Performanță sportivă, realizari personale si context

Numărul de persoane care practică sportul a tot crescut în ultimii ani. Foarte mulți dintre ei încercând ca de la zi la zi să facă progrese sportive, să atingă limite și mai impresionante, să fie mai buni, mai rapizi, mai rezistenți. Un lucru care este foarte fain și o direcție care sper să se mențină căci până la urmă, în felul ăsta, avem mult mai mulți oameni care fac sport, mult mai mulți oameni care au o viață activă. Observ însă că, în toată vâltoarea asta, granița între performanță sportivă și realizări personale începe să fie mai fadă.

Desigur că poate fiecare dintre noi avem definiții diferite despre performanță și ce înseamnă asta. Nu aș vrea să intru acum într-o dezbatere despre care ar fi o definiție corectă. O să încerc, totuși, să vorbesc puțin despre câteva elemente care se leagă de performanță.

Cupă, Etapă de campionat mondial și Campionat mondial

Sunt doar niște convenții de nume care diferă de la sport la sport. În cele mai multe cazuri, ele ar fi așa:
Cupă – eveniment prin intermediul căruia sportivii pot câștiga puncte pentru un clasament
Etapă de campionat mondial – eveniment prin care se câștigă puncte pentru clasamentul mondial
Campionat mondial / continental – eveniment singular prin care se determină campionul mondial/continental (de cele mai multe ori fără a lua în considerare alte clasamente)
Grand Final – eveniment care încheie o serie de etape dintr-un campionat. El oferă, de obicei, mai multe puncte decât celelalte evenimente din campionat, iar la finalul evenimentului se anunță câștigătorul campionatului.

Spre exemplu în triatlon se merge pe un sistem de etape de campionat mondial (10 la număr), World Triathlon Series (WTS), cu un Grand Final, iar campionul mondial se desemnează prin numărul de puncte obținute în cadrul Grand Final (1200 puncte pentru câștigător), evenimentele din WTS (800 puncte pentru câștigător), dar și din cupe mondiale (300 puncte pentru câștigător).

La atletism lucrurile sunt mai simple, având un campionat mondial unde campionul mondial este desemnat direct, în funcție de rezultatul obținut în cadrul competiției.

Eveniment și clasament

De multe ori se face confuzia între numele evenimentului și rezultatul obținut. Spre exemplu, evenimentul se poate numi Maratonul Internațional București, dar dacă eu particip la cursa populară nu înseamnă că sunt maratonist.
Acesta este însă un exemplu simplu, fiind cazuri mai subtile. Spre exemplu, locul 14 la Mamaia Premium European Cup, nu înseamnă că sunt al 14-lea sportiv în campionatul european. O dată pentru că e vorba de o cupă europeană, nu de campionatul european, iar, în altă ordine de idei, s-ar putea să fi participat la categoria de amatori (age-groupers), nu la cursa de elite.

Număr de participanți și comparabilitate

Fiecare participare, fiecare rezultat și timp obținut reprezintă o realizare personală în sine. Totuși, pentru a discuta de performanță, trebuie să ne uităm cred eu mai departe de rezultatul în sine: câte persoane au participat, cum se compară timpul respectiv cu rezultate la probe similare obținute de alți sportivi etc.
Spre exemplu, un loc 1 la un maraton cu un timp de 3h 30 este o performanță sportivă sau o realizare personală? Eu aș tinde să cred că e vorba de cea din urmă.

Exclusivitate vs Eligibilitate

Ușor ușor datorită dorinței sportivilor amatori de a încerca experiențe și limite noi au apărut o multitudine de provocări sportive. Cu participanți mai puțini sau mai mulți, unele mai exclusiviste, altele mai obscure. Totuși, numărul mic de finisheri la un eveniment nu definește neapărat performanța dacă numărul de persoane este limitat și prin nivelul exclusivist/elitist al taxelor de participare.

to Guinness or not to Guinness

Guinness World Records este un director și nu neapărat o autoritate. Astfel că recordurile ce apar în Guinness Book nu sunt neapărat cele mai bune performanțe. Asta pentru că unii sportivi nu doresc să se complice cu procedurile de validare pentru Guinness. Spre exemplu, recordul Guinness pentru alergare 12h pe banda este 129.6 km pe când într-un director alternativ este 148.5.

Contextul este important, dar nu neapărat performanță

Eu cred că o performanță trebuie să fie prin ea însăși, nu neapărat printr-un context geografic sau oricare altul. Aș putea spune că am fost probabil primul român care a alergat 24h pe bandă, dar mi se pare irelevant. Relevant ca reușită mi se pare rezultatul de 219.23 km care ar fi probabil locul 10 în lista nebunilor care au încercat (probabil, pentru că poate nu toți au trimis rezultatul).

Rezultate deosebite vs Performanță

Am avut plăcerea să alerg în proiectul inițiat de Șerban Chiurlea: Trans România Run. Am alergat 14 zile de-a lungul României, aproximativ 60km pe zi. A fost o dovadă de masochism, de andurață, dar nu aș putea să o numesc performanță în ultramaraton. Asta din cauza ideii de comparabilitate expuse mai sus. Ce am făcut noi este doar o încălzire comparabil cu proiectul lui Serge Girard care a alergat 27,000 km în 365 de zile, în Turul Țărilor Uniunii Europene. Iar acum a plecat într-un nou proiect: Turul lumii, 15,000 km în alergare și 16,000 mile vâslite în 14 luni.

Așa pe final

Nu știu dacă aș putea să dau o definiție corectă a performanței. Nici nu cred că există una foarte clară.
Totuși, sper că vom încerca să folosim acest cuvânt cu grijă și doar atunci când este cazul. Să nu ne aruncăm imediat după titlurile mediatice și să verificăm un pic informațiile.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1218

12 Comments

 1. Inteleg ca rezultatele ne permit sa stim unde suntem in relatia cu tinta pe care ne-am stabilit-o…

  Inteleg si proverbul danez care zice ca ‘Cerul nu e mai putin albastru doar pt ca orbul nu il poate vedea’. 🙂

  Dar (acum) nu mai mi-e prea clar daca maratonista noastra olimpica a avut o performanta sau un rezultat dat fiind ca la acea Olimpiada nu a participat nici una dintre favoritele lumii din acea vreme…?!? 😉

  • Cu siguranta anumite clasari sunt influetentate si de anumiti factori care nu tin de sportiv (vreme, participanti etc.)
   In ce priveste exemplul tau, nu cred ca au fost chiar determinanti. Din ce imi aduc aminte au participat si locul 2 si 3 de la olipiada precedenta. Iar timpul obtinut de Constantina Dita este cu siguranta unul competitiv.

 2. Ce e foarte important este ca sunt din ce in ce mai multi care se informeaza..nu mai fac sport asa pentru ca e trend sau e la moda.
  Observam bicicletele, alergatorii de distante medii in parcuri, rolerii samd.
  E din ce in ce mai bine, devine Normal

  • Cu siguranta sportul de amatori devine o normalitate. Nimeni nu se mai mira cand vad alergatori in parc.
   Discutia de aici era mai mult despre unde se termina sportul de amatori, realizarile personale si de unde incepe performanta sportiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.