Dacă vrei ski cross-country, indiferent dacă ești amator sau avansat, Cortina este o locație ideală. Asta pentru că aici te așteaptă nu mai puțin de 70 de kilometrii de trasee amenajate. Sunt 10 trasee cu lungimi între 1.3 si 27 de kilometri.
Dacă vrei să afli mai orice informație la zi, site-ul oficial pentru ski cross-country este:
www.dolomitinordicski.com
Fiames Sport Nordic Centre
Dacă vrei să faci ski cross-country, aici este punctul unde trebuie să ajungi. El se afla în localitatea Fiames, la 4-5 kilometri în nordul orașului Cortina. Din acest punct pleaca toate traseele, dar de aici poți să cumperi biletul de acces piste, dar și să închiriezi echipament.
Dacă vii cu mașina proprie, atunci lucrurile sunt foarte simple. Tot ce trebuie să știi este că au parcare, altfel sunt convins că o să îl reperezi ușor. Nu ai cum să îl ratezi.
Dacă vrei să vii cu autobuzul sunt autobuze care se pot lua din Cortina din autogara aflată în centrul orasului lângă ski info point. Ele au doar câteva curse care plecă de dimineață din Cortina spre Dobbiaco.
Permis folosire trasee
Pentru o zi costă 5 euro sau 20 de euro pe o săptămână. Detalii actualizate la zi găsești pe site-ul oficial. Pentru achiziționarea lui trebuie să ajungi la Fiames Sport Nordic Centre. Aici este o mica căsuță de unde poți să îl achiziționezi. Noi am cumpărat pe o zi și am primit o brățară.
Toată ziua nu ne-a verificat nimeni, dar pentru 5 euro nu cred că merită să riști o amendă. În plus, la cum întrețin aceste trasee, chiar merită să platești această taxă.
Închiriat echipament
Tot in centrul sportiv găsești magazinul de închiriat ski-uri. Nu o să găsești ski-uri pentru cross-country la magazinele din oraș. Asta are și puțină logică pentru că oricum trebuie să vii aici să pleci pe traseu.
Din ce am observat nu e decât o singură firmă de închiriat: Morotto.
Pentru o persoană echipamentul complet a costat 17 euro pe toată ziua. Dacă iei pe mai multe zile el scade. De exemplu, a doua zi consecutivă costul scade la 15 euro.
Tipul de la închirieri Walter a fost foarte de treabă și ne-a dat chiar și câteva sfaturi de locuri pentru prânz (subestimand putin unde urma sa ajungem noi).
Trasee
O hartă completă cu toate traseele o găsești aici sau poți să găsești la Info point în oraș aceeași hartă în format fizic. Mai toate traseele sunt cumva între Cortina si Dobbiaco pe o fostă linie de cale ferată. Traseul cel mai lung este chiar această distantă.
Traseele sunt marcate pe culori la fel ca la ski-ul de pârtie, așa că dacă ești la început ar fi bine să nu intri chiar pe negru ;). Diferențele între trasee sunt date de coborările și urcarile mai abrupte la cele mai dificile.
Nu prea ai cum să te rătăcești, traseele sunt dispuse cam liniar între cele două localități, ele mai fac un pic mai înspre stânga sau înspre dreapta, dar până la urmă tot în aceeași direcție merg și se tot intersectează și suprapun.
De la Cortina, traseul urcă până la un punct și apoi coboară spre Dobbiaco, dar destul de ușor, sunt vreo 250-300m diferență de nivel între cel mai de jos punct și cel mai de sus.
Dacă alegeți un traseu mai lung, puteți fie să vă stabiliți o oră la care să fiți înapoi și la jumătatea timpului oriunde ați fi să o luați inapoi. Atenție însă că la întoarcere s-ar putea să urcați mai mult 😉 și să fiți mai obosiți.
Alternativ, puteți să mergeți cât mai în jos și să vă opriți lângă o stație de autobuz de unde să luați autobuzul înapoi. Traseul merge aproape paralel cu drumul și de multe ori sunteți fix lângă el.
Prima experiență
O să fie amuzantă. Cel puțin a fost pentru mine. Am optat bineînțeles pentru stilul clasic cu mers pe urme făcute. Dar chiar și așa am luat destule căzături, multe pe plat din împleticit picioarele.
Am încercat să merg și eu în mișcare de patinaj, dar nici o șansă. Măcar m-am consolat cu ideea că nu se poate face asta cu ski-urile de începători.
Am reușit să facem vreo 28 km la prima tură și acum sper să nu am ceva febră mâine 😀
Mi-a plăcut foarte mult tura de astăzi, nu știu dacă aș repeta experiența în stilul clasic. Mi-ar place însă să încerc stilul patinaj. Acolo cred ca ar fi foarte fain, un cross-training perfect pentru alergare si bicicletă.
Totuși, activitatea asta nu era prea populară în zonă. Destul de libere traseele, doar noi și germani de vârsta a treia. Poate totuși asta era demografica de pe traseele ușoare și medii unde am fost noi, poate pe traseele negre era bătaia adevărată 🙂