Viata ca un maraton

Azi am descoperit pe site-ul maraton.info.ro o recomandare de articol scris de un coleg din Ro Club Maraton. Articolul se numeste “Viata de afaceri ca un maraton” si va recomand sa il cititi este foarte interesant. El este defapt rezumatul unei prezentari tinuta de Dan Lixandru, prezentare care poate fi accesata din linkul de la sfarsitul articolului.

Articolul mi-a placut foarte mult, si m-a facut sa ma gandesc ca aceasi asemanare se poate face si cu viata de zi cu zii nu numai cu viata de afaceri.
Orice persoana poate sa reuseasca in viata la fel cum orice persoana poate sa termine un maraton ( da chiar oricine, noi care am alergat un maraton nu suntem cu nimic mai speciali, desi personal mi-ar place sa cred :)) ).
Insa pentru a reusi trebuie sa depui un efort sustinut si constant pe o durata indelungata. Trebuie sa te pregatesti inainte, sa te antenezi, nu oricum ci intr-un mod organizat si planificat din avans. Partea cea mai grea find sa te tii de planul initial mai ales cand lucrurile nu par sa mearga cum ar trebui.

Acesta este unul dintre secretele succesului (cred eu), sa ai un plan bine definit si sa te tii de el pana la capat, indiferent daca rezultatele incep sa apara sau nu. Lucru care e de multe ori destul de dificil, cand, la fel ca si maraton rezultatele apar pe termen lung. Trebuie sa te pregatesti 4-5 luni daca nu si mai mult pentru o singura zi in care vei pune la test tot atrenamentul si pregatirea acumulata.

O alta asemanare interesanta din prezentare e faptul ca la fel ca si la un maraton cat si in viata reusita e 90% o lupta psihica. O lupta continua cu tine insuti in care trebuie sa te convingi ca trebuie sa continuii.

In maraton exista sintagma “hitting the wall”. Ea se refera la o conditie pe care unii alergatori o resimt pe la Km 35, cand sunt aproape de final, insa corpul lor este epuizat si totul in trupul lor le spune ca trebuie sa se opreasca, si simt fiecare pas ca fiind ultimul pe care il mai pot lua.
Daca exista ceva care ne face in vreun fel mai deosebiti este cum ne comportam in acel moment, in momentul in care totul iti spune sa te opresti, in momentul in care simti ca nu mai poti sa faci un pas. Aici se vede diferenta dintre invinsi si invingatori.

Daca reusesti sa treci peste acel moment atunci poti sa reusesti, poti sa treci linia de sosire si sa spui, sunt un invingator. Asta imi place mult la maraton, faptul ca toti cei care termina sunt invingatori si poate cei care ajung ultimi sunt mai aplaudati decat cei care ajung primi. Tocmai din cauza ca acestia din urma au fost nevoiti sa treaca prin acel “zid”.

Cam atat cu filozofia. Sper sa va placa articolul de mai sus.
Si intrebarea de final: Cand a fost ultima oara cand ati lovit zidul ? si cum ati procedat ?

cheers

 

 

Secretul terminarii unui maraton
Secretul terminarii unui maraton

 Ce reprezinta imaginea ?

Lucruri la care sa te gandesti ca sa evita gandul de a renuntat in timpul maratonului :))