Motivaţia de luni – Running Vancouver – o mini serie despre maratonişti [video]

Running Vancouver este un mini serie video ce urmăreşte aventurile a trei alergători ce se pregătesc pentru Maratonul Vancouver din 2013. Seria cuprinde 6 episoade şi urmăreşte atât programul de antrenament al celor trei temerari dar şi aventura lor până la maraton cu toate sacrificiile şi perioadele mai puţin vesele care sunt inerente pentru o cursă de maraton.

Din când în când mai dau peste articole sau comentarii pe facebook ale unor persoane care povestesc cu mândrie cum au terminat un maraton deşi s-au antrenat doar de cateva ori cu o lună înainte de maraton. Primul lucru care îmi vine în minte când citesc aceste rânduri este o părere de rău. Una pentru ei, pentru faptul că nu au trait adevarata experienţă a maratonului.

Să ne întelegem, în primul rând cred că terminarea unui maraton nu este de departe o dovadă mare performanţă sportivă. Cred că orice om (cu mici excepţii medicale) poate termina un maraton. Desigur nu intram în discuţii de timp, vorbesc doar de a termina într-un timp de 6h – 6h 30m. Tot ce au nevoie este să primească o motivaţie puternică. Fie că e una de supravieţuire (vezi cazuri cu oameni care au mers sute de kilometri), fie una finaciară (ştiu exemple cu oameni care au alergat un maraton cu doar 3-4 antrenamente pentru a câştiga un pariu) sau poate una de dăruire (oameni care aleagă pentru a strănge fonduri, deşi nu au reuşit să facă antrenamente pentru cursa).

Din punctul meu de vedere, adevărata experienţa a curselor de anduranţă este antrenamentul pentru ele. Faptul că timp de 4+ luni te dedici acestei provocări.
Faptul că faci eforturi să te trezeşti de dimineaţă pentru a prinde un antrenament înainte de birou deşi de multe ori îti vine să arunci ceasul pe fereastră.
Faptul că în multe seri renunţi la o ieşire cu prieteni sau o scurtezi un pic pentru că a doua zi ai un antrenament.

Dacă reuşeşti să faci aceste sacrifici timp de 4 luni, atunci se schimbă cu adevărat ceva în viaţa ta. Atunci îţi dai seama ca dacă vrei cu adevărat ceva şi munceşti pentru ea, îl poţi realiza. Faptul că toate lucrurile pe care vroiai să le faci dar nu aveai timp erau doar lucruri care nu erau îndeajuns de sus pe lista ta pentru a le face timp.

Care a fost lecţia învăţată la prima cursa de anduranţă, maraton sau semimaraton?

Running Vancouver a fost produs de Pacer Films. O agenţie specializată în clipuri care să inspire alergatori, ciclişti şi alţi sportivi de anduranţă.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1220

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.