Petrom Bucharest International Half-Marathon 2013 – raport de pacemaker :)

Mi-a plăcut foarte mult experienţa de pacemaker de la Maratonul Internaţional Bucuresti din toamnă. Aşa că la semimaraton am vrut să repet experienţa. A fost o cursa foarte frumoasă, una alergată legat de doi prieteni dragi şi împărtăşită cu foarte mulţi alergători cunoscuţi şi foarte mulţi colegi din Ro Club Maraton.

Încă de la start a fost un pic cam cald pentru gustul meu, lucru care a dat peste cap planurile multor alergători pentru un timp bun, astfel că deşi am plecat cu destul de multe persoane în trena noastră, uşor-uşor au început să rămână în spate. Chiar mă întreba cineva dacă pe noi nu ne-a afectat căldura, răspunsul este că DA. Şi pe noi ne-a afectat destul de mult, deşi eram cu toţi la un ritm sub ritmul nostru normal, a trebuit să tragem un pic de noi pentru a menţine ritmul, noroc că eram legaţi :-p

Noi am continuat însă să alergăm constant chiar dacă la un moment dat am rămas doar cu Gica Blajiu cu noi şi cu Miţă cu care ne-am interesectat pe drum. Aş vrea să îl felicit pe Gică pentru că a mers foarte bine şi cu vreo şase kilometri înainte de finish a crescut viteza şi s-a desprins de noi obţinând un personal best.

Noi am alergat pe un ritm uşor sub 1:30, targetul fiind de a termină la 1:29:15 lucru pe care am reuşit să îl facem 🙂

Legaţi de cauza Hospice

Anul acest am decis că pe lângă pacemaker la 1:30 să fac împreună cu Victor Vlad şi Fane Oprina un antrenament pentru o nebunie pe care vrem să o facem la maratonul din toamnă: să batem recordul la maraton alergat de o echipă de cinci oameni legaţi. Recordul pe care încercăm să îl doborâm este de 2h:57 :). Ceilalţi membri ai echipei sunt Alex Diaconu şi Florin Munteanu.

A fost o adevărată experienţă să alergăm legaţi, mai ales la start încercând să ne strecurăm printre oameni :). Nu am dus însă lipsă de momente de necoordonare pe traseu. Eu eram mereu prins la mijloc şi la propriu şi la figurat. La unele puncte de alimentare Victor o lua înainte, Fane încetinea un pic, iar eu eram tras în ambele direcţii :))
De departe cea mai tare fază a fost când la o intersecţie unde Victor a făcut dreapa şi Fane a continuat puţin înainte, iar eu … strigam la ambii ;)).

Cu siguranţă o să fie foarte dificil în momentul în care vom fi cinci persoane şi va trebui să facem câteva antrenamente, aşa că să nu vă speriaţi dacă o să vedeţi cinci persoane legate alergând prin parc 🙂

Nebunia va fi făcută în scop caritabil pentru Hospice – Casa Speranţei, dar mai multe detalii în curând 🙂

Mici concluzii

Experienţa de pacemaker este una foarte faină şi te ajută puţin să te disciplinezi şi să înveţi să menţii un ritm constant. Pe lângă avantajul de antrenament este una plină de satisfacţii, chiar dacă la final conduci doar o persoană către personal best. În plus alergând ca pacemaker ai şansa să încurajezi pe toţi cei care se află pe traseu şi să te aplaude toţi copiii sperând să le oferi unul din baloanele cu care alergi 🙂

Felicitări organizatorilor!! Mai sunt lucruri care se pot îmbunătaţii dar numarul impresionant de persoane arată că sunt pe drumul cel bun.

Felicitări echipei de pacemakeri!! V-aţi descurcat excelent şi sunt convins ca eforturile voastre au fost apreciate de alergători, chiar daca unii nu s-au putut ţine in tren până la final 🙂

Ce urmează?

În următoarea perioadă voi lucra intens la organizarea Crosului Padurii (pana mâine vă mai puteţi înscrie gratuit) si la Transmaraton (puteţi citi aici cum vă puteţi înscrie).

Pentru cei care au alergat, sunt curios: Cum a fost cursa voastră?

V-aţi ţinut de un pacemaker? 🙂

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1277

11 Comments

  1. Eu as fi vrut sa ma tin de pacemakerii de 1h45′, dar n-am putut, pentru ca mi s-a reactivat accidentarea de la picior. 5 km am fost dupa ei, la km 10 mi-a cedat piciorul, dupa ce incepusem sa ma indepartez usor, usor, de baloane. Pe urma am mers, vreo 5 km, convins ca am abandonat, dupa care am strans din dinti si am alergat schiopatand, pana la final. Am terminat in 2h30′.

  2. Si eu am avut pacemaker si mi s-a parut mult mai usor. Sotul meu m-a trecut linia de sosire la cursa de 10.5 km, av speed 6.22km/h. Decent, tinand cont ca aceasta a fost prima mea alergare dupa o pauza care a inceput pe 24 martie, dupa o accidentare survenita in 30 martie la ambii genunchi, in timpul unei ore de body pump (prima si cred ca si ultima :)). Cert este ca am avut resurse pentru a merge de la ora 14:00 si la maratonul de cycling din Piata Victoriei, eu primele doua ore de hill, iar el toate cele 6 ore. Unde mai pui ca ieri am umblat pe tocuri de 10 cm mai toata ziua! Pacemaker rules!

  3. E foarte buna ideea cu Pacemakers, doar ca din pacate pot avea si un efect demoralizator :P… Cand trec pacemakerii de 2:00 peste tine cu zambetul pe buze in conditiile in care vroiai sa scoti 1:55 te cam lasa orice urma de curaj. Oricum…felictari echipei… cel putin de pacemakerii de la 2:00 s-au agatat foarte multi alergatori si atmosfera a fost una de aproape sarbatoare …
    Felictari pentru idee, hai sa mai punem pacemakers si la anul …

    • Ma bucur ca ti-a placut ideea Andreea.
      Nu fii demoralizata, ca la anul sunt convins ca o sa stai in trenul de 1:45 🙂
      Cu siguranta o sa facem echipe de pacemakeri si la anul. O sa facem si pentru Maratonul din toamna 😉

  4. Uitîndu-mă pe Garmin Connect, observ că ați plecat cam tare după primul kilometru (sub 4:10/km), iar asta poate a contribuit la pierderea trenei în care eram și eu. 🙂 Nu caut vinovați, desigur, doar zic că 5 secunde în minus la pace înseamnă ceva și ar fi trebuit mers mai constant.
    Altfel vă felicit pentru inițiativă, iar în toamnă mă voi agăța iar de voi pentru 2:57. 🙂

    • Buna Narcis,

      Ai perfecta drepate ca trebuie mers constant, poate chiar usor pe negative split cu un start mai incet.
      Din pacate la start ne-a fost mai dificil sa mergem pe ritmul care trebuia din cauza adrenelinei din aer :-p. Vom incerca mai tare in toamana 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.