Carti de alergare in engleza – ideei de cadou pentru alergatori

Mai sunt câteva zile până la crăciun aşa că dacă ţi-a picat un alergător la Secret Santa şi nu ştii ce cadou să îi oferi nebunului, îţi fac o recomandare: o carte despre alergare. Din păcate nu prea sunt multe opţiuni de cărţi în romană despre alergare, în engleză însă oferta este foarte mare. Eu am fost cam leneş cu acest articol aşa că nu ai timp să le comanzi :-p, dar poate îţi va fi util la anul.

Mai jos sunt doar câteva cărţi pe care le-as recomanda, dar daca doresti poţi gasi mai multe pe amazon.com

Slow Burn

Autor: Stu Mittleman

Alergarea nu este pentru mulţi o activitate plăcută, chiar şi pentru unii care o practică. În antiteză cu popularul “No pain no gain” ultramaratonistul Stu Mittleman propune o nouă abordare în alergare care porneşte de la alimentaţie şi consumul cât mai eficient de grăsimi. Cartea detaliază aspecte legate de mindset (nu alergi un maraton ci 42 de ture de 1km şi o lungime de descalzire), cum să alergi pe consum de grăsimi, heart rate zones. Un capitol important este legat de nutriţie unde explică ce să mâncăm că să antrenăm corpul pe consum de grăsimi.

Preţ:
bookdepository.co.uk: 9.37 euro
amazon.com: 10.19$

What I Talk About when I Talk About Running

Autor: Haruki Murakami

O carte care e mai puţin despre alergare decât pare la prima vedere, ar fi mai mult din categoria beletristică.
O colecţie de intrări din jurnal, eseuri şi gânduri despre viaţă şi alergare pe care Murakami le-a unit într-un volum. Cartea este aproape o scrisoare lungă în care Murakami se destăinuie şi povesteşte destul de deschis istoria lui sportivă cu toate succesele dar şi eşecurile sale.

Preţ:
bookdepository.co.uk: 5.80 euro
amazon.com: 10.18 $

Ultramarathon Man: Confessions of an All-Night Runner

Autor: Dean Karnazes

O carte foarte făină, cel puţin aşa spun recenziile. O am de ceva vreme dar spre ruşinea mea nu am apucat să o citesc. Ştiu cursele şi proiectele ultramaratonistului Dean Karnazes aşa că sunt convins că va fi o lectură plăcută.

Preţ:
bookdepository.co.uk: 8.72 euro
amazon.com: 11.16 $

Born to Run

Autor: Christopher McDougall
Cartea a generat o întreagă revoluţie în lumea încălţărilor de alergare. Chiar dacă nu sunt barefoot fanboy trebuie să recunosc talentul de scriitor a lui Christopher McDougall. Aproape că am devorat cartea, nu puteam să o las din mână, cum citesc la metrou am reuşit performanţa de a rata de 3 ori consecutiv staţia la care trebuia să cobor :-p. Povestea plină de suspans urmăreşte aventura lui Christopher McDougall în căutarea unui trib din Mexic: Tarahumara, care au abilitatea de a alerga sute de kilometri fără odihnă şi fără a se accidenta. La aşa abilităţi mulţi încearcă acum să împrumute din înţelepciunea lor, din păcate pentru ei nu se pot transmite şi abilităţile genetice :-p.

Preţ:
bookdepository.co.uk : 8.40 euro
amazon.com: 9.93 $

Advanced Marathoning

Autori: Pete Pfitzinger, Scott Douglas

Această carte spre deosebire de cele enumerate mai sus este una bazată pe dovezi ştiinţifice. Cartea detaliază toate aspectele importante din viaţa unui maratonist: antrenament, nutriţie şi hidratare, perioade de recuperare, cross-training, tappering, strategii de cursă.

Cartea conţine numeroase exemple de rutine pentru antrenament (chiar şi exerciţii pentru forţă, flexibilitate, formă de alergare etc) precum şi programe de antrenament de 12 şi 18 săptămâni împărţite pe volumul de kilometri pe săptămână: sub 88km, 88-113 km, 113-137km, peste 137km.

Dacă alergi doar de plăcere această carte nu este pentru tine, dacă însă eşti competitiv şi doreşti să obţii un nou personal best în maraton la anul, Advanced Marathoning s-ar putea să fie următoarea ta “biblie” ;)).

Preţ:
bookdepository.co.uk: 12.22 euro
amazon.com 13.57$

Ce alte cărţi despre alergare aţi citit/recomandaţi?

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1218

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.