Gânduri despre premiile în bani de la concursurile de amatori

În ultimii doi ani o dată cu creşterea numărului de alergători şi biciclişti a crescut automat şi numărul de concursuri de masă, un lucru care nu poate fi decât îmbucurător. O dată cu ele am observat şi câteva discuţii legate de premii, mai ales cele în bani de la aceste concursuri. Din punctul meu de vedere, la concursurile de masă, pentru amatori, la categoriile de vârstă, nu ar trebui acordate premii în bani.

Acum sper ca înainte să îmi săriţi în cap să aveţi puţină răbdare să citiţi măcar argumentele mele până la capăt. Cred că nebunia cu premii în bani la categorii de vârstă a plecat de la o concurenţă înţeleasă puţin greşit între concursurile din ce în ce mai multe în calendarul naţional.

Sportul de masă ar trebui să susţină sportul de performanţă

Asta atât că prin crearea unei baze de selecţie, prin crearea unui interes pentru sport care automat atrage anumite fonduri în sportul respectiv, dar şi prin concursurile de amatori. Aici mă refer la faptul că personal dacă ar fi să am buget pentru premii în bani le-aş oferi doar pentru primii 3-5-7 sau cât se poate la Open Masculin şi la Open Feminin. Asta pentru că acolo sunt deobicei sportivi de performanţă care teoretic din asta trăiesc, din sport şi din participările la concursuri. Nici la noi, dar nici în alte ţări statul, federaţia nu le oferă salarii prea mari sportivilor. Cel mult se oferă cantonamente, cazare, baze de antrenament, echipament şi eventual o mică indemnizaţie.

Premiile în bani ajută la diferenţierea categoriei elite

Dacă ar fi să faci o categorie elite la care să oferi premii în bani şi la categoriile de amatori să nu oferi, cu siguranţă sportivii profesionişti s-ar duce acolo, rezolvând astfel toată discuţia cu sportivii profesionişti care “iau” locurile celor amatori la concursurile de masă.

Sportivii amatori sunt sportivi amatori

Din punctul meu de vedere diferenţa între un sportiv amator şi unul profesionist este faptul că cel din urmă doreşte să îşi câştige existenţa din sport. Cu siguranţă sunt sportivi amatori care sunt foarte competitivi şi pot concura cot la cot cu unii profesionişti. În aceste cazuri sportivul amator poate să se înscrie la categoria elite şi să îşi încerce forţele cu ei pentru a câştiga premiile în bani. Mi se pare un pic trist în momentul în care doreşti să primeşti premii în bani la categorii de vârstă destul de înaintate în condițiile în care sunt poate 5-6-10 oameni în categoria respectivă.

Concursurile de masă au ca obiectiv masa și promovarea sportului

La podium, chiar şi la concursurile la care exista categorii de vârstă, concurează un număr destul de mic din numărul total de concurenţi ai unui concurs. Eu ca şi organizator prefer uneori să redirecţionez valoarea premiilor în bani către restul cheltuielilor pentru o experiență mai frumoasă a tuturor concurenţilor. Spre exemplu, în loc să ofer nişte premii în bani, pun banii respectivi la fondul de medalii şi ofer tuturor concurenţilor medalii mai frumoase sau un alt suvenir drăguț.

Premiile în bani crează o concurenţă nedorită

Cel puţin din punctul meu de vedere. Concursurile de amatori ar trebui să fie prilej de bucurie pentru fiecare participant, un eveniment la care să ne bucurăm împreună de sportul pe care îl practicăm şi reuşita fiecăruia de a termina evenimentul, mai ales dacă e vorba de timpul sau poziţia sperată. Acest lucru este de multe ori umbrit în momentul în care introduci premii în bani, mai ales la categoriile celor născuţi mai devreme. Din păcate, nu de puţine ori am văzut la evenimente sportive, comportamente deloc sportive din partea unor concurenţi care se băteau pentru un loc 3. Uneori poate chiar pentru 50 de lei, iar comportamentul lor era foarte urât deranjând nu doar concurentul direct, dar şi pe ceilalţi participanţi.

Un soi de concluzie

Toate punctele de vedere de mai sus sunt păreri personale şi nu spun acum că nu sunt şi argumente pro premii în bani. Însă analizând toate argumentele pro şi contra care le-am găsit, eu personal sunt pentru premii în bani doar pentru categoria Open sau Elite, aceasta fiind şi situaţia la concursurile mari din străinătate, asta dacă ar fi să ne inspirăm şi de la alţii.

Ce părere aveţi, e bine sau rău să existe premii în bani la categoriile de vârstă?