Am incheiat colaborarea cu BikersTeam cu un gust amar

Aşa cum aţi văzut/citit anul trecut am participat la concursurile de bicicletă cu tricoul Bikers Team. Colaborarea cu ei s-a încheiat, însă din păcate într-un mod nu prea plăcut. La ce anume mă refer? Pentru a înţelege trebuie să citiţi un pic de istorie… îmi pare rău, dar aşa e viaţa asta, mai complexă.

Prin martie 2011, Andrei Mocanu m-a contactat pentru a-mi propune o colaborare. Ne-am văzut la fostul magazin Bikers Team unde mi-a povestit despre clubul pe care dorea să îl formeze: Bikers Team. Mi-a plăcut foarte mult ideea, pe partea de alergare eram în Ro Club Maraton şi mi-ar fi plăcut să găsesc un club asemănător şi pentru biciclit.

La început planurile erau destul de măreţe, erau în discuţie şi prime de start pentru concursurile mari gen Prima Evadare. Nu a fost să fie, după buget coane Fanică, dar nu îi bai, oricum era fain să mergem împreună la concursuri, cu acelaşi echipament.
Lucrurile au început apoi uşor să evolueze şi prin iunie 2011 am început discuţii ca BikersTeam să aibă o formă juridică.
În acest moment am avut o discuţie de principiu ca Andrei să fie preşedinte, Răzvan Toader şi cu mine vicepreşedinţi, Basso, Alina Ursu, Gabriel Ursu şi Oana Badea membri fondatori, Oana urmând să ne ajute şi cu partea de dobândire a personalităţii juridice.

Începutul asociaţiei Bikers Team

Oana a început să lucreze la actele asociaţiei, cum în acel moment lucram şi la modificarea statutului Ro Club Maraton, am lucrat împreună la gândirea unui mod de organizare a clubului cât mai eficient, care să permită atât o structura de conducere, cât şi o echipă oficială cu beneficii mai mari (sponsorizări echipament, deplasări etc), dar şi membri simpatizanţi.

După ce am definitivat statutul, am apelat la relaţiile unui prieten avocat pentru a atesta documentele. Ne-am întâlnit la birou la el, am semnat toate actele, ele fiind apoi depuse la judecătorie de către Oana. Din păcate, ele nu au fost acceptate din cauza lipsei cazierului fiscal al lui Razvan, precum şi a necesităţii unei adrese de la Primărie care să clarifice o chestiune cu privire la sediu, Oana reuşind la înfăţişare să obţină o amânare pentru a rezolva problema.

Între timp, eu m-am apucat de site-ul echipei. Am luat hosting şi m-am apucat de realizarea lui, după care am încercat să pun şi ceva content: poze (făcute de Oana în mare parte), câteva rapoarte de cursă etc.

Timpul trece, Razvan nu îşi rezolvă cazierul, Oana mai obţine un termen de amânare, nu se rezolvă nici problema cu adresa de la Primărie pe care trebuia să o obtină Andrei şi aşa ajungem prin septembrie când se dă sentinţă finală de anulare a cererii de înregistrare pe motiv de lipsă a actelor.

Spre sfârşitul anului am ultima discuţie cu Andrei despre viitorul asociaţiei în care îmi spune că rămâne să reluăm înregistrarea în momentul în care Razvan îşi rezolvă cazierul şi rezolvăm şi problema sediului, eventual prin mutarea acestuia.

Se înfiinţează asociaţia CS Bikers Team România

Cel puţin aşa am aflat, la începutul lui februarie de pe grupul intern de Facebook, unde Andrei a anunţat că la următoarele concursuri să trecem “CS Bikers Team România” la club.
Acest lucru mi s-a părut foarte urât din partea lor. Cum noi aveam o înţelegere vizavi de această asociaţie, eu şi Oana fiind implicaţi mai mult decât prin participarea la concursuri la înfiinţarea ei, mi s-ar fi părut normal să ne anunţe că o vor înfiinţa. Nu mai doreau să facem parte din structura de conducere, nici o problemă puteau să mă sune sau să-mi dea un mesaj şi să îmi spună: “Bă Gabi, eşti varză, nu ne place de faţa ta şi noi vrem să facem singuri asociaţia.” Şi n-ar fi fost nici o problemă: dreptul de asociere este liber.

