Sport de performanţă şi sport de masă – dezbaterea informală Institutul Aspen România

Aseară am fost la dezbaterea organizată de Institutul Aspen România pe tema: Sport de performanţă şi sport de masă. Dezbaterea a fost condusă de Gabriela Szabo, vicepreşedintele Federaţiei Române de Atletism, Valeria Răcilă van Groningen, preşedintele Bucharest Running Club şi Octavian Morariu, Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Pe lângă ei au fost în sală reprezentanţi ai mediului de afaceri, Ministerului Educaţiei, Tineretului şi Sportului, Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, cluburilor sportive, asociaţiilor de atletism şi presei.

Discuţiile au fost destul de interesante, s-a vorbit destul de mult despre sportul de masă din România: problemele cu care se confruntă, cum poate fi el încurajat, infrastructură, legislaţie etc.

Concluzia a fost una clară: avem o mare problemă în privinţa educaţiei sportive sau mai exact în ceea ce priveşte lipsa acesteia. Copiii care nu mai fac sport la şcoală, pentru că părinţii îi scutesc de la sport; cum se mai poate discuta ca ei să îi înscrie la un club sportiv, o presă care nu înţelege (vezi expresii gen: doar locul 4 la olimpiadă!!!???) şi nu promovează alt sport decât fotbalul. Toate sunt un cerc vicios pe care nu ştii de unde să îl apuci.

S-au lansat ipoteze despre cum putem ieşi din această criză: prin încurajarea părinţilor, reinventarea orelor de sport, schimbarea legislaţie, îmbunătăţirea infrastructurii.
Părerea mea este că toate de mai sus sunt importante, însă trebuie ca schimbarea să începă în primul rand cu noi, mâna asta de oameni care practicăm şi încurajăm sportul. Stiu că suntem puţini, dar suntem cu atât mai puţini dacă fiecare stăm în colţul nostru şi ne vedem singuri de treabă. Dacă însă fiecare am face un mic efort, cred că lucrurile se pot schimbă enorm.

Cum poţi ajuta tu?

Nu te mai plânge!
Avem o groază de probleme, stiu, dar în loc să ne plângem peste tot de ele, haideţi să avem o atitudine constructivă şi să vedem cum le putem schimba. Dacă ceilalţi din jurul nostru ne aud plângându-ne că nu ai unde să alergi, că e aglomerat în parc etc. crezi că ei vor fi atraşi să facă mişcare?

Convinge pe cineva să facă mişcare!
În cercurile în care te învârti, prieteni, colegi, adu în discuţie din când în când sportul şi ceea ce faci tu. Desigur la început vor schimba subiectul rapid, dar în timp şi dacă unul dintre ei se sătură să te tot audă şi încearcă să alerge sau să meargă cu bicicleta este un câştig enorm. Ca să nu mai zic că până şi faptul că afla că un maraton e o cursă de alergare de 42.195 km şi nu o zi întreagă de filme sau concerte, tot e o reuşită.

Susţine presa sportivă!
Ai citit un articol fain despre un eveniment sportiv: dă like, share etc. Cumpără revistele sportive care îţi plac, recomandă-le şi altora. Vezi undeva la televizor sau în presă că se vorbesc bălării, ignoră-le, schimbă canalul. Dacă le bălăcăreşti pe facebook uneori ei sunt bucuroşi că primesc un trafic, nu există reclamă negativă :-p.

Participă la evenimentele sportive!
Ai auzit că există un eveniment sportiv de performanţă? Încearcă să mergi la el. Dacă o cursă de atletism umple un stadion, sigur va veni presa, dacă vine presa vor veni şi sponsorii, dacă sunt bani se face şi infrastructură şi tot aşa.
În plus, încearcă să participi la cât mai multe curse interne. Stiu ca cele din străinătate sunt mari, mai frumoase etc. dar dacă vrei să existe şi la noi peste 3, 5, X ani astfel de curse, trebuie să le susţii cu participarea.

Fă voluntariat!
Evenimentele de masă au nevoie de foarte mulţi voluntari, dacă nu poţi participa din oricare motiv, interesează-te cum poţi ajuta ca voluntar. Te asigur că va fi o experienţa foarte făină, poate că te vei simţi la fel de împlinit ca şi când ai fi terminat cursa respectivă.

Cheamă-ţi susţinători!
Participi la o cursa în oraşul tău, cheamă-ţi prietenii să te vadă. Dacă văd şi ei atmosfera de la cursă, poate îi prinde microbul; dacă nu, măcar sunt mai mulţi spectatori care ajută enorm o cursă: atât la obţinerea autorizaţiilor, cât şi la obţinerea de sponsorizări, lucruri de care te vei bucura cu siguranţă la ediţia următoare.

Asumă-ţi ideile!
Ne place să discutăm, să lansăm soluţii la probleme, dar ele nu valorează nimic dacă nu le pui în practică. Ştiu că este greu, dar încearcă să lansezi ideea, sunt sigur că dacă faci puţin efort vei mai găsi şi alţii care cred în utilitatea ei şi împreună veţi reuşi să o puneţi în practică.

Aş mai putea scrie multe, dar mă opresc aici. M-aş bucura dacă toţi dintre cei care mă citesc ar încerca în fiecare săptămână să facă măcar un lucru din cele de mai sus, măcar un share cu pagina unui concurs sportiv.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1228

4 Comments

  1. Eu nu ma pot plange de aglomeratia din parc. Am incercat in prima zi cand m-am apucat de alerga sa alerg seara si era cam aglomerat. Asa ca de a 2-a zi alerg dimineata la 6 si sunt singur in tot parcul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.