Vertical Challenge – Steps for Life Edition [raport de cursa]

Vertical Challenge a fost o nebunie care mi-a venit după cursa de anul trecut de 24h pe bandă. Pe principiul ce frumos a fost când m-am oprit, hai să mai bag o fisă dar la alt aparat. Înainte de testul mare am zis însă să fac un test să gust un pic din paharul de masochism. Concluzia? Nu sunt aşa grele scările, dar când vrei să le urci şi în viteză e altă mâncare de pește. Aşa că sâmbătă am reuşit să parcurg 11 din cele 12 ore programate.

Vertical Challenge

Înainte de toate, pentru cei care încă nu au aflat Vertical Challenge va fi un eveniment de alergare pe scări timp de 24H ce va avea loc anul viitor prin luna iunie pe Național Arena. El va avea două probe: individual 24H sau ştafetă 24H. La proba de ştafetă vor fi categorii pentru echipe de 2, 4 sau 8 persoane.
Evenimentul este organizat de People for Sport, SmartAtletic şi Pastel cu sprijinul Ro Club Maraton.

Anul viitor în cadrul evenimentului eu voi încerca să dobor recordul mondial la 24H care este de 18.585 m deţinut de Kurt Hess.

Ediţia Beta

Sâmbătă ne-am pus la start 8 nebuni: Andrei Gligor, Daniel-George Ilinca, Andrei Serbanescu, Cristian David-Matei, Ionita Florin, Daniel Horhogea, Florin Bucur şi Daniel Carstoveanu. Cu toţii am dorit să testăm puţin treptele pentru ediţia de anul viitor dar şi să alergăm în beneficiul Inima Copiilor pe care îi puteţi susţine în continuare cu o donaţie pe pagina Galantom a evenimentului:
http://inimacopiilor.galantom.ro/

Start

După ce ne-am stabilit cartierul general în capătul scărilor, am făcut o poză de grup, am dat drumul la picioare.

1383619_752461891436264_475221332_n

Prima parte a mers foarte frumos şi elegant. Înaintez cu rapiditate şi încerc să găsesc care e cel mai bun ritm, cea mai bună variantă de a urca, câte două, câte una etc.

Planul iniţial era că pentru 12h să încerc să fac cât mai multe ore fără pauză totală, eventual toate. Îmi era că dacă fac pauze mici şi dese s-ar putea că la una dintre ele să nu mă mai ridic 🙂

4 ore

Planul iniţial a mers cât a mers după vreo 4 ore am simţit însă că nu prea merge aşa. Trebuie să iau pauze altfel clar nu rezist nici 12h. Aşa că la 4h 30 iau prima pauză. Luasem un izopren aşa că la fel că la alergarea de 24h mă pun din când în când întins complet pe el şi încerc să mă relaxez cât pot de tare. Aici prinde bine super puterea mea: dorm ca ursu’, în orice poziţie, adorm în 2 timpi şi 3 mişcări. Poate de multe ori din cauza asta mă trezesc după ce sună telefonul de circa 15 minute, dar aici acest lucru mă ajută să mă relaxez destul de bine în doar câteva minute întins.

După o pauză de genul acesta parcă altfel iau în piept scările.

6 ore

Greu al naibii cu scările astea. Deja începe să se simtă destul de mult oboseala. Încep să mă gândesc dacă aş putea să ţin ritmul ăsta până la final. Dacă acum sunt obosit ce naiba o să fac la 24H? Clar am scăzut destul de mult ritmul, nu sunt deloc pe ritmul pentru record.
Nu îi bai, dacă nu sunt pregătit fizic pentru 12h, măcar îl voi transforma într-un test de psihic. Cu siguranţă la 24H îmi va fi mult mai greu decât acum şi va trebui să strâng din dinţi ca să merg mai departe.

Încep să mă gândesc ca şi cum numărătoarea inversă către 12h e defapt numărătoarea inversă către 24h.
Cred că la fel de obosit, dacă nu mai tare, o să fiu când voi fi la 18h din cele 24.

8 ore

Deja lucrurile intră într-un fel de rutină. Oboseala cu treaba ei, eu cu treaba mea. Ne înţelegem de minune. Din păcate nici prea repede nu înaintez.

10 ore

După zece ore deja încep să simt durerile care nu îmi plac deloc. O oareşce durere la genunchi. Acum în vedere ce fac, nu e nimic neanticipat. Mă fac că nu o văd şi îi dau mai departe.