De ce scriu abia acum acest post?

Mi-am spus că o să încerc să vorbesc cu ei măcar să înţeleg care au fost motivele pentru care au procedat aşa, poate e un motiv întemeiat şi eu nu îl văd. Din păcate eu fiind mai masochist din fire, pe lângă faptul că mă bag la diverse concursuri, mă implic şi în diverse proiecte şi am tot amânat această discuţie.
Asta până pe 11 aprilie când Andrei Mocanu m-a invitat la o întâlnire organizatorică a clubului. În acel moment i-am povestit că nu mi s-a părut corect cum au procedat spunându-i că îi voi trimite un email cu anumite cheltuieli pe care eu şi Oana le-am considerat aport la asociaţie, dar cum ei nu mai doresc să facem parte din ea, trebuie cumva să ne reglăm cu ele.

Care au fost costurile pe care le-am cerut?

– Redactarea actelor (statut, act constitutiv, contract comodat)
– Consultanţă înfiinţare, întocmire acte, obţinere acte
– Completare, depunere cereri, obţinere rezervare denumire
– Atestare documente
– Depunere documente + 2 înfăţişări la termene
– Poze realizate la şedinţă foto
– Poze realizate la concursuri şi postate pe contul de facebook.
– Realizare site
– Hosting site
O mică paranteză, pozele erau făcute de mine şi de Oana, nu ţineam să le plătească, însă în cazul în care nu o făceam, aveam pretenţia să primesc arhiva lor de pe pagina de facebook şi să le şteargă de acolo. De ce am cerut să o facă ei? Pentru că mi-au scos dreptul de admin de la pagină deşi eu o creasem şi am încercat să o popularizez cât mai mult.

Care a fost răspunsul lor?

Deşi iniţial Andrei îmi spusese că se vor rezolva cumva lucrurile, după ce am trimis emailul cu acele costuri, am primit un telefon de la Răzvan în care am primit următoarele răspunsuri:
nu consideră că trebuie să plătească costurile juridice (redactare, consultaţie, atestare etc) pentru că nu au înfiinţat atunci asociaţia. Sărind peste faptul că acest lucru nu s-a întâmplat din cauza lui, peste faptul că unele cheltuieli au fost făcute chiar plătite (rezervare denumire, atestare), peste faptul că unele au presupus timp pierdut (depunere acte, înfăţişări etc), refuză să accepte ideea că o consultanţă se plăteşte indiferent dacă tu foloseşti sau nu sfaturile primite. Nu vreau să mai pierd timp cu acest subiect şi să caut dacă au folosit statutul redactat de Oana până la urmă.
e o nesimţire să cer bani pe poze, ba mai mult cum el apare în poze, el are dreptul de autor asupra lor. Mă mănâncă un pic degetele să comentez cum e cu dreptul de autor şi dreptul la propria imagine, dar la aberaţia care a scos-o nu cred că are rost.La partea de site şi hosting nici nu am mai ajuns. Dar a ţinut să precizeze că au avut şi ei cheltuieli cu mine şi eu am fost o dezamăgire în ceea ce priveste rezultatele obţinute anul trecut la bicicletă. Concluzia finală: ei nu plătesc nimic şi dacă scriu pe blog are două posibilităţi: să mă ignore sau să mă dea în judecată.

Ce speram să obţin?

Sincer nu aveam speranţe mari că vor plăti, însă nici nu mă aşteptam la o reacţie de genul celei de mai sus. În mintea mea de copil mic, speram să primesc un răspuns de genul:
“ştim că a fost aiurea ce am făcut şi că v-aţi implicat la înfiinţarea clubului, dar nu avem cum să îţi plătim alea acum, dar hai să vedem cum putem face, îţi putem da o parte acum, pentru restul îţi dăm un tricou mai încolo etc”.