Impacat cu gandul sfarsitului lumii ?

Cam apocaliptic titlu, realistic spun unii.

Despre ce este vorba : Large Hadron Collider – cel mai mare accelerator de particule din lume urmeaza sa fie pus in fuctiune astazi, insa unii sceptici cred ca punerea in functiune al acestui accelerator va duce la sfarsitul lumii.

LHC este conceput pentru a crea fascicule de protoni care se deplaseaza la 99,9% din viteza luminii, un astfel de fascicul avand o energie de 7 tera electron volti (TeV). Aceasta, de 7 ori mai mare decat cea posibila in acceleratorul de particule Tevatron din Statele Unite, cel mai puternic pana la LHC, este echivalenta cu o masina care calatoreste la o viteza de 1600 km/ora sau cu 2,3 trilioane de baterii de 3 volti inseriate. Un fascicul de protoni va parcurge un tur de tunel in 90 microsecunde, ceea ce inseamna ca un fascicul care va fi activ timp de 10 ore va parcurge in total o distanta de 9,97 miliarde km, adica aproximativ dublul distantei dintre Pamant si Neptun.

Astfel de fascicule, ce circula la asemenea viteze, vor fi ciocnite intre ele, in ideea ca in acest mod se vor crea o varietate de particule care vor raspunde la intrebari esentiale ce tin de fizica, de istoria Universului si de legile care ne guverneaza. Marele “premiu” este detectarea bozonului Higgs, o particula prezisa de modelul standard al fizicii particulelor, si care, teoretic, este responsabil de masa altor particule, subiect care reprezinta unul din misterele fundamentale ale naturii la ora actuala.

Sursa: blitztech.ro

Pentru cei care doresc sa urmareasca live acest experiment o pot face la adresa http://webcast.cern.ch/ intre orele 10 si 19, ora Romaniei.

Deci la ora asta experimentul a inceput, asa ca muta bafta si ne vedem dupa daca ne vedem :))

3, 2, 1 … let the experiment begin

UPDATE1: se pare ca live-stream-ul este cam coplesit de numarul de persoane care incearca sa il urmareasca.

UPDATE2: si google se pare ca intrat in joc:

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1218

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.