Cum se genereaza website snapshots ?

Cateodata in constructia unor aplicatii e nevoie de un snapshot al unei pagini web. Acest task poate fi realizat in mai multe moduri, unele mai simple altele mai putin.

Cea ma simpla varianta ar fi sa folositi un serviciu de generare de website snapshots. Majoritatea pe care le-am gasit, au o limitare in ceea ce priveste marimea acest thumbnails, si genereaza destul de greu pentru pagini care nu sunt pagina de index principal. Insa am descoperit unul mai adaptabil :

http://www.artviper.com/tools.php

Acest thumbnail generator este printre cele mai bune ( parere stric personala ) prin faptul ca ofera posibilitatea de generare de thumbnail de orice marime si de pe orice pagina ( inclusiv subpagini ) si intr-un timp destul de scurt.
Lista de parametri :
url URL-ul pagini pe care o doriti
w Latime thumbnail
h Inaltime thumbnail
sdx Latime screen port size ( i.e. 1024 )
sdy Inaltime screen port size
q Nivelul de calitate al imagini ( jpeg ) – de la 30 la 90 %
rot Rotiti imaginea da / nu ( 1 / 0 )
deg Cu cate grade se face rotatia ( 0 – 360 )
bg Culoarea fundalului pentru cazul in care imaginea este rotita, fara #

Dar cum cateodata cantitatea de imagini este prea mare pentru a folosi un serviciu, si se doreste controlul deplin asupra imaginilor generate.
Generarea de snapshots se face in principal prin accesarea unui browser de pe server si “citirea” imagini generate de acesta. Nu se poate face un script pur care sa genereze un snapshots doar din php. Asta ar presupune realizarea unui browser complet in php care sa “parseze” codul HTML,CSS, Javascript pentru a genera imaginea. Din acest motiv solutiile de generare de snapshots difera in functie de sistemul de operare.

Generare de website snapshots in Windows.

Cea mai “simpla” solutie pentru windows care am gasit-o este Website Thumb Generator. Pentru a putea folosi acest script trebuie sa dispuneti de un server Windows cu PHP instalat impreuna cu libraria GD, dar sa aveti si permisiunea sa executati aplicatii .exe pe server si acces la Internet Explorer.
In principiu aceasta se foloseste de IECapt ( download alternativ ) pentru a rula Internet explorer si a salva un snapshot in directorul specificat de dumneavoastra in setari. Deasemenea el dispune si de un sistem de cache pentru a micsora timpul de generare al imaginiilor.

Daca scriptul de mai sus se foloseste de IECapt, si nu sunteti multumiti de aceasta puteti folosi si Web Thumbnail tool v.1.2.1. Acesta este o alta aplicatie prin care puteti genera snapshot / thumbnail ale paginilor web. Aceasta este gratuita si are aceleasi cerinte: Server Windows si IE 5.5 sau mai nou. Avatajul acetei aplicatii ar fi ca nu necesita instalare si contine optiune de dissable pentru scripturi, imagini sau flash.

Web Thumbnail tool v.1.2.1 screenshot

Pentru windows ar mai fi o solutie care ar folosi Firefox ca browser si Pearl Crescent Page Saver, puteti citi mai mult despre asta aici

Generare de website snapshots in Linux.

Pentru linux solutiile sunt pe acelasi principiu, o aplicatie care acceseaza browser-ul si citeste imaginea generata de acesta.

O prima solutie o reprezinta WEBTHUMB.
Acesta se foloseste de Xvfb virtual framebuffer X server pentru a salva “imaginea” generata de mozzilla si netpbm pentru a salva imaginea.

Daca nu sunteti multumiti de acesta o alternativa ar fi khtml2png. khtml2png este deasemenea o aplicatie accesibila prin command line pentru generarea de screenshots. Se foloseste de libkhtml ( libraria folosita de browser-ul Konqueror) pentru generarea imaginilor.
Cerinte

  • g++
  • KDE 3.x
  • kdelibs for KDE 3.x (kdelibs4-dev)
  • zlib (zlib1g-dev)
  • cmake

Cam astea ar fis solutiile descoperite de mine, daca aveti si alte solutii sau comentarii formularul de mai jos va asteapta.

Cheers

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1218

2 Comments

  1. problema e la mine ca pe serverele de la dreamhost cu toate ca iti dau shell si alte facilitati da au astia o securitate de zici ca is google, nu te lasa sa accesezi nimic fara curl and stull like that

  2. problema e la mine ca pe serverele de la dreamhost cu toate ca iti dau shell si alte facilitati da au astia o securitate de zici ca is google, nu te lasa sa accesezi nimic fara curl and stull like that

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.