Zilele astea e mai important ca oricând să ascultăm de cei care se pricep și să păstrăm distanța fizic. Pare că stăm degeaba, dar cu puțin efort putem ajuta să depășim situația asta și de la distanță. Mai jos m-am apucat să arunc și eu câteva argumente de ce e important să respectăm recomandările și cum ne putem implica zilele astea.
Așa zic cei care chiar se pricep
Și mie îmi place să mă uit la clipuri cu explicații din diverse unghiuri despre această pandemie. Dar asta nu mă face expert. Ai asculta sfatul medical al unui tip care a citit ceva articole pe internet? Cei antivax pot să se gândească la un stomatolog aici, poate ajută mai mult.
Chiar și cei lideri mai haiduci (vezi Trump, Boris) și-au revizuit atitudinea de “ne asumăm riscul” pentru salvarea economiei.
Încercăm să încetinim timpul
Clar nu putem face asta o perioadă extrem de lungă. Dar e important să rezistăm cât de mult putem pentru a putea fii mai bine pregătiți. E ca și cum înainte de un examen cineva ți-ar da o soluție să mai ai o zi de învățat. Ce înseamnă asta? Spitale mai bine pregătite, protocol de carantinare mai bine pus la punct, capacitatea de testare etc.
Avem nevoie de teste multe și rapide
Majoritatea experților pe care i-am vazăt sunt de accord că ieșirea din aceasta perioadă s-ar întâmpla ideal treptat în momentul în care statele ar avea o capacitatea extrem de mare de testare cu rezultate în mai puțin de 24H. Astfel încât cei infectați să fie identificați rapid, iar contacții să fie toți testati rapid fără să îi blochezi în carantină 14 zile.
Deocamdată suntem extrem de departe de scenariu acesta. Majoritatea statelor europene fac eforturi mari pentru creșterea capacități de testare, iar în România “avem de toate” cum bine știm.
Pentru asta e nevoie de:
- laboratoare pentru testare moleculară
- proceduri ușoare de testare (ex: să ai capacitatea de colecta mostra la domiciliu pentru a evita aglomerarea centrelor de testare)
- teste și consumabile etc.
Ca idee în anumite tări au acum probleme cu aprovizionarea materialelor de unică foloșință folosite la testare.
Nu e o gripă
Văd o grămadă meme-uri cu numărul de morți de la accidente auto, gripă etc comparate cu covid. Dincolo de faptul că accidentele auto nu sunt contagioase, de ce nu e ca o gripă este explicat perfect în clipul de mai jos.
Legat de cifrele totale important este creșterea rapidă încă nu știm sigur unde se va oprii. Există chiar și scenariul ca această nouă infecție să devină sezonieră.
#nepasădeacasă – Fundraising
Chiar dacă stăm mai mult prin casă, sunt multe modalități creative prin care poți lansa o campanie pe Galantom pentru o cauză dragă. Fie că e vorba de susținerea spitalelor, sau alte cauze (care poate au nevoie mai mult ca oricând de susținere) găsești aici câteva sugestii prin care poți face fundraising online.
Vezi aici câteva inițiative sportive pe care le poți face acasă 😉
Cicliști sunt mai bine pregătiți pentru sport acasă așa că au apărut și primele competiții virtuale caritabile de la noi: pedalampentruviata.ro
#distanțăCuFolos – Voluntariat
Dacă dorești să te implici fizic, în această perioadă sunt mai multe proiecte care caută voluntari în special pe zona de realizare cumpărături pentru persoanele vulnerabile:
- Voluntar Cumpărături la ușa ta (proiect Geeks For Democracy)
- cumpărături și plimbare animale de companie: vecinultau.ro
- Voluntar Principesa Margareta (click pentru detalii) pentru pregătirea produselor oferite de Kaufland prin Glovo pentru vârstnicii singuri și persoanele care nu se pot deplasa
- Poți contribui cu traduceri la Khan Academy
- Poți să ajuți persoane cu dificultăți de vedere pe bemyeyes.com
#distanțăCuFolos – Cumpără local
Cu siguranță printre firmele cele mai afectate în această perioadă sunt micii producători. Pe aceștia îi putem ajuta în această perioadă încercând să nw aprovizionăm pe cât posibil local. Aveți pe mamamag.ro o listă extrem de lungă de producători care livrează, în special pe București.
Au apărut însă diverse liste și site-uri locale, ex: restaurante.radautiulcivic.ro. Așa că încearcă să vezi cine livrează în zona ta.