10 ore 30 min

Deja de jumate de oră durerea de la genunchi stă acolo şi nu vrea să plece neam. Uşor-uşor încep să mă gândesc dacă să continui sau nu. Nu îmi place deloc, dar deloc gândul să abandonez ca ţiganul la mal, cu o oră înainte de timpul propus. Pe de altă parte nici nu are rost să am o accidentare din încăpăţânare la antrenament. Dacă era evenimentul mare discuţia asta se termină în 2 secunde şi îi dădeam înainte. Dar oare merită riscul pentru un antrenament?

Până la urmă mă hotărăsc că încerc să continui încă 30 de minute până la 11 ore. Dacă tot nu trece mă voi opri.

Finish

Din păcate, durerea nu trece şi decid să mă opresc. Am parcurs în total 657 de urcări, 45333 de trepte şi 6622.56 m diferenţă de nivel pe urcare şi tot atâtea coborâri.

Detalii tehnice

Număr de pauze: 12
Prima pauză: la 4h 30
Durată totală pauze: 50m
Cea mai lungă pauză: 12min
Cea mai scurtă pauză: 40sec

vertical challenge 2013 laps

Echipament folosit

Colanţii de compresie de la CompresSport au fost foarte faini. Chiar am simţit că au ajutat foarte mult, mai ales pe partea de coborâri. Nu prea mă simt eu confortabil în cursă cu jambiere aşa că le-am evitat şi acum. Simt că mă strâng prea tare când se umflă gamba. O să încerc cu o mărime mai mare la antrenamente.

Pentru încălțări am folosit Asics GEL-TARTHER 2, o pereche de încălţări cu care eu sunt foarte mulţumit la sosea. Pentru cursă mă gândesc sa merg pe unii şi mai uşori, eventual Asics Pirahnia.

Nutriţie

Înainte de cursă nu am făcut vreo cură specială.
În timpul cursei am avut o echipă de suport extraordinară. Mulţumesc Oana! Astfel că eu nu stiu ce am baut :)) sunt combinaţii speciale ale ei pe care nici eu nu le ştiu :)) Stiu doar că printre altele au Nuun, Ginseng si Salt Sticks
În rest, au intrat foarte bine: mozzarela cu păine prăjită, jeleurile în formă de ursuleţi (musai, ursuleţi), caise deshidratate şi Cola.

La ultra nu consum geluri si batoane, decât eventual la cele unde trebuie să le car eu şi atunci apare avantajul greutăţii.

Concluzii

Se pare că alergarea asta pe scări nu e aşa usoară şi e musai să fac multe antrenamente specifice dacă vreau să ating şi să dobor recordul mondial. Aşa că trebuie să pun în calendar sedinţe cât mai dese de urcat pe scări. Mă gândesc să fac dimineaţa ca înviorare câteva serii de trepte în scara blocului. Oare pot face o cerere să mă scoată de la plata liftului?

Multumesc tuturor celor care au participat şi ne-au încurajat.
Mulţumiri speciale echipei “media”. Puteţi găsi poze de la eveniment în link-urile de mai jos:

Alex Inima Copiilor: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.751907278159372.1073741836.137374216279351&type=3
Daniel Maracine: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.504969602932957.1073741834.217675161662404&type=3
Paul Bechea: http://www.flickr.com/photos/103300277@N08/sets/72157637004912303/
Radu Cristi: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=562878933784726&set=a.452937468112207.104727.100001878737035&type=3&theater

Felicitări Cristi pentru Timelaps:

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1256

11 Comments

  1. Bravo Gabi, e un inceput bun si pana in vara sigur te vei pune si mai mult pe picioare. Apropos de genunchi sa stii ca am avut marea surpriza sa vad ca in timpul unui maraton durerea a trecut cu 1 pastila forte de ibuprofen. Am luat pastila mai mult “ca o aveam si asta e” fara sa sper la nimic si totusi a functionat. Merita incercat pentru “marea batalie de 24h” unde cel mai probabil nu vei scapa de durerile de genunchi.

    • Multumesc Andreea pentru incredere si pentru sfat 😀
      Aveam optiuni medicamentoase insa am preferat fara acum. Nu stiu nici la cursa mare daca voi lua ceva, odata pentru ca sunt mai masochist :-p si al doilea motiv pentru ca vreau sa sa simt durerea, ma ajuta sa imi dau seama de gravitatea problemei. Daca iau medicamente pot sa imping corpul peste anumite limite care s-ar putea traduce intr-o accidentare.

      Eu folosesc in general diverse creme pentru atenuarea durerii.

  2. Imaginația ta masochistă nu are limite. Am știut asta încă de la Diagonala Nebunilor. Dacă îmi permiți să fac o glumă, încearcă și antrenamentele în timp ce dormi. Te pui pe pilot automat, dormi și urci. Ce zici, merge?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.