Prima părtie coborâtă pe schiuri a fost Clăbucet, de la Predeal. Binențeles că noțiunea de “coborât pe schiuri” este foarte relativă, Oana s-ar putea să aiba alt mod de a descrie experiența, dar voi detalia mai jos. De atunci însă am redescoperit bucuria aia, de copil mic când vine iarna. Zăpada poate nu e cea mai plăcută în oraș, dar s-ar putea să o apreciezi altfel dacă te gândești la ce zăpadă va fi pe pârtii dacă este și în oraș.
1. Poți învăța la orice vârstă
Acum vreo 4 ani Oana m-a convins să încerc schiul de tură. După ce mi-am luat un echipament SH, imediat cum am prins o zi cu vreme bună am fugit la munte. Pentru o primă experiență vroiam să încercăm ceva ușor: urcare pe lângă părtie la Clăbucet și de acolo pe platou până la Cabana Gârbova.
Are mare încredere în mine că mă voi descurca de minune. Asta pentru că i-am răspuns că mi-am mai pus schiuri în picioare când m-a întrebat dacă știu să schiez. E posibil să fi omis faptul că eu vorbeam literalmente.
La urcare picioarele lungi m-au ajutat să urc relativ ușor, aventura a început când am ajuns sus. Nu prea era zăpadă pentru a merge spre Gârbova, așa că decidem să coborăm pe schiuri înapoi în Predeal.
Mi-am scos focile (lipite pe schiuri ca să poți urca) și din acel moment m-am transformat în Bambi. A durat vreo câteva minute bune până am reușit să mă ridic în două picioare. Iar de acolo până jos am căzut la absolut fiecare viraj. Oana a avut râbdare să stea lângă mine și să mă ajute să învăț câte ceva din căzăturile alea. În schimb a primit o repriză de râs la fel de lungă cât pârtia.
Acum nu vă recomand să faceți aceeaşi greșeală. Dacă nu sunteți masochiști puteți învăța mult mai ușor, mai repede și cu mai puține căzături. Pentru asta apelați la un monitor de ski, iar dacă zona Brașov vă este la îndemână, vă recomand cu încredere pe Silviu Bălan (experiență de peste 20 de ani pe schiuri și aproape 10 ani de “monitorie”).
2. Nu ai nevoie de un buget extraordinar
Pentru primele ture de ski nu trebuie să te arunci să îți cumperi cine știe ce echipament (schiuri/clăpari/bețe). Pentru început cel mai bine ar fi să închiriezi și abia după ce înveți un pic poți să te uiți după echipament.
În ce privește îmbrăcămintea, este important să fii pregătit cu un echipament specializat. Altfel e mai greu să te bucuri de zăpadă dacă dârdâi pe părtie. Din fericire nici aici nu ai nevoie musai de un buget extraordinar. În colectiile de la Carrefour gasești modele trendy pentru întreaga familie, de la cei mari până la cei mici, la prețuri accesibile.
3. Redescoperă bucuria zăpezii
Când eram mici, iarna era un anotimp extraordinar de frumos. Mă rugam de tata să scoată sania din beci de la început de octombrie. Iar la primii fulgi eram toți copiii afară la săniuș.
Ca adulți, am mai pierdut din această bucurie pentru zăpadă. Iarna în oraș nu este neapărat foarte plăcută.
Când descoperi sporturile de iarnă, venirea zăpezii s-ar putea să nu mai fie doar momentul în care te chinui dimineață să dai zăpada de pe mașină, ci momentul în care încep mult așteptatele ieșiri la pârtie sau munte.
4. Vei face mișcare în natură
Modurile în care poți face mișcare iarna se reduc substanțial. Poți merge la sală, dar parcă nimic nu se compară cu mișcarea în natură, în aer curat. Chiar dacă pe schiuri pare la prima vedere că nu faci mare efort, o zi de ski este un efort considerabil, după care sigur faci un pic de febră musculară.
Iar dacă peste bucuria mișcării adăugăm priveliștea extraordinară și adrenalina, avem parte de o experiență ce crează dependență.
5. Un nou gust
După ce ai prins culoare în obraji și ai obosit un pic, o pauză la un apres-ski pentru o plăcintă cu mere și un ceai cu rom este genială. Gustul lor, acolo pe pârtie, după o tură de ski este genial și nu se compară cu nimic.
… good job !