Excesul am fost învățați că “dăunează grav sănătății”. Totuși sarea are rolul ei extrem de important, iar pentru noi ca alergători în zilele călduroase cu atât mai mult. Asta pentru că putem pierde până la 700 mg de sodiu într-o oră, lucru destul de vizibil din crusta de sare de pe frunte sau tricou.
Sarea, sau mai corect sodiul, este unul din electroliți de care tot auzim că îi pierdim prin transpirație. Alții mai importanți ar mai fi potasiu, calciu și magneziu.
Sodiul este important pentru că el ajută la sodium la menținerea cantității ideale de apă în celulele din corp și în sânge. Astfel că el este foarte important la o absorbția mai bună a lichidelor (degeaba consumăm lichid daca el doar trece prin noi).
Corpul are un mecanism foarte bine pus la punct pentru a mențin concetrația de sodiu din organism, totuși sporturile de anduranță (mai lungi de 3-4 ore) mai ales pe o vreme călduroasă pot să ducă la un dezechilibru, denumit științific, hiponametrie.
Sună complicat, dar cu siguranță cu toții am dat peste simptomele mai ușoare ale ei. Crampele musculare în timpul cursei sunt de multe ori cauzate de o concentrație scăzută de electroliți (sodiu și potasiu). În cazuri mai grave ea poate duce pănă la amețială, dureri de cap, deficențe în vorbire sau chiar comă și deces în cazurile foarte severe.
Cumva pe direcția asta de a introduce mai multe săruri în suplimentele sportive vin noile produse de la Isostar.
Noile produse de la Isostar
Endurance+ Piure de legume
Piure energetic sarat din morcovi, cartofi dulci și griș. Conține maltodextrina. Nu necesită apă pentru a fi consumat. 90% din energie din carbohidrați. Ajută în etapele dificile ale unei curse, cînd apare senzația de foame și nevoia de a avea o textură mai consistentă în stomac, fiind in același timp ușor de înghițit.
Cracker cu cremă de șuncă și brînză
Crackers crocanți umpluți cu cremă de branză și suncă afumată. Bogați in proteine (27%).
Băutura izotonică roșii-busuioc
Preparat sub forma de pudră de tomate, pentru bautură cu aport de carbohidrați (42g/porție) și aport sporit de sodiu (480mg/porție).
Cum mi s-au părut
Uneori când ești la limita puterilor, simți nevoia de ceva dulce pentru a te ridica. Totuși de multe ori pentru după ce ai tot băgat doar dulce, nu prea mai intră nimic și simți nevoia de ceva sărat și mai solid. Mai ales la cursele sau antrenamentele mai lungi.
“Biscuiții” aia sărați sunt o alternativă foarte faină și compactă să le pui în rucsac pentru “mâncare solidă” la o cursă gen 7500, că tot a trecut acum.
Ca și gust însă pot să spun că nu m-au dat pe spate. Mai concret, nu mi-ar place să le iau după orice antrenament, dar atunci când corpul cere sărat sunt la fix.