Cand e oky sa furi biciclete ?

Răspunsul care cred că ne vine la toţi în cap e: NICIODATĂ. Acest clip m-a convins că s-ar putea să mă înşel. În ţările unde nu eşti sărăntoc dacă te deplasezi cu bicicleta sunt foarte multe biciclete abandonate, care, dacă e să ne luăm după clip, putem să le “furăm”.

În Olanda sunt atât de multe încât statul şi-a luat asupra lui sarcina de a le “fura”. Ei însă le păstrează un an, după ce le ridică, timp în care poţi veni să îţi recuperezi bicicleta. Oare cum demonstrezi că e bicicleta ta ?

Chiar dacă mulţi ar contesta această idee, eu tind să fiu deacord cu ea. E păcat ca acele biciclete să rămână acolo să ruginească. Odată că ocupă spaţiu aiurea şi în plus cineva ar putea să le readucă la viaţă cu puţină muncă.
Desigur metoda de selectare ar putea fi un pic mai “ştiinţifică”. În Olanda (tot pe ei îi dau exemplu, ce să fac dacă ei au se pare cea mai mare experienţă :-p) se pun stikere cu data pe bicicletă şi dacă nu sunt luate timp de o lună se consideră că e o bicicletă abandonată.

Voi ce credeţi, e oky sa le “furi” ?

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1218

7 Comments

 1. Clipul e o gluma iar individul nu are autoritatea  competenta  sa declare permis asa ceva. Ma intreb ce spun cei prinsi furand, la politie..stiti, am vazut un clip pe youtube :). In olanda doar statul iti poate ridica bicicleta si doar in anumite conditii. din pacate se fura si aici ca si in romania dar in special in zonele de promenada. bicicletele au serie inscrisa pe componente. vanzatorul iti poate spune seria bicicletei pe care ti-a vandut-o. Aici se face inchisoare nu doar pentru furat dar si pentru cumparat bicicleta furata…si chiar daca nu ai stiut ca e furata. regula e ca nu cumperi de la oricine vine la tine pe strada sa iti vanda o bicicleta ieftina. asa ca aviz amatorilor care vor sa dea sub 10 euro pe o bicicleta de 300 sau 500. 

  • @bdff93e3b641573536993e5cbc674d95:disqus Individul intradevar nu are competente sa autorizeze asa ceva. Era doar ceva la nivel ideologic si la acest nivel eu sunt deacord cu el.
   Din ce am auzit eu acest lucru se intampla in anumite tari mai bogate in biciclete si in alt mod. In parcarile mari de biciclete lumea are un citybike dinala mai vechi si sunt parcari mari unde nici nu o leaga, daca nu o gaseste ia alta de acolo si tot asa se fura unii pe altii ;)).
   Iar partea cu inchisoarea pentru cumparat biciclete furate tind sa cred ca e o exagerare. Poate o fi adevarat la nivel teoretic dar nu cred ca s-a ajuns sau se va ajunge pana acolo; nici amenda nu cred ca primesc cei care cumpara biciclete furate.

 2. Raspunsul se afla….de care parte a baricadei esti.
  1.”Fostul” proprietar (trist, ai pierdut bici,era parte din sufletul tau…)
  2.”Noul “proprietar (am un nou mijloc de deplasare, mai ieftin decat pe piata, am tot viitorul cu ea in fatza….)
  Bineinteles ca asta exclude sa fii in pielea hotului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.