Reguli de bune maniere pentru alergatori – la concurs

E foarte fain că alergi şi este un lucru de apreciat, deşi cursa ta este deosebită, trebuie însă să te gândeşti şi la ceilalţi concurenţi: respectă şi cursa lor. Mai jos am încercat să enumăr câteva reguli pe care le consider eu de bun simţ înaintea, în timpul şi după un concurs.

Înainte de concurs

Înregistrează-te din timp
Chiar dacă înscrierile se pot face şi în ziua concursului. În felul acesta ajuţi organizatorii, dar şi pe tine pentru că vei putea să beneficiezi de un kit complet pe care să îl ridici fără să stai la cozi interminabile.

Anunţă organizatorii dacă nu mai poţi ajunge

Plăteşte taxa de concurs
Nu este corect faţă de organizatori, voluntari şi ceilalţi participanţi să alergi fără să plăteşti ca să nu mai spun că în unele situaţii dacă numărul “bandiţilor” e destul de mare pot fi riscuri de siguranţă. Mai multe detalii puteţi citi aici.

Citeşte regulamentul
Ştiu că de multe ori el este stufos şi plicticos, însă el poate conţine multe detalii importante legate de cursă, siguranţa pe traseu etc. Gândeşte-te că orice regulă de acolo nerespectată îţi poate aduce descalificarea, iar scuza că nu ai citit nu se pune :-p.

La start

Asează-te la start în zona potrivită
Este frustrantă pentru toată lumea aglomeraţia de la start, cu atât mai mult dacă sunt persoane care s-au aşezat prea în faţă. Încearcă să îţi dai seama în funcţie de alte rezultate unde să te aşezi, e destul de simplu, dacă ştii că vii undeva la mijloc te aşezi la mijlocul plutonului, dacă vii în prima treime te aşezi la sfârşitul primei treimi şi aşa mai departe. Pe lângă asta, poţi să întrebi lumea din jur la ce timp aleargă, dacă sunt diferenţe mari e clar că nu eşti în locul în care trebuie. În ultimul rând, încearcă să te aşezi din timp la start, nu veni în ultima clipă.

Ascultă instrucţiunile de la start
De multe ori organizatori vor oferi instrucţiuni înainte de start. Unele care au fost deja anunţate, altele sunt schimbări de ultim moment. Fii foarte atent!

Ţine numărul în faţa cât mai vizibil
Cu foarte mici excepţii, la mai toate concursurile, numărul de concurs trebuie purtat în faţă. Acest lucru ajută arbitrii de traseu să te noteze mai uşor. Dacă nu vrei să te trezeşti la final că eşti descalificat pentru că un arbitru nu ţi-a văzut numărul de sub bluză sau de la spate, eu zic că merită să îl ţii în faţă.

Ai grijă cu cine eşti vorbăreţ
Înainte de start destul de multe persoane încearcă să se concentreze pe ce urmează să facă. Încearcă să nu îi deranjezi intrând în vorba cu ei şi povestind toată istoria ta sportivă. Dacă e vorbăreţ şi apreciază conversaţia este oky, dar dacă respectivul doar dă din cap şi mai scoate un “Aha” sau “da”, poate ar tb să cauţi alt partener de povestit.

În timpul concursului

Atenţie la depăşiri
Dacă vrei să depăşeşti în zone mai înguste, e politicos să spui pardon sau scuze pentru că cel din faţă să ştie că vrei să depăşeşti. Chiar mai indicat ar fi să anunţi prin ce parte spunând: prin dreapta sau prin stânga. Dacă cel din faţă are căşti şi nu te aude, atinge-l uşor pe umăr pe partea pe care vrei să treci pentru a-i atrage atenţia că îl depăşeşti.
Dacă eşti depăşit e bine să cunoşti deasemnea “semnele” folosite şi să încerci să îi ajuţi să te depăşească mai uşor, mutându-te în direcţia opusă, în funcţie de cât îţi permite traseul. Nu înseamnă că trebuie să te caţeri în copac de acuma :-p.

