google aduce ziarele vechi in online

Luni google a facut pe blog-ul oficial un anunt in care facea publica actiunea de digitalizare a ziarelor vechi. Astfel ca va fi posibil sa citesti de exemplu articolul original despre aterizarea pe luna din editia din 1969 a Pittsburgh Post-Gazette [ click aici ]

Aceasta initiativa a google o sa dureze in jur de 2 ani si impreuna cu parteneri din industrie o sa aduca in online ziare de peste 250 de ani. Acum nu stiu cate ziare internationale o sa fie digitizate, oricum cele mai mari plus cele americane vor fi sigur, insa ma gandesc daca vor aparea si cele romanesti 🙂 … eu din ce am cautat nu am gasit.

Ziarele pot fi cautate pe google news si apar in acelasi still ca in bibliotecile americane ( ca in filme 🙂 ) pe acele role daca pot sa le zic asa. Oricum arata destul de interesant si e usor sa navichezi in ziar.
Partea proasta e ca nu poti selecta textul, ceea ce mi se pare destul de aiurea cu toate progresele in ceea ce priveste OCR-ul.

Oricum este o initiativa destul de interesanta, utila pentru toate parti, si pentru internauti care acum pot cauta si in articole vechi fara a se deplasa la biblioteca, si pentru ziare care acum au o arhiva aproape indestructibila ( comparativ cu cele pe hartie ). Dar si pentru google care isi intareste pozitia de leader ( monopol as putea spune ) in internet search, adaugand inca un serviciu search pe nisa dupa blog search.

PS: din cate am inteles google mai are inca o actiune asemanatoare pentru a scana cartile vechi.

Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1217

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.