Către: Primarul General al Municipiului București
Stimată Doamnă Primar General,
Am observat cu surprindere declarația dumneavoastră de mai jos, legată de evenimentele sportive și culturale din centrul orașului. Înainte de toate trebuie să recunosc că, deși ne tragem din același oraș, nu v-am votat. Totuși, pentru că majoritatea votanților din București v-au ales, ați devenit și reprezentantul meu, în calitatea de primar general. Astfel că îmi doresc să vă transmit și dorințele mele de la instituția pe care o reprezentați în calitatea mea de cetățean al Bucureștiului.
Vă reamintesc că București își pregătește candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021!
Proiect în care primăria este, teoretic, partener și chiar a facut o invitație către organizatorii de evenimente să vină cu propuneri de proiecte. Să întelegem că spațiile eligibile sunt la periferie?
Vreau evenimente sportive și culturale în centrul orașului
Am observat că și alte capitale din lume au ideea asta năstrușnică că astfel de evenimente organizate cât mai central au capacitatea de a face orașul mai frumos, mai viu, mai aproape de oameni. Căci orașul trebuie să fie gândit pentru oameni, nu pentru mașini.
Vreau o strategie de evenimente pentru București
Acum ceva ani în comisiile de avizare a evenimentelor auzeam de fiecare dată “De ce nu alergați voi în parc, la pădure? De ce vreți în oraș. Unde ați văzut voi în lume așa ceva?”. Din fericire, între timp, “în lume” se organizează evenimente stradale în continuare în centrul orașelor, iar discuțiile din comisie au evoluat. Îmi pare rău însă să văd că printre primele atitudini luate legate de evenimentele culturale și sportive, este una pe care o consider un pas înapoi.
Îmi dau seama că nu este în regulă să fie prea multe evenimente stradale, că trebuie să fie o strategie de evenimente. Vă rog însă să existe o politică, un regulement după care sunt acordate autorizațiile de evenimente. Din fericire, nu trebuie să inventăm roata, trebuie doar să facem lucrurile pe care le știm. Hai să plagiem strategia celor din Melborne, care au o secțiune dedicată pentru evenimente pe site-ul orașului.
Vreau o primărie care să aibă o atitudine deschisă către evenimentele stradale
Nu mai traduc acum, cred că o să vă descurcați cu engleza. Mai jos găsiți introducerea primarului din același oraș Melborne.
Melbourne plays host to more than 8000 exciting events each year, showcasing the city and celebrating its unique lifestyle. This long term history of staging events ensures the City of Melbourne has many sophisticated tools and skills required to help event organisers in delivering events in this wonderful city.
The City of Melbourne has two key strategic directions: ‘to encourage all sectors of the community to participate in city life’ and ‘to attract, facilitate and maximise benefits of major city events and festivals’. Our objectives are to manage the provision of event facilities and encourage major city events and festivals, while ensuring the safety of all stakeholders and maintaining the general amenity of our public spaces.
Introducerea este dintr-un document de planificare pentru evenimente stradale redactat chiar de primărie. Primăria a redactat un document de vreo 57 de pagini pentru a ajuta organizatorii de evenimente cu toate informațiile importante pentru a realiza un eveniment stradal, de la informații despre autorizare, până recomandări despre planul de securitate, medical, promovare etc. Până la urmă dorința unei municipalități nu este să reducă evenimentele, ci să le facă de calitate și sigure, nu?
Vă reamintesc câteva din declarațiile din programul dumneavoastră pentru București!
Pe final, vreau doar să subliniez câteva lucruri din programul prezentat în campanie chiar de către dvs. Ca să nu le uitați mă găndesc să vă trimit o cerere la fiecare 3 luni să vă întreb cum stăm cu ele.
Se va pune accent pe prioritizarea formelor sustenabile și alternative de circulație. Un
traseu cu prioritate pentru pietoni și bicicliști va crea o alternativă viabilă pentru transport.
Tot în sprijinul organizatorilor de evenimente trebuie înființat un birou unic, care să cuprindă reprezentanți ai PMB dar și ai primăriilor de sectoare, de unde să poată fi obținute toate autorizațiile necesare organizării unui
eveniment în București, fie acesta un concert sau un festival care să se întindă pe mai multe zile. De asemenea, PMB trebuie să susțină și să sprijine orice demers care va contribui la îmbogățirea vieții culturale a Bucureștiului.
Biroul pentru Educație și Sport din cadrul Primăriei Generale va extinde susținerea acordată Clubului Sportiv Municipal și va genera evenimente sportive adresate tuturor tinerilor.
Parcă cele de mai sus nu sunt din același film cu declarația de mai jos …
Bucureștenii deja mai au puțin și deja dau pe dinafară de supărare. Ieri am simțit această stare și primesc nenumărate mesaje și pe Facebook, pe mailul meu personal, nu mai spun pe toate mailurile și la dispeceratul Primăriei Generale a Capitalei. Ieri era coadă de mașini de la Casa Presei Libere până la Guvern. M-am gândit că este un accident, am încercat să ajung mai repede, să văd ce se întâmplă. Ce credeți că se întâmpla? Bulevardul Kiseleff era blocat, erau câțiva tineri care jucau tenis — foarte puțini pentru că era și caniculă și cei câțiva tineri, care foarte bine că făceau sport dar nu era cazul să o facă pe Bd. Kiseleff — și tot centrul Capitalei era paralizat, toată lumea supărată. (…) Recent a avut loc un concert în Piața Constituției. Nu se mai putea intra în Capitală de la Otopeni, era paralizat totul
Sursa Agerpres
Menționez că am trimis aceste dorințe și pe site-ul primăriei
M-a distrat ca abia acum a aflat de inchiderea Kisseleff-ului, in conditiile in care pe afise scrie clar ca e editia a 7-a 😀
Probabil e in cautare de lucruri de imbunatatit in oras. Nu sunt multe, asa ca a inceput cu toaletarea copacilor vara si continua cu evenimentele astea care blocheaza centrul orasului.
Vai cata rautate: “trebuie doar să facem lucrurile pe care le știm. Hai să plagiem strategia …” :)) Nu cred ca o sa inteleaga ironia. Pana la urma vorbeste si ea din propria experienta: nici un maraton nu-i organizat prin Voluntari…
Una din promisiuni o indeplineste: biroul unic va fi ea si va simplifica procedura spunand nu din start …
Nu prea am inteles sincer ce este cu acel birou unic. Exista deja o comisie de avizare unde sunt reprezentanti de la toate institutiile.
Dupa, trebuie sa trimiti informari catre institutiile respective, desi erau in comisie (Jandarmerie, Alpab etc.) Asta ar fi bine daca s-ar schimba.