Un nou Adventure Race în calendarul din România

În ultima perioada nu prea am mai dat pe la curse oficiale. Cumva nu ma mai atrage așa mult partea asta de curse și timpi. Totuși am un singur dor în privința curselor: cele de aventură. După ce a dispărut Carpathian Adventure mă bucur mult că ștafeta a fost preluata de ProPark Adventure iar de anul acesta apare în peisaj și Adventure Race.

Evenimentul este organizat în colaborare cei de la Ciucaș X3 și face parte dintr-un calendar de 5 evenimente organizate de Fără Asfalt. Detalii mai multe în comunicatul oficial de mai jos.

Calendar competițional 2017: Fără Asfalt organizează cinci evenimente sportive și lansează concursul Adventure Race

  • Fără Asfalt la mare dă startul sezonului competițional în week-end-ul de Rusalii, la 2 Mai-Vama Veche
  • Adventure Race, cursă organizată în premieră de clubul Fără Asfalt, se desfășoară în zona Munților Ciucaș, între 28-30 iulie
  • Aproximativ 1.500 de participanți sunt asteptați la startul celor cinci competiții

București, 25 mai 2017 – Fără Asfalt organizează anul acesta cinci competiții de vară pentru iubitorii de sport și mișcare în aer liber. Evenimentele se adresează atât profesioniștilor, cât și amatorilor și pasionaților de ture în natură, la start fiind așteptați atât adulți, cât și copii, în probe individuale, de ștafetă sau în echipe. Peste 1.500 de persoane vor participa în cadrul celor cinci evenimente sportive: Triatlon Fără Asfalt la mare, Aquathlon pentru copii, Cupa Hamsia (concurs de înot în ape deschise),  Adventure Race și Triatlon Fără Asfalt la munte.

Triatlonul Fără Asfalt la mare, ajuns la a opta ediție, deschide sezonul competițional pe 3 iunie, în weekend-ul de Rusalii și propune un traseu care traversează rezervațiile naturale 2 Mai – Vama Veche și Hagieni – Albești. Competiția de înot, ciclism și alergare oferă un număr maxim de 800 de locuri pentru înscrieri. Traseul nu are dificultăți tehnice, iar în cursă se poate înscrie oricine a început să descopere turele cu bicicleta în natură, alergarea de plăcere sau antrenamentele de înot. Participanții se pot înscrie și în echipe de ștafetă.

A treia ediție a Aquathlon-ului pentru copii va avea loc pe 4 iunie, pe plaja mare din 2 Mai. Probele cursei sunt accesibile oricărui copil între 7 și 14 ani care știe să înoate. Distanțele variază în funcție de categoria de vârstă și sunt de 50 m sau 150 m la înot și de 400 m sau 800 m la alergare. Evenimentul este sponsorizat de „School Friendly” și face parte din programul 140 de bătăi pe minut al Fundației eMAG și suținut de Tinmar. Toate cele 200 de locuri pentru copii au fost ocupate.

Credem că deprinderea de a face mișcare în mod organizat și susținut trebuie să fie o componentă importantă în procesul de formare a copiilor. Ne dorim să aducem cât mai mulți copii aproape de sport, în felul acesta vor învăța să-și canalizeze corect energia debordantă și vor reuși mai ușor să se autodepășească și să-și facă mulți prieteni în lumea reală”, spune Tudor Vlad, coordonatorul proiectului Fără Asfalt.

Următorul eveniment din acest sezon va avea loc pe 15 iulie, când este programată o nouă ediție a Cupei Hamsia, concurs de înot în ape deschise, care se desfășoară într-o atmosferă prietenoasă și are un concept mai puțin întâlnit pentru acest gen de competiție. Cupa Hamsia propune înotul în mare pe distanțe de 5.000 m sau de 1.500 m, pe un traseu în linie dreaptă între Vama Veche și 2 Mai, astfel încât cursa să poată fi parcursă în forță de către cei competitivi sau într-o abordare relaxată, ca o călătorie înot într-o zonă specială, de către înotătorii amatori.

Anul acesta Fără Asfalt lansează o nouă invitație amatorilor de ture în natură: concursul de aventură Fără Asfalt (Adventure Race). Acest eveniment li se adresează celor care sunt antrenați pentru ture de mountain-biking  și de trekking sau alergare montană și doresc să-și depășească limitele într-un concurs la care pot participa doar în echipe de câte patru membri. Cursa se va ține în zona Munților Ciucaș, va fi organizată în parteneriat cu Ciucaș X3 și propune trasee lungi și provocatoare de 90 km mountain-biking, 70 km alergare montană, vâslit pe lac, escaladă și rapel, timpul limită pentru finalizarea probelor fiind de 54 de ore. La cursele de tip Adventure Race  traseele sunt nemarcate și trec prin zone mai puțin turistice, orientarea și buna sincronizare cu echipa fiind elemente cheie pentru a ajunge cu succes la linia de finish.

Sezonul competițiilor se va încheia pe 19 august cu triatlonul Fără Asfalt la munte, în zona Cerașu-Slon, Prahova, în apropierea stațiunii Cheia. Proba de înot va avea loc în apa limpede a lacului Măneciu, traseul de bicicletă se desfășoară pe drumuri forestiere și pe malul Telejănelului până la Cascada Schinda, iar proba de alergare va avea loc pe culmea dealurilor care urcă spre Tabla Buții. Evenimentul face parte din circuitul de Cross Triathlon al FRTRI dar păstrează conceptul de „întâlnire între prieteni la triatlon”. Organizatorii vor amenaja din nou camping pe Plaiul Slonului și, după cursă, îi vor invita pe participanți la Sarmale Party.

La Fără Asfalt, ne dorim ca, pe lângă concurs, evenimentele pe care le organizăm să fie un prilej de întâlnire cu natura, o ieșire din cadrul comun și ocazia de a descoperi locuri noi și alți oameni care împărtășesc aceleași pasiuni.

Ne propunem, în plus, să îi încurajăm pe participanți și pe susținătorii lor să descopere un ritm de viață echilibrat prin practicarea sportului în natură. Suntem convinși că mișcarea practicată astfel îi oferă citadinului un reper important în căutările sale și este rețeta de succes pentru o dezvoltare personală și profesională durabilă și bine calibrată. Potrivit unui sondaj pe care l-am realizat în rândul participanților la triatlon, aproape 8 din 10 respondenți au observat că practicarea sportului le influențează pozitiv dezvoltarea pe plan personal și profesional”, adaugă Tudor Vlad.

Despre Fără Asfalt

Fără Asfalt a fost în 2010 primul triatlon off-road din România, iar până în prezent a rămas concursul de gen cu cel mai mare număr de participanți. Din lista celor înscriși la proba de triatlon în fiecare an, până la 30% se află la prima participare la acest gen de concurs.

Fără Asfalt este o asociație club sportiv care și-a definit ca scop popularizarea triatlonului în România și promovarea unui stil de viață activ și responsabil. Evenimentele Fără Asfalt au la bază un concept ecologic, de întâlnire cu natura fără impact negativ și de depășire a limitelor personale într-o variantă echilibrată.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1220

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.