Resurse online pentru mers pe munte

Greu al naibii microbul ăsta cu tehnica. Nu scapi de el nici pe munte. Uneori totuși din împletitura asta de pasiuni ies lucruri utile. Așa că m-am gândit să împărtășesc câteva din instrumentele digitale pe care le folosesc la mersul pe munte.

Harți și trasee online

Wandermap.net

Este o resursă foarte faină de trasee GPX. Site-ul face parte dintr-o serie de site-uri, asa că veți găsi unele trasee pe bikemap.net sau runmap.net

wandermap.net

Trasee-marcate.ro

Este un site descoperit recent, dar foarte util. Poți crea pe el un traseu format din segmente de traseu marcat, iar la final îți spune distanță, diferență de nivel, dar și ore estimate pe marcaj. Momentan sunt introduse trasee din munții Ciucaș, Bucegi, Făgăraș și Iezer Păpușa.

trasee-marcate.ro

gis.modulo.ro

O aplicație care preia traseele montane de pe OpenStreetMap. Este totuși util pentru a cauta ce trasee sunt într-o anumită zonă montană. Partea faină este că va fi mereu destul de actualizat 😉

gis.modulo.ro

Aplicatii pe telefon pentru munte

Oruxmaps

Este o aplicație pe care am aflat-o de la Sergiu. Partea ce mai utilă de la ea este că poți avea o hartă offline. Pe lângă avantajul de a nu consuma date, acest lucru este util pentru zonele fără semnal, dar și pentru faptul că bateria va ține mai mult.
Pe OruxMaps poți descărca ușor hărți din OpenStreetMap și le poți descărca relativ ușor deja compilate pentru mobil de pe openandromaps.org
Aplicația este foarte complexă, cu multe funcționalități inclusiv: afișarea de date din senzori ANT+ sau integrare pentru urcat și descărcat trasee de pe Everytrail.com, MapMyTracks.com, gpsies.com și încă vreo 3-4 site-uri.
Dezavantajul la această complexitate este că o face mai puțin prietenoasă la început până te dumirești cu ea.

oruxmaps

osmand.net

O aplicație descoperită recent, ca alternativă la Oruxmaps. Este integrată tot cu OpenStreetMap, dar partea de download al hărților se face mult mai facil în aplicație (inclusiv actualizarea lor). Per total aș spune că aplicația este mult mai intuitiv de folosit. Nu este poate așa complexă ca și Oruxmaps, dar are totuși câteva funcționalități interesante:
– poți afișa marcajul la traseele turistice
– poți trimite cuiva un link unde poate urmări poziția ta (el se integrează de fapt în serviciul osmo.mobi)

osmand

osmand screenshoots

Munţii Noştri

Mulțumesc Mihai Carp pentru sugestie!
O aplicație pentru Android ce este dedicată pentru România. Permite navigarea offline și are o bază de date foarte detaliată cu traseele marcate.

muntii nostri

GPSies.com

GPSies este atât o bază de date pentru trasee GPS, dar și o aplicație pe telefon. Asta vine bineînțeles la pachet cu faptul că poți să sincronizezi foarte ușor track-uri dintre aplicația online și cea de pe telefon.
Nu am folosit-o până acum, dar mulți o recomandă așa că o includem în listă 🙂
GPSies

Siguranță

Aplicația Salvamont

Salvamont este aplicația oficială a Asociației Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.), realizata în parteneriat cu Vodafone România. Aplicația este disponibilă atât pentru telefoanele cu sistem de operare Android, cat și pentru Iphone și Windows.

Dincolo de informații despre trasee și vremee cel mai important este probabil secțiunea SOS. Ai la dispoziție un serviciu de localizare a poziției telefonului, prin care poate notifica în timp real dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele tale, altitudinea și chiar și nivelul bateriei telefonului.

Vreme

La capitolul vreme, prognoza este uneori de încurajare. Asta pentru că chiar și pentru aceeași zi există probabilitatea să nu se potrivească. Asta și pentru că în mai toate sursele tu ai de fapt prognoza pentru un oraș din apropiere și nu pentru situația de pe munte. Astfel că o ploicică mică în Zărnești poate fi o ploaie sănătoasă sus pe creastă. Cu siguranță însă dacă se anunță și la baza muntelui o vreme dificilă, pe munte nu va fi mai bine.

MeteoBlue.com

Nu am un motiv foarte științific, dar, în general, prefer MeteoBlue pentru turele la munte. Am eu în cap ideea că este mai precis. Totuși, ce îmi place la el este că oferă și date despre cantitatea de precipitații. Nu le nimerește mereu, dar e frumos să te uiți la ele 🙂
meteoblue

Accuweather

O aplicație extrem de folosită online, dar și ca sursă de către alte aplicații. Singura curiozitate pe care o să vreau să o testez este dacă aplicația de telefon contra cost este mai precisă decât prognoza gratuită.
AccuWeather

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1228

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.