Cinci rute, cu grade diferite de dificultate, vor fi incluse in rețea de trasee pentru alergare montană. Aceasta se va amenaja în Munţii Pădurea Craiului din judeţul Bihor, rutele urmând să se realizeze cu marcaje permanente în limbile română, maghiară şi engleză în defileul Crişului Repede şi împrejurimile comunei Roşia.
Reţeau de trail running este realizată de Clubul sportiv Xterra împreună cu Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor şi are termen de finalizare până în luna mai a anului viitor.
Clubul Xterra Sport sau István cred că nu mai are nici o introducere. Pe lăngă X-Man Romania, care apromo la anul ajunge la ediția cu numărul 10 :), ei organizează an de an și câteva concursuri de alergare montană, precum Primavera Trail Race.
Cele cinci trasee, având diferite grade de dificultate, se axează pe două zone principale: defileul Crişului Repede şi împrejurimile comunei Roşia. De exemplu, traseul Şuncuiuş, pensiunea Castel, peştera Vântului, peştera Unguru Mare, valea Mişidului, peştera Moanei, Şuncuiuş este un traseu destinat începătorilor. Are numai 12 kilometri şi o diferenţă de nivel cumulată de doar 420 de metri. Prin comparaţie, traseul Şuncuiuş, versantul drept, baza sportivă din Vadu Crişului, peştera Vadu Crişului, Dealul Popii, peştera Bătrânului, peştera Moanei, valea Mişidului, Şuncuiuş este un traseu de maraton, 42 de kilometri şi o diferenţă de nivel de 2.300 de metri
a explicat István Szokolszki, vicepreşedintele Xterra Oradea, conform comunicatului.
Amenajarea traseelor se estimează că va dura până în luna mai a anului viitor. În cadrul proiectului vor fi tipărite hărţi ale celor cinci rute, se va realiza o pagină web, unde sportivii vor avea la dispoziţie date despre lungimea, dificultatea şi profilul fiecărui traseu, fişe ale traseului, descărcabile în format digital, alături de coordonatele GPS ale acestora. De asemenea, va fi lansată o pagină de social media dedicată amatorilor şi profesioniştilor practicanţi de trail running.
Iniţiativa, ce are un buget de 23.200 lei, este o activitate realizată în cadrul proiectului „Pădurea Craiului, un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti”, implementat de către CAPDD Bihor, în cadrul programului Green Entrepreneurship, un program comun al Romanian-American Foundation şi al Fundaţiei pentru Parteneriat.