Vizita la supermarket vs participarea la un concurs

Comparația dintre cele două nu cred că ar fi crezut cineva că e o temă reală până anul acesta. Dar dacă tot am ajuns aici, mă arunc să fac o comparație între cele două.

(c) Nati Harnik/Associated Press

Câteva clarificări

Sunt convins că X sau Y este atent la concurs, discuția este dacă, per ansamblu, participarea oamenilor la evenimente sportive crește sau scade gradul de răspândire a virusului.

Un concurs sau două sigur nu vor face diferența, întrebarea este dacă considerăm că ele sunt sigur să fie organizate acum. Dacă s-ar întâmpla 2-3-10 pe weekend, ele ar avea un efect pozitiv sau nu.

Nu discutăm de evenimentele mici cu profesioniști, unde e mult mai ușor să controlezi lucrurile. În plus, teoretic ei sunt obligați să aibă teste periodice, așa că poți afla dacă au fost probleme.

Evenimentele creează un context, în care toate riscurile de mai jos sunt mai crescute. Riscul să fii în preajma unei persoane pozitive este poate la fel de mare ca în alte situații, dar, prin natura lor, evenimentele creează șanse mari să fim mai puțin atenți decât în alte scenarii.

Unde e riscul mai mare

Te vezi cu oameni din alte zone

Nu știu dacă o fi un supermarket așa faimos că bat oamenii sute de kilometri ca să cumpere ulei de acolo. Deplasările acestea cresc cumva mobilitatea oamenilor, lucru care ajută la răspândire. Cu siguranță oamenii ar putea să meargă la fel de bine și la munte, dar mă gândesc că, spre deosebire de un concurs, nu se găsesc toți să se întâlnească în același masiv, pe același traseu, în același timp.

Vii cu oameni în aceeași mașină

În tren poate mai porți o mască, dar când te grupezi câte 4 la o mașină, cred că se aruncă nimeni la asemenea măsuri, iar spațiul este mult mai mic decât în tren pentru a se putea asigura distanțarea socială. Cu siguranță, unii împart mașina și la o tură de weekend, dar tind să cred că un eveniment crește numărul de persoane care fac asta.

Mai dai mâna sau te mai iei în brațe cu unul/altul

Poate ai norocul să dai la magazin de vărul Săndel cu care nu te-ai văzut de mult, dar, în general, la magazin cam eviți să stai chiar în sufletul oamenilor. Cel puțin așa sunt eu, mai antisocial, iar acum am și motiv. La evenimente, însă, chiar dacă a crescut mult numărul de sportivi amatori, înainte să stăm frumos la distanță cu masca pentru ridicarea kitului, când ne vedem în parcare șansele sunt să dăm noroc cu unul cu altul.

Te pui la o poză / două

Dacă dai de cine știe ce vedetă la pâine poate îți faci curaj să ceri o poză. Altfel la concursuri, după atâta timp, cere și Facebook o poză de grup mușcând din bucata de fier. Unele mai la distanță, altele mai intim, după caz.

Ieși la un cico după

Or fi câțiva care sunt mai volubili, care au scos pe cineva la un cico, după ce l-a întâlnit/întâlnit-o în supermarket, dar cred că sunt mai rare astfel de cazuri. După toată perioada asta de izolare, cred că e greu să nu ieși cu unul sau altul la o bere după cursă, mai ales pe căldura asta. Am auzit de oameni care abia așteptau să iasă la o bere cu cei de la birou cu care altfel nu ieșea niciodată, cu atât mai mult îți vine să ieși cu oameni pasionați de același sport.

În final, cred că e despre răspundere

Cu toții trebuie să fim poate mai precauți și mai responsabili zilele astea. Ne e tuturor dor de un eveniment, dar poate folosim timpul ăsta să vedem zone noi unde nu am mai fost, poate unele cu poteci mai puțin bătute.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1218

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.