De ce e importantă Via Sport

Toată povestea asta cu Via Sport a creat deja multe tabere. Chiar și în rândul celor care iubesc și susțin sportul. Unii strigă că o vor înapoi, alții că bine a facut. Totuși, până la urmă, discutăm de un singur eveniment, de ce este el așa important?!

Nu mai avem destule parcuri, nu pot să se mute ei în Herăstrău? De ce vor ei să fie buricul pământului și să închidă un bulevard?

Până la urmă au și ei partea lor de dreptate, un astfel de eveniment poate avea loc foarte bine și în altă locație. Dar pentru mine, cel puțin, nu despre asta este protestul pentru Via Sport, ci pentru a luat atitudine față de un mod de lucru al doamnei Firea. O atitudine care, în mod ironic, seamănă parcă a Regina de inimă roșie. Până acum a primit doar trandafiri roșii să sperăm că nu ajungem să vopsim unii.

regina-rosie

Tăiaţi-i capul!

Până acum au căzut pradă câțiva zeci de copaci și un eveniment sportiv acestei atitudini de copil răsfățat. Mai periculos este că apoi exact ca un copil vine replica: nu am făcut/zis eu asta.

Poate că nu a trecut prea mult timp, dar, totuși, până acum, nu am văzut lucruri constructive, ci doar tăieri: jos copacii, jos evenimentele. Discutabilă, dar ar fi poate povestea aia aruncată cu RATB gratis, dar și aia a fost apoi anulată. Că stai că luăm autobuze, dar stai că de fapt avem bani doar de SH, dar stai că nici de alea nu găsim etc.

Mai întâi sentinţa, apoi verdictul!

Lucru cel puțin asumat din campanie: Eu voi impune condiții. Așa că întâi dăm sentința, închiderea evenimentelor din centru și, apoi, dăm verdictul la care ne-am referit, că de fapt unele rămân, dar altele nu.

red-quen

Modul mincinos

E normal că vrei să-ți satisfaci electoratul care țipă că nu are loc cu mașina în oraș. Că unii dintre noi nu suntem de aceeași părere, ghinion pentru noi. Dar măcar fii înfiptă și asumă-ți poziția. Spune că interzici un eveniment că vrei tu să acorzi prioritate mașinilor. Nu o da cotită că au vândut bere, că marcaje, că trestii.

Modul neserios

Primăria avea un contract cu un organizator. Nu poți acum să îl anulezi că vrei tu să arăți cine are capul mai mare și că nu iei lecții de la organizatori. Spui că ei au încălcat contractul, dacă sunt dovezi clare, anulează autorizația pe temeiul ăsta, nu pe invenții cu marcajele. Altfel, dacă nu mai crezi în utilitatea proiectului, îți onorezi obligațiile anul acesta și la anul renegociezi evenimentul.

Eu sunt regina

De curând a fost forumul “Sportul — disciplină cheie pentru dezvoltarea personală” care a avut loc la Palatul Parlamentului. În acest context, mă așteptam la o declarație despre cum se va sprijini sportul. Mesajul pe care doamna Firea a crezut de cuviință să îl transmită a fost Sunt un om care s-a educat, s-a format 20 de ani într-o familie de sportivi. Nu iau eu lecții de la un organizator privat

Este încă amuzant

Poate până acum lucrurile nu sunt așa tragice și, dacă privești de pe margine, poate fi și amuzant. Dar dacă lucrurile continuă în ritmul ăsta patru ani, s-ar putea la final să nu mai privim la fel lucrurile. Nu știu de alții, dar eu nu prea îmi doresc un om impulsiv la primărie care să impună te miri ce condiții din inspirația de moment.

Cum ar fi dacă …

Înțeleg că trebuie să existe un echilibru între evenimente și bunul mers al comunității (trafic auto, pietonal, deranj fonic etc). Totuși, dacă dorința este de reducere a numărului de evenimente, nu eram mai frumos să fie invitați principalii organizatori de evenimente culturale și sportive din anii trecuți la o masă rotundă și negociat un cadru de aprobare a evenimentelor?! Trebuie anunțat cu ceva timp înainte că nu se acceptă mai mult de X evenimente pe lună în aceeași zonă etc.
Poate chiar anunțat un număr de sloturi disponibile pentru evenimente majore la care se face concurs de proiecte.

Cine este Alice?

Din păcate, în povestea nostră, nu prea există o voce puternică pentru Alice. Dacă Ministrul Tineretului și Sportului nu știa de Via Sport, dar i se pare normal că a fost interzisă ce pretenții să mai avem de la alții.
Au apărut câteva proteste timide, care sper sincer să se înmulțească, dar mai ales să crească în participanți. Nu de alta, dar vocile de pe facebook nu prea se fac auzite dacă rămân doar acolo.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1220

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.