Se întâmplă destul de des să vedem la o cursă depășiri pe ultima sută de metri. Ele fac de multe uneori spectacolul la o cursă, atunci când discutăm despre un sprint în care sunt implicați ambii sportivi. Dar ce părere aveți de situațiile în care cineva încetinește la finish fără să fie obosit și cineva vine în viteză și îi ia locul, fără ca primul să aibă o șansă să reacționeze?

Ca să avem material de discuții o să prezint două cazuri, ambele curse profesioniste, ambele pentru locul 1.

Nu discutăm despre sprinturi

Dacă cei doi sunt umăr la umăr și sprintează amândoi spre finish, este un spectacol frumos. Discutăm, însă, despre situația în care cel din față face o greșeală sau este pur și simplu neatent, iar tu venind cu viteză din spate ai șansa să îl depăsești chiar înainte de finish fără ca el să mai aibă o șansă la replică.

Cursa de 100m are 100m nu 99

În toate situațiile, dacă e pentru locul 1 sau 999, este cum spune americanul “fair-game”. Toată lumea a venit la cursă să alerge la capacitate maximă, dacă tu faci o greșeală, nu ești atent și ești depășit, ghinion pentru tine. O situație asemănătoare a fost și la Semimaraton Plopeni, când primul sportiv s-a rătăcit cu 1-2 kilometri înainte de finish.

Când e vorba de primele locuri …

Mi se pare că e rezonabil. Este o cursă totuși care se încheie la linia de finish și până acolo toată lumea care trage la podium trebuie să dea tot ce poate. Dacă cineva în cazul respectiv nu depășește cum a fost cazul în clipul al doilea poate fi considerată o dovadă de spotivitate.

Dacă tragi pentru un timp anume …

Iar mi se pare rezonabil. Nu te interesează poziția anume, dar tragi să termini sub timpul X.

Totuși, să sprintezi pentru locul 473 …

Dacă vii pur și simplu în ritmul tău și se întâmplă să depășești pe cineva asta e. Doar că uneori am văzut la finish oameni care vin în ritmul lor, iar apoi cu 30-40 de metri înainte de finish când își dau seama că cel din față a încetinit și au șansa să treacă de pe 474 pe 473, sprintează într-un ritm nebunesc.

Situațiile astea nu prea le înțeleg. Eu mă gândesc mereu că riscă o accidentare/o întindere făcând schimbarea aia de ritm așa rapidă.

Ați fost sau ați depășit pe ultimii metri?
Cum vi se pare situația?