Artvelo aduce în premieră animația pe bicicletă la Anim’est 2014

Cred că pentru mulți dintre noi bicicleta și animația sunt două elemente ce ne fac nostalgici la copilarie. Ei bine anul acesta la Anim’est cele două se îmbină cu ajutorul mașinăriei construite de echipa Artvelo cu ajutorul celor de la Spokes, pe numele ei “Bicicleta animată”..

Bicicleta înseamnă transport pentru unii, sport pentru alții, libertate pentru mulți dintre ei, dar înainte de toate, ea este pentru toți mișcare. Pentru că animația a apărut la rândul ei prin mișcarea mai multor desene, la Artvelo ne-am gândit să construim o instalație care să le combine pe cele două. Astfel, cu ajutorul celor de la Spokes, a apărut “Bicicleta animată”.

Pe scurt, e vorba de o construcție formată dintr-o bicicletă și o a treia roată conectată la sistemul de pedale printr-un lanț dublu. Pe măsură ce începi să pedalezi, cea de-a treia roată generează, cu ajutorul unei oglinzi, o animație repetată, efectul fiind asemănător cu cel al unui fenacistiscop.

Hai mai bine să vezi pe viu cum funcționează! Cea de-a 9-a ediţie Anim’est va avea loc în intervalul 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvira Popescu. Bicicleta animată te așteaptă pe toată perioada festivalului în holul uneia dintre cele două locații.

Fenacistiscopul (eng. phenakistoscope) este un dispozitiv de animație ce redă, printr-un disc cu imagini secvențiale, iluzia mișcării. A fost inventat în Grecia antică, dar conceptul a fost definitivat abia în 1829 de Joseph Plateau.

Artvelo este un concept de expoziție virtuala care caută să acopere reprezentarea bicicletei în diferite forme ale artei. Platforma este destinată tuturor celor care cred că bicicleta îți face viața mai frumoasă. Mai multe detalii pe site-ul artvelo.ro sau pe pagina facebook.com/artvelo.

Spokes este un magazin de biciclete care își propune, înainte de toate, să găsească soluția potrivită fiecărui biciclist – fie că e vorba de o simplă „orășeancă”, de o cursieră de carbon sau de bicicleta creată special pentru Artvelo. Mai multe detalii pe spokes.ro.

poster

demo2

A phenakistoscope disc by Eadweard Muybridge (1893)

demo1

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1220

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.