Opriri
Încearcă să nu te opreşti brusc ca să te închei la şireturi sau să îţi facă poza cineva de pe margine. Gândeşte-te că eşti în maşină şi eşti pe autostradă, acolo nu te-ai opri aşa :-p. Dacă vrei să te opreşti încearcă să tragi uşor spre dreapta traseului urmărind să nu incomodezi pe cei care vin din spate.

Abandonuri
Dacă abandonezi, anunţă organizatorii sau voluntarii de la următorul CP. Altfel nu se apucă bieţii oameni şi te dau dispărut, cheamă salvamontul etc. Doamne fereşte dacă cineva care chiar are nevoie de ajutorul lor şi ei sunt plecaţi să te caute pe tine, în timp ce tu eşti la bere pe undeva :-p.

Atenţie la căşti şi muzică
Verifică în primul rând dacă ai voie, sunt câteva curse unde purtarea lor este interzisă. Dacă ai voie. încearcă totuşi să ţii volumul la un nivel rezonabil, pe lângă că poţi deranja pe ceilalţi, care poate nu au aceleaşi gusturi muzicale :-p, există şi riscuri de siguranţă: să nu auzi avertismente de la alţi concurenţi (ex: depăşesc prin dreapta) sau de la arbitrii de pe traseu.

Fără clopoţei
Încearcă să nu alergi cu chei şi alte obiecte care fac zgomot când alergi, pot fi destul de deranjante pentru ceilalţi.

Nu ocupă tot drumul
Dacă alergi cu mai multe persoane, încercaţi să nu staţi unul lângă celălalt şi să ocupaţi tot drumul. Recomandat este nu mai mult de două persoane una lângă alta, însă e variabil în funcţie de drum, dacă e o cursă de trail unde încap doi oameni, nu se mai aplică :-p

Poţi să scuipi
Dacă simţi nevoia să scuipi, nu e nimic rău sau urât să o faci, dar fă-o pe marginea traseului şi ai grijă să nu “stropeşti” pe cineva din cauza vântului.

Mulţumeşte…
voluntarilor şi celor care încurajează pe traseu. Ştiu că de multe ori o să fii destul de obosit, dar încearcă ca măcar din când în când să spui un simplu: Mulţumesc.

Încurajează
Este frumos să încurajezi ceilalţi alergători când treci pe lângă ei, mai ales dacă îi vezi că sunt într-o stare mai proastă. Gândeşte-te dacă ai fi în locul lor, ţi-ar prinde bine să îţi spună cineva un simplu: Bravo!

Puncte de alimentare

Mergi uşor către partea respectivă

Fă contact vizual
Încearcă să faci contact vizual cu voluntarii ca să înţeleagă că vrei să iei paharul sau poţi să le faci un semn cu mâna că nu doreşti pentru a se orienta către alţi concurenţi.

Nu te opri în faţa punctelor de alimentare
Continuă alergarea şi dacă vrei să te opreşti sau să mergi fă-o după punctul de alimentare şi cât mai pe dreapta posibil. În felul acesta nu se vor face blocaje în faţa punctului şi cei care vin din spate se pot alimenta uşor, fără să stea la coadă.

Grijă la aruncarea gunoaielor
Încearcă să arungi paharul sau sticla cât mai aproape de punctele de alimentare, nu peste 2-3 kilometri. Ideal poate într-un coş sau o pungă de gunoi pusă de organizatori, dacă nu, măcar cât mai în afara traseului pentru a nu incomoda alergătorii din spatele tău (nu e plăcut să ţopăi ca să nu calci pe pahare sau coji de banană). Atenţie când arunci paharul sau sticla, mai ales dacă mai ai apă în ele. Nu este plăcut să fii în spatele cuiva şi să primeşti o ploicică ;)).

Nu recicla
Dacă ai băut dintr-un pahar sau o sticlă: aruncă-le, nu le pune înapoi pe masă, mai ales dacă mai au lichid în ele. Acelaşi lucru e valalbil şi la fructe sau alte bunătăţuri: nimănui nu cred că îi place o banană pe jumătate muşcată :-p.

