Orasul Alergatorilor – Town of runners movie

Sportivi africani domină de ceva vreme atletismul şi în special proba de maraton. Majoritatea sunt din Etiopia sau Kenia. Ce este interesant este că şi în interiorul Etiopiei multe din “gazelelor” ce ne uimesc vin dintr-un singur oraş: Bekoji. În acest an a fost lansat un documentar despre această pepinieră de sportivi, focusat pe greutăţile prin care au trecut două dintre atlete aflate în încercarea de a ajunge pe scena sportului profesionist la nivel mondial.

Bekoji este un oraş mic la 270km de capitala, Addis Ababa. Un orăşel rural, cu 17,000 de locuitori şi doar 25 de maşini. Poate asta este secretul succesului :-p sau poate promisiunea unei vieţi mai bune. În orice caz, oricine doreşte să îşi încerce forţele în alergare are o singură şansă. Să participe la antrenamentele, aproape zilnice, de pe stadionul oraşului ţinute de antrenorul Sentayehu Eshetu. În vârsta de 54 de ani, nu a alergat niciodată, vine din fotbal, însă a descoperit şi antrenat poate cei mai mulţi sportivi de elită: Kenenisa Bekele and Tirunesh Dibaba, ce au alergat la Olimpiadă de la Londra la 5,000m şi 10,000m; Derartu Tulu – câştigător la 10.000m la olimpiadă din Barcelona în 1992 şi 8 ani mai târziu în Sydney; Fatuma Robă – câştigător la maraton în cadrul olimpiadei de la Atlanta în 1996; Genzebe Tirunesh (soră cu Tirunesh Dibaba), campioană mondială la Campionatele de sala la probă de 1500m şi fratele mai mic a lui Kenenisa, Tariku a câştigat aur la probă de 3000m de la acelaşi campionat.

Documentarul Town of Runners este deocamdată disponibil doar în cinematografe, din păcate nu şi la noi. Abia aştept să comand DVD-ul, deocamdată mă minunez uitandu-mă la trailer.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1220

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.