Nu consider oportună scrisoarea cicliștilor în contextul COVID-19

Pentru cei care nu au văzut inițiativa, puteți citi pe Freerider.ro despre scrisoarea deschisă adresată Președinției și Guvernului României trimisă de 84 cluburi în frunte cu Federația de Ciclism. Într-o lume ideală, ar fi fost o idee faină. Ca societate însă trebuie să luăm decizii pentru cei mai nebuni dintre noi, astfel că nu consider că e momentul potrivit pentru astfel de măsuri.

Cu siguranță va trebui gândită o formulă de relaxare a măsurilor, dar cred că va conta enorm cum se va face acest lucru. Cred, sau sper, ca acest proces să fie unul gradual și nu unul brusc. Eu văd relaxarea pentru sport și mișcare, la nivelul de ieșit din oraș, după ce trece starea de urgență.

E un pic cam egoist

Mișcarea este extrem de importantă și aș susține cu drag o inițiativă care are permite/încurajează diverse forme de mișcare pentru sănătate. După cicliști ar trebui fiecare sport să ceară permisie? Nu ar fi mai bine să fie o scrisoare comună cu o listă de activități de mișcare individuale?

Dar facem o excepție pentru sănătatea fizică, alții vor spune că vor pentru cea spirituală.

Dacă e pentru mișcare / sănătate de ce distanțe mari ?

Cel puțin până acum, eu am înțeles că majoritatea specialiștilor recomandă o temperare a activităților de anduranță. Activitățile cu o durată mare reduc puțin imunitatea. În plus, dacă te apuci să faci ture de 100 kilometri, mai intri pe la un magazin să iei o apă și în felul acesta cumva nu prea ajuți la reducerea mobilității care e un punct important în toată povestea cu statul în casă.

A doua zi toți vor fi cicliști în Băneasa / pădurea de lângă oraș

O astfel de măsură ar fi extrem de greu de controlat. Cum ziceam mai sus, trebuie să ne gândim pentru cei mai nebuni dintre noi. Înțeleg că mulți cicliști se gândesc la aglomerația pe turelor lor clasice, dar ce te faci cu cei care vor ieși cu cățel, cu purcel în Băneasa? Ei cum vor păstra distanța? Vezi weekendul din martie de la începutul carantinei.

Unde tragem linie?

Un argument al celor care susțin măsura este că e mai riscant când mergi la magazin sau pe trotuar decât când ai ieși undeva cu bicicleta. Sunt de accord că este mai riscant, dar problema este unde tragem linia dacă introducem această excepție. Același argument era și în cazul celor care susțineau excepția pentru slujba de Paști. La fel de bine unii o să spună că ei sunt mai în siguranță pe munte și vor să aibe și alergători la munte voie, dar de ce nu și cei care merg pe munte.

Și totuși ce facem?

Eu aș susține doar o relaxare a formelor de mișcare individuale (nici măcar grupuri de 2 sau 3) în apropierea locuinței cu o definiție mai clară a distanței. Să zicem până în 3-4km, ca și distanță față de locuință. Eu cred că avem cu toții un trotuar mai lat pe vreun bulevard pe care să alergăm sau o stradă pe care să băgăm ceva bucle pe bicicletă.
40-50 minute de mișcare într-o buclă chiar și mică sunt mai mult decât oky pentru sănătate. Cred că ar trebui să lăsăm un pic deoparte gândurile că ne ieșim din formă, nu de alta dar concursurile anul ăsta s-ar putea să rămână doar o speranță.

Vrei ca ciclist să faci mai multă mișcare, poți lua un rucsac măricel și faci voluntariat pe bicicletă la Cumpărături la ușa ta 😉

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1218

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.