stangul la proprietate la romani sau Cine are dreptul asupra unui continut pe web

Ieri am primit un email interesant de la o firma detinatoare a unor site-uri de referate din online-ul romanesc prin care eram anuntat ca anumite referate de pe site-ul infostud.ro contravin legii de autor si au fost preluate abuziv de catre mine si eram somat sa sterg toate materialele copiate de pe site-urile lor.

Acum problema se pune in felul urmator, posibil sa ma insel, dar eu cred ca toate referatele de pe toate site-urile din romania sunt acelasi, fie ca ele au fost luate uni de la altii ( ups am spun prostii ) fie ca uni useri din dragoste de puncte si faima uploadeaza acelasi referate pe mai multe site-uri.

Ca sa nu fiu acuzat de nedocumentare si vorbit din horoscop o sa va dau un exemplu :


Nu am dat numele adevarate ca sa nu se simta lumea ofensata sau vizata. Pe langa faptul ca documentele sunt exact la fel ca si continut, ne uitam un pic si la datele din document properties.
Pe cel din site2 apare la autor : … site care nu pare sa mai functioneze … si daca ne uitam la cel de pe site-ul 1 apare la autor numele site-ului lor, dar apare undeva intr-un camp mai jos. Acum nu sunt eu sherlock holmes dar eu cred ca site2 a pus sau un user a pus referat-ul “orginar” de pe , insa baietii l-au lasat asa. Pe cand cei de la site1 … cu termeni si conditii mai bine puse la punct au hotarat ca orice este pus la ei pe site devine proprietatea lor si nu incalca drepturile de autor prin inlocuirea autorului in document properties.

Acum de la acesta mica poveste m-am tot gandit:
Cine are dreptul asupra unui continut pe web ?

Daca eu pun un content, oarecare, fie el sub forma de text ( referat, comentariu pe blog/site ) sau media ( audio, video sau poze ) pe un anumit site, cine are dreptul la proprietate asupra lui ? eu sau site-ul ?

Sincer eu cred ca eu as avea dreptul de autor, sau mai exact Creatorul Continutului.
Si daca o luam si logic, ce drept ai tu ca site sa iti asumi dreptul de autor asupra unui continut pe care nu tu l-ai creat, si mai mult te folosesti de el pentru a obtine trafic si eventual si venituri de pe urma monetizarii traficului ? Nu prea e o echitate intre drepturile mele ca si creator de content si site ca mediu de publicare al acestui content.

Si pentru ca si cei mai sceptici sa fie linistiti, si sa nu avem cometarii de prisos, ca nu exista ca nu se poate va mai dau un exemplu. Daca eu as pune prin absurd pe un site sa zicem un album nelansat al unei formatii rock cunoscute, iar acel site ar publica acel continut, eu cred ca toti termenii si conditiile din lume nu ar salva acel site de repercusiunile legale initiate de CREATORUL materialului si anume formatia rock.

Si pentru incheiere, din putinele cursuri de proprietatea intelectuala la care am participat, am retinut ca dreptul de proprietate i se atribuie persoanei care creaza si publica pentru prima data acel continut ( text, idee, muzica … whatever ), iar daca tu ca site doar publici acel continut si nu ai un contract sa zicem cu creatorul continutului nu prea e dreptul tau de autor. Dar posibil sa ma insel, cum am zis nu am fost la toate cursurile

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1218

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.