Despre sport și Coronavirus

COVID-19 este cred subiectul la ordinea zilei pentru multe conversații. Uneori mai la mișto, alteori mai panicos, virusul a ajuns să aibe efecte clare, chiar și în pasiunea noastră pentru sport. Situația este neplăcută pentru toată lumea: concurenți, organizatori, furnizori, autorități etc.. Personal, cred că trebuie să luăm lucrurile în serios, iar modul în care ne comportăm fiecare în aceste momente va afecta cât de mult ne vom confrunta cu această epidemie și cu ce efecte.

Înainte de toate, o să las clipul de mai jos care mi s-a părut până acum că explică cel mai bine ce e cu acest coronavirus.

https://www.youtube.com/watch?v=eup3_i_5uaw

Dacă vrei să înțelegi mai bine de ce există temerea asta despre răspândirea rapidă a virusului, poți să te uiți pe hărțile live de la healthmap, Johns Hopkins University sau World Health Organization (WHO).

Ce putem face ca alergători

Ne-am pregătit ceva luni, poate, pentru a deschide sezonul de alergare cu o competiție în primăvară. Iar, acum, peste noapte, se anunță amânări și anulări pe bandă rulantă. Emilian încearcă să țină o listă la zi pe biciclistul.ro despre competițiile care au anunțat ceva.

Această situație a dat peste cap planurile tuturor, dar cred că dacă tragem un pic de aer în piept și acționăm cu solidaritate putem depăși mai bine situația.

Lăsăm organizatorii să se organizeze
Aici poate sunt subiectiv, dar cred că trebuie să înțelegem că mulți organizatori au trecut din sprint-ul către ziua cursei în situația de acum. Hai să le dăm un timp de respiro, să își revină puțin și să vadă cum se organizează mai departe. Cu multe lucruri așezate, nu e deloc ușor să te muți cu evenimentul. Cu toții fac eforturi să se replieze cât mai repede și ne vor anunța imediat ce au informații concrete, așa că hai să nu îi bombardăm acum cu mesaje.

Facem schimb de dubluri
Multe evenimente se vor aglomera pe toamnă. Așa că, e posibil, să ne trezim în situația în care suntem înscriși la evenimente care au loc în aceeași zi sau foarte aproape unul de altul. Ar ajuta organizatorii dacă am încerca să facem schimb de locuri cu cineva care poate ajunge, în loc să cerem returnarea taxei.
Stiu că organizatorii câștigă bani pe spatele pasiunii alergătorilor, dar eu cred că o să vedem un calendar mai sărac în 2020/2021 după toată povestea asta. Și, poate, doar din dorința de a avea în continuare evenimente de unde alege, ar ajuta să nu contribuim la reducerea lor.

Trecem pe virtual
Dacă tot a crescut povestea cu Zwift, poate acum profităm de situație și încercăm și cursele virtuale. Nu trebuie să alergăm ca hamsterii în casă, dar putem să ne înscriem la o cursă virtuală și să alergăm singuri prin parc. Vezi aici din provocarile de pe Strava. Doar, vorba aia, să ne organizăm un pic, să nu ieșim toți deodată.

Dar atenție la distanțe prea lungi
Persoanele active, care fac mișcare consecvent, au riscul mai redus la infecții respiratorii, cu o mică, dar importantă, steluță. Cei care sunt după o cursă lungă sau într-o perioadă de supra-antrenament au organismul /sistemul imunitar mai slăbit și au un risc la infecții mai mare decât media populației.

Suntem precauți în perioada următoare
După ceva timp lucrurile se vor calma. Totuși, să rămânem cu lecția despre prevenție și igienă. Dacă la o cursă din toamnă te simți rău, ai simtome de gripă, ar fi mai bine să rămâi acasă. Apreciem încăpățânarea, dar, în aglomerarea de la start, poate, nu e locul să mergem gripați.

Ce facem ca organizatori

Având platforma 42km.ro folosită de ceva organizatori pentru gestionarea înscrierilor, am discutat cu destui dintre ei zilele astea.

Cu toții cei implicați în diverse forme în organizare (cluburi, furnizori, colaboratori etc.) o să avem cu siguranță un an greu.

Luăm lucrurile în serios
Ca organizatori, suntem învățați să ne lovim de tot felul de provocări și să găsim moduri de a le evita. În cazul acesta, cred că lucrurile trebuie luate în serios și amânate evenimentele. Limita de 1000 o văd ca pe una de ordin de mărime, nu ca o cifră absolută. Sunt oky poate evenimentele mici, de 100-200 de oameni, unde nu vin în contact extrem de apropiat.

Nu ne cramponăm că alții ….
Cred că povestim mereu participanților despre răspundere și, acum, e momentul să demonstrăm noi asta. Că sunt alte locuri unde sunt aglomerări de oameni nu e un motiv să mai adăugăm și noi altele.

Așa că, până la vești mai bune, fiecare să alerge la scara lui!

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1228

2 Comments

  1. Da, si eu sunt de acord ca nu are sens sa ne dam de ceasul mortii ca s-au anulat/ amanat niste competitii. Am ramas uimita in sensul negativ cand am citit postari in care se cautau tot felul de ”portite”: decalarea startului, impartirea curselor pe zile, obtinerea unor autorizari si altele asemenea. Comunitatea de alergatori trebuie sa fie exemplu pozitiv, nu promovam noi un stil de viata sanatos?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.