Cand ti-ai schimbat ultima oara casca de bicicleta ?

[Sursa foto]

Stiu ca unii trendinezi nu inteleg de ce e necesar sa porti casca, mai ales in oras, de parca aici nu poti sa gusti putin asfaltul. Eu insa o sa ma adresezi oameniilor cu ceva minte la cap, care tin mult la mintea aia si vor sa o stie in siguranta.

Deci avem baza de plecare, esti biciclist regulamentar cu basca pe cap. Trebuie totusi sa iei in calcul ca ea mai trebuie si schimbata din cand in cand, nu e chiar coroana care poate fi data din generatie in generatie.

Cand trebuie sa schimbam casca ?

Pai principalele motive ar fi urmatoarele:
– Ai avut un accident in care ai lovit-o
– Ai scapat-o de la o inaltime destul de mare pe o suprafata dura
– Si-a atins termenul de valabilitate
– Nu iti mai vine bine

Acum o sa incerc sa le iau pe rand.

Ai avut un accident, si ai lovit casca

Naspa, dar felicitari ca o purtai. Acum cred ca esti bucuros si nu te mai intereseaza ca ai parul ciufulit de la casca. Insa daca ai avut accident si ai lovit casca, ideal ar fi sa o schimbi. Chiar daca nu pare sa aiba daune, e posibil sa fie afectata structura interna si doamne fereste mai alt ghinion s-ar putea sa nu te protejeze la fel de bine.

Ai scapat-o de la o inaltime mare pe o suprafata dura

Acum sa nu iti inchipui ca o strici daca o scapi de la 1m pe beton, nici chiar asa, dar daca de ex o scapi de la o inaltime mai mare de 3-4m, o scapi de la balcon, sau poate cade din spatele masinii in timp ce mergeai, astea sunt situatii in care e posibil sa se produca daune serioase care sa afecteze integritatea castii.

Si-a atins termenul de valabilitate

Aici e partea mai interesanta, poate ar fi trebuit sa incep cu ea.
Multi nu stiu (si eu am aflat anul trecut) ca o casca are termen de valabilitate. El este undeva la 2-3 ani. Dupa aceasta perioada, spuma din care este facuta nu mai are aceleasi proprietati si nu te poate proteja la fel de bine. Producatorii deobicei scriu pe cutie sau pe eticheta perioada de valabilitate in ore.
De ce in ore ? Pentru ca proprietatile nu se degradeaza cu trecerea timpului (de aia nu conteaza data de fabricatie) ci din cauza expunerii la razele solare si la caldura.
Pentru a proteja casca, si a-i prelungi viata se recomanda sa ii pastrezi cutia originala si pe perioadele in care nu o folosesti (sper sa fie alea in care nu folosesti nici bicicleta) sa o tii in cutie si intr-un loc putin racoros.

Nu iti mai vine bine

Sfatul asta e valabil in special pentru copii care sunt in crestere, si la care ideal ar trebui schimbata casca odata la un an, Dar poate fi valabila si pentru adulti care poate au cumparat o casca si nu le vine bine.
Casca trebuie sa vina bine pe cap, nu e ca la maramu’ sa o porti ca pe clop, mai jos e mica prezentare in engleza despre cum sa iti reglezi o casca sa iti vina bine.

Sper ca v-am fost de ajutor.
Spor la pedalat.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1218

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.