Maratonul International Cluj – Raport de cursa

Imediat dupa Maratonul International Bucuresti, Doru anunta pe forumul maraton.info.ro deschiderea inscrierilor pentru Maratonul International Cluj. Ma gandisem atunci sa merg, e departe, dar as fi vrut sa o fac pentru a ajuta macar prin participare un nou maraton international in Romania.
Situatia s-a complicat un pic cand am aflat de concursul de la Garboavele in acelasi weekend, dar dupa multe incercari am gasit solutia pentru a le combina :D.

Tranzitia 2

Dupa baia de noroi de la Garboavele, am plecat cu Gabi, Alina, Paul si Oana spre Brasov. Ei urmau sa faca o tura de recunoastere pentru Duatlon Tara Barsei, eu si Oana urma sa prindem un tren de noapte spre Cluj. Am prins trenul la fix. Am reusit sa dormim vreo 5 ore jumate in tren si vreo ora la garsoniera unui prieten al Oanei (multumim Dorin).

La start am fost cam cu o ora inainte. Ne-am ridicat numerele si apoi am dardait de frig pe acolo, ma tot gandeam cum sa plec imbracat.

Cu vreo 20 de minute inainte de start, dau drumul la o incalzire cu Mihai Orleanu, ma gandesc sa o tin tot asa pana la start, nu mai vreau sa tremur, sper doar sa nu intarzie startul.

3 .. 2 .. 1 .. START

E ceva lume la start, am plecat impreuna cu cei de la semimaraton, asa ca a fost unul rapid. De la start plec cu Adrian Gabor, el alearga la semi si trage la 1h 30, o sa incercam sa mergem impreuna macar prima parte.

In prima lungime, era inchisa toata circulatia, insa usor intram pe o singura banda, dar deja ne distantaseram asa ca nu era problema.
Ma tot uit dupa borne kilometrice, insa nu le vad. La un anumit moment e un tip cu bicicleta si il intreb daca a pornit kilometrajul la start: 3.89 Km raspunde. Stiu ca sufar de sindromul “George Cojocaru” si plec mai tare, dar nici aproape 4km in 11min 30. Dar in timp ce ma gandeam sa mai intreb odata daca e sigur, vad mazgalit pe jos 3KM. E bine suntem la 4 pe mie, sunt si semne, desi cam greu vizibile dar macar sunt.

Usor, usor ajungem pe la km 5, alergatorii deja incep sa se aseze pe ritmul lor. Adrian, din pacate, nu mai reuseste sa tina pasul asa ca ramane putin in urma.
Eu incerc sa imi gasesc un iepure dupa care sa trag.

Bucla buclucasa

Undeva pe la km 7 organizatorii au decis sa puna o bucla, dupa ce o parcurgi, revii sa mai faci odata o portiune de 500 m inainte de bucla. Era foarte derutant, unii trebuiau sa intre in bucla, cei are au facut-o trebuiau sa o ia inainte. Voluntarii au incercat sa ajute, strigand inainte sau la dreapta, dar le era dificil sa tina minte la toata lumea cine a facut bucla si cine nu, cu atat mai mult cu cat se facea pe fiecare tura. Mie mi-au strigat de vreo 2 ori sa intru in bucla desi o facusem deja.

Termin prima tura in 41 de minute. Am tot evitat sa ma uit la ceas. Acum incep sa imi fac calcule, cu cat vin pe semi, ar cam iesi inca un maraton sub 3h. Dar eu deobicei incetinesc spre final, asta e, dam inainte si vedem.

Pe traseu din pacate lipseste atmosfera, dar ma bucur cand trec prin portiunile unde stiu ca exista un spectator care ne incurajeaza sau un voluntar mai plin de viata.

Tura 2 reusesc sa o mai tin cumva, 42 minute, dar pe tura 3 o fac praf si vin la 47 de minute. Cand intru in ultima tura imi calculez ca daca trag un pic de mine mai am totusi sanse sa vin sub 3h. Din fericire mai aveam persoane in fata, incerc sa ma motivez sa le ajung: pana la curba il iei, uite ca merge incet, hai da drumul la picioare.

Am reusit sa termin in 2h 57 40

A fost o cursa frumoasa, am tras putin de mine si asta e totdeauna bine, la final sunt bucuros ca stiu ca am dat cat am putut, cand imi mai si iese un timp e si mai bine.
M-am bucurat sa vad ca a venit asa multa lume la acest maraton, multa lume din Ro Club Maraton.

Felicitari organizatorilor, cu cateva scapari au organizat un maraton frumos. Speram ca la anul sa reuseasca sa obtina aprobari pentru un traseu mai fain, care sa nu aiba portiuni inguste si poate nici bucla aia de la km 7.

PS: Seara a dat o ploaie sanatoasa, ne-am bucurat ca nu am avut norocul asta dimineata.

Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1217

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.