Anunţă problemele de pe traseu
Dacă un concurent are probleme pe traseu sau ai observat nereguli de la ultimul CP anunţă unul din voluntari şi încearcă să oferi cât mai multe detalii posibile (ex: numărul concurentului şi cam la ce km se afla)

La finish

Nu te opri imediat pe linia de finish
Continuă uşor să te mişti. Pe lângă faptul că vei da bine în poze şi nu va părea că ţi-a făcut poza cu linia de finish, vei evita posibile coliziuni cu cei care vin din spate, mai ales dacă e cineva care sprintează.

Însoţitorii nu trec linia de finish
Chiar dacă evenimentul permite însoţitorilor să intre pe traseu, nu este oky ca ei să treacă linia de finish. Chiar dacă nu
deranjează clasamentul neavând chip, aglomerează zona de finish şi încurcă voluntarii care împart medalii, pungi cadou etc.

Nu fii lacom
Punctele de alimentare de la final nu sunt bufet suedez, încearcă să te gândeşti şi la ceilalţi alergători care vin în spatele tău. Ştiu că ai plătit o taxă de participare însă ea nu îţi dă dreptul să mănânci 7 banane, 3 portocale şi mai ştiu eu câte alte fructe sau şi mai rău, să iei pentru susţinătorii tăi. În plus, au plătit şi cei care vin în spatele tău şi e foarte aiurea să ajungă rupţi la final şi să nu găsească nimic.

Ai grijă la orgolii
Nu este nimic rău să sprintezi la finish, mai ales dacă tragi la un timp anume sau o poziţie în clasament. Trebuie să ai grijă totuşi la siguranţa ta (după ce ai mers ultimii doi km, nu sprinta aiurea, riscând să faci vreo întindere) şi a celorlalţi (ai grijă să nu dai peste ceilalţi care merg mai încet înspre sau după linia de finish).

Rămâi la premiere
Chiar dacă nu ai câştigat, încercă să rămâi la premiere. Este un gest frumos, de apreciere, pentru colegii de suferinţă care au reuşit un rezultat frumos. Cu atât mai mult cu cât la majoritatea concursurilor se premiază şi categoriile de vârstă unde câştigă alergători amatori şi nu neapărat sportivi profesionişti.

După eveniment

Împărtăşeşte opinia ta
Nici un eveniment nu este şi nu va fi perfect. Mereu vor fi lucruri ce pot fi îmbunătăţite. Dacă ai orice sugestie sau critică (constructivă) privind orice aspect al concursului trimite un email către organizatori în care să le spui ideile tale. De multe ori concurenţii pot observa lucruri care nu se văd din poziţia de organizator, nu din rea voinţă, ci pentru că în timpul evenimentului încearcă să ţină totul sub control dar nu au ochi peste tot.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1264

5 Comments

  1. Bravo Gabi! Si eu aveam de gand sa scriu ceva asemenator!
    Din toata lista, dau un singur exemplu: “Nu te opri în faţa punctelor de alimentare”
    In urma ca cateva zile in cadrul Triatlonului “Fara Asfalt”, proba de alergare, eram deja in tura a 2-a (parte din Stafeta), ne luptam pentru Podium (si chiar l-am obtinut) si odata reajuns in punctul de realimentare de la Vama Veche am gasit masuta destinata paharelor de apa, acaparata toata de oameni insetati care nu dadeau semne de graba. In viteza mea si incercarea de a nu pierde timp am fost nevoit sa dau pur si simplu 2 oameni la o parte pentru o gura de apa. Stiu, nu a fost Fair-Play gestul meu. Daca acei participanti ar fi respectat regula de mai sus, nici eu nu ma enervam si nu pierdeam timp, nici ei nu ar fi fost bruscati.

    • Unele persoane nu o fac din rautate, ci chiar nu stiu si nu isi dau seama de regulile de mai sus. De aceea este foarte util ca atunci cand observi greseli sa le spui frumos. Bine nu in cursa cand te grabesti, dar daca ii mai vezi dupa sa le explici frumos de ce nu au procedat corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.