concrete. Așa că vă invit să participați la dezbatere cu idei concrete și luând în calcul realitatea exitentă. Ar fi frumos să avem mai mulți bani și resurse alocate pentru promovarea sportului în școli, dar din păcate realitatea asta nu se va schimba azi. Ce ați face astăzi dacă ați fi primarul unui oraș sau ministrul Tineretului și sportului?

Și pentru că am lansat invitația o să fiu primul care încearcă și o idee.

În primul rând eu cred că piticii iubesc sportul și mișcarea. Poate că sunt eu optimist, însă cred că un copil poate găsi o activitate sportivă mult mai atractivă decât un joc pe o consolă video. Trebuie însă ca ea să fie prezentată într-un mod atrăgător. E clar că sistemul milităresc de ore de sport nu funcționează. A funcționat poate un pic la noi pentru că nu prea erau multe alte alternative. În loc să privim jocurile ca pe ceva negativ cred că putem învăța de la ele și să găsim care sunt elementele care le fac atractive și să vedem cum pot fi integrate ele în activitatea sportivă. De exemplu, să poți să obții diverse badge-uri la ore de sport pentru anumite realizări (alergarea pentru prima oară a unei distanțe, executarea unei serii de 30 de genoflexiuni) care poate să fie centralizate pe un site. Eventual să poți da share la badge-urile obtinute pe diverse retele de socializare.

Desigur că astfel de idei necesită un anumit grad de resurse (bani, oameni, tehnologice etc) de care așa cum am anunțat nu prea dispunem. Astfel că propunerea mea ar fi ca școlile să aibă mână liberă să poată face un soi de licitație publică prin care diverse ONG-uri să poată veni cu proiecte pe care să le implementeze în școli la orele de sport. Finanțarea proiectelor revine în sarcina ONG-urilor, însă desigur că școala trebuie să acorde o ușoară flexibilitate privind promovarea în școli. Nu spun acum că poți să faci reclamă la orice și oricum, dar dacă să spunem vine o companie de IT care susține un astfel de program nu văd nimic rău în a pune logo-ul companiei pe niște tricouri în care copiii să facă orele respective de sport sau pe eventualul site unde ar fi centralizate badge-urile de mai sus.

Pentru a nu avea probleme cu sindicatele, orele noi de sport se pot implementa cu profesorii existenți, ONG-urile vin doar pentru a ajuta profesorii la orele respective.

Aș mai avea câteva idei, dar tare aș fi curios să le aflu pe ale voastre, mai ales pe cele ale sportivilor părinți care cu siguranță cunosc mai bine problema decât mine.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1220

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.