Spiritul maratonului

Astăzi am găsit o reclamă de la Pearl Izumi despre spiritul maratonului care nu mai este respectat în zilele noastre. Testul suprem de anduranţă a devenit un test de răbdare. O remarcă curajoasă din partea unui producător de echipamente sportive care m-a pus un pic pe gânduri şi tind să îi dau dreptate. Ştiu că mulţi alergători s-ar putea să simtă un impuls să mă ajute să umplu frigiderul cu bucate pascale, dar înainte să pregătiţi coşul de merinde va rog să citiţi şi explicaţia mea de sub pagina de reclamă.

În primul rând, cred că spiritul maratonului se poate respecta indiferent de timp, ceea ce contează este să dai tot ce poţi din tine până la ultima picătură de energie. Nu contează pe ce loc termini, important este că la sfârşitul cursei să fii atât de epuizat încât atunci când încerci să îţi desfaci şireturile de la încălţări să pară că o faci cu mănuşi de box în timp ce îţi ţii echilibrul pe bârna de la gimnastică.

Este de apreciat voinţă şi încrederea unor persoane de a face un maraton, însă cred că trebuie respectat spiritul maratonului. Dacă te înscrii la un maraton după o lună de antrenament în care ai alergat maxim 10km (mai mult mers), doar pentru că a făcut şi Dorel (ce tu eşti mai fraier) şi termini în 7 ore (aproape 10min/km ceea ce înseamnă mers întregul maraton) nu cred că e ceva ce merită lăudat.

PS: Această reclamă a venit după o altă campanie denumită: We are not joggers la fel de controversată.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1264

4 Comments

  1. Da, dar numai ca 10 km reprezinta un prag psihologic important pentru orice neofit care alege sa faca o schimbare in viata si sa renunte la anumite placeri / vicii / obiceiuri pentru alergare (un sport mai accesibil si ieftin decat tenisul sau plimbatul cu bicicleta). Iar pentru ca acest entuziast aude ca “daca ai alergat 10 km, esti apt pentru semimaraton” si, mai departe ca “cine a alergat un semimaraton poate sa termine fara probleme un maraton”, arunci normal ca isi face si el vise. Ca sa nu mai vorbim de alti producatori de echipament sportiv care promoveaza planuri de antrenament de maraton de doar 2 luni… Nu toti ne-am nascut animale. Cel putin unii dintre alergatorii de azi au crezut ca s-au nascut cu un necesar de 2 pachete de tigari si 2 litri de cola pe zi. Ulterior au terminat un semi in 3 ore si un maraton in 5 spre 6. Aaa, si ca sa nu mai zic ca cel care trece ultimul linia de sosire este mai aplaudat decat primii 3 la un loc. In concluzie, o reclama elitista, al carei target este in alt timp si spatiu decat Romania, si atat. De aceea nu a auzit Dorel de Mitzumi astia. Pentru ca el face vanzare pe mainstream (Merkatlon, Mike etc).

    • Nimeni nu se naste animal. Devii animal prin antrenament. 

      Nici timpii mentionati mai sus – 3 ore pentru semi si 5-6 pentru maraton – nu mi se par demni de lauda (la multe concursuri 3, respectiv 6 ore sunt “cut-off time”). Si asta indiferent de nivelul de la care pornesti, fie animal sau doua pachete de tigari pe zi. Da, ai dovedit ca ai vointa sa termini, dar, dupa parerea mea, ti-ai ales gresit disciplina/distanta pentru nivelul tau de pregatire. Si asta e doar vina ta.

      Parerea mea corespunde un pic cu idea campaniei. Exista o diferenta intre a a alerga un maraton si a-l termina.

      P.S. Eu personal n-am vazut nici un plan de antrenament asa scurt promovat de vreun producator de echipament. Ah, si campania care apare mai sus nici macar nu a rulat in public. Mai multe detalii poti sa gasesti aici https://www.facebook.com/PearlIzumiRunning/posts/10150639337729495

  2. In prezent, cand marea majoritate a oamenilor isi petrece viata pe scaun sau pe canapea, faptul ca exista un trend, o moda, care ii ridica de pe canapea sa faca sport (si joggingul sau mersul/alergat sunt miscare) este extraordinar. Cu ce ii deranjeaza pe alergatorii de elita, sau “adevarat” cata lume e in spatele lor? Ei isi vad de cursa lor, de recorduri, de antrenamente, pe cand ceilalti fac miscare si platesc taxe de inscriere.

    • Nu este vorba de cata lume este in spatele lor, e vorba de atitudine. Cum spuneam, este oky sa termini un maraton la 5-6 ore, ideea e sa respecti un pic cursa si sa iti dai silinta. Sa nu faci cursa doar ca sa te lauzi la prieteni :-p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.