200km și 5 trasee de cicloturism marcate în Călăraşi

De multe ori ne vine să dăm cu basca (sau casca după caz) de pământ când vedem atitudinea autorităților față de bicicliști. Totuși asta face cu atât mai important să salutăm și să apreciem atitudinea unor autorități care investesc în infrastructură pentru pasionații de ciclism. Felicitări autorităților din Călărași, Smart Atletic și Asociaţia Cycling Romania care împreună au realizat o reţea locală de trasee cicloturistice şi acvatice, întinsă pe o distanţă totală de aproximativ 200 de kilometri.

Pe 9 mai esti invitat să descoperi traseele de cicloturism în cadrul Turei cicloturistica de Ziua Europei – #EuropeanCycleRelay. Evenimentul este unul gratuit și deschis oricărui pasionat de bicicletă. Vei putea alege între tura de soșea și offroad. Organizatorii au pregatit multe surprize și provocări, așa că da join acum la evenimentul de pe facebook pentru a fi la curent cu ultimele detalii:
https://www.facebook.com/events/789787157763681/

Mai jos găsiți comunicatul oficial de presă unde puteți găsi mai multe informații despre proiect.

Cicloturism în Călăraşi – 5 trasee marcate | 200km | şosea, offroad şi … apă

Haideţi să le descoperiţi pe bicicletă şi din barcă!

Începând cu sezonul 2015, judeţul Călăraşi îşi deschide larg porţile atât pe uscat, cât şi pe ape. Veţi fi întâmpinaţi aici cu o reţea locală de trasee cicloturistice şi acvatice, întinsă pe o distanţă totală de aproximativ 200km şi compusă din: 2 trasee cicloturistice pe şosea (C1 – 48km & C2 – 47km), 2 trasee cicloturistice offroad (C3 – 50km & C4 – 35km) şi un traseu acvatic, de pescuit, pe Dunăre (P1 – 18km).

Turismul pe bicicletă prinde din ce în ce mai mult contur şi în România. Este un mod plăcut, activ, simplu şi (în general) mai ieftin de a descoperi locurile, oamenii, obiceiurile şi tradiţiile dintr-o anumită zonă geografică/teritorial-administrativă/culturală. Cu cât infrastructura este mai bună, cu atât se înlesneşte mai mult accesul oamenilor în activităţile cicloturistice. Poate mai mult ca orice altă formă de turism, cicloturismul are impact direct asupra comunităţilor locale.

UAT Călăraşi, prin intermediul proiectului european “Promovarea patrimoniului natural în zona Dunării călărăşene prin ecoturism”, finanţat de Programul Operaţional pentru Pescuit – POP 2007-2013 a ales să valorifice potenţialul deosebit al zonei, instituind 4 trasee cicloturistice. Acestea au fost realizate de Smart Atletic, împreună cu Asociaţia Cycling Romania (una dintre cele mai active şi mai apreciate asociaţii din România care promovează dezvoltarea cicloturismului) şi cu partenerii locali din Călăraşi care au avut un obiectiv măreţ: acela de a pune Călăraşiul pe harta cicloturistică a Europei.

200 de kilometri de trasee

Toate traseele au un grad scăzut de dificultate, fiind gândite într-un sistem de reţea locală. Astfel, ele vor fi accesibile pentru orice persoană care doreşte să petreacă de la câteva ore până la câteva zile în jud. Călăraşi. Distanţele sunt cuprinse între 35-50km şi traseele comunică între ele. Mai mult decât atât, cele două trasee de şosea (C1 şi C2) reprezintă o porţiune din cei 4500 de km ai magistralei cicloturistice EuroVelo 6, care leagă Oceanul Atlantic de Marea Neagră. Traseele nu sunt omologate Euro Velo, dar există această perspectivă.

Cicloturism in Calarasi

Traseele sunt marcate şi semnalizate:

  • marcaje cu vopsea (litera “C” – simbolul internaţional pentru “cicloturism” + indicatorul traseului (C1, C2, C3, C4), însoţit de săgeţile de direcţionare – faţă, stânga, dreapta)
  • marcajele cu panouri mici şi medii (unde se găsesc, pe lângă informaţiile importante despre traseu şi harta acestuia)

Un element inedit, care vine în ajutorul turiştilor, este că fiecare traseu are un tur virtual care poate fi parcurs online, iar indicatoarele de pe trasee au integrate coduri QR. Daca vă opriţi în dreptul acestora şi le scanaţi, veţi fi direcţionaţi către pagina traseului respectiv, putând astfel să accesaţi informaţiile importante ale lui.

De asemenea, există şi o hartă interactivă cu traseele şi obiectivele turistice, producătorii locali pe care să îi vizitaţi, locurile de cazare, agrement, masă şi camping. Mai departe, fiecare traseu are o pagina dedicată, în care este descris cât mai pe larg. Acolo veţi găsi şi coordonatele GPS, cu posibilitatea să vă descărcaţi track-urile (format .gpx si .kml), sfaturi de călătorie pentru a evita eventuale neplăceri.

C1, Căscioarele – Mânăstirea

Traseu de şosea, de 48km, de-o zi sau de două, depinde de cât de mult timp aveţi în plan să petreceţi în această zonă. Descoperiţi coordonatele acestuia chiar pe site.

C2, Mânăstirea – Călăraşi

Este un traseu uşor, de 47 de km, profil plat, pe Drumul Naţional 31, care leagă Olteniţa de Călăraşi. Îl puteţi străbate în 4-7 ore, în funcţie de viteza cu care doriţi să descoperiţi locurile şi oamenii. Desigur, puteţi petrece chiar şi două zile aici, optând pentru una dintre posibilităţile de cazare la cort sau în gospodăriile localnicilor, bucurându-vă de o masă delicioasă şi poveşti din vremuri vechi şi noi la producătorii locali din zonă.

C3, Olteniţa – Dorobanţu

50km. Pe lângă Argeş, Dunăre şi Mostiştea. Un traseu pe care pur şi simplu nu trebuie să îl rataţi. Şi vă recomandăm să îl parcurgeţi în grup, cu prietenii, familia, colegii de birou sau, de ce nu, în tandem, alături de persoana dragă. Veţi descopri locuri minunate, veţi merge pe malul Argeşului până la vărsarea acestuia în Dunăre, continuaţi pe malul Dunării şi apoi, pe malul canalului Mostiştea-Dunăre. Pe traseu aveţi mai multe puncte de belvedere, locuri în care sunteţi la două pedale de Dunăre, locuri în care să vă campaţi sau să staţi la un picnic.

C4, Dorobanţu – Chiciu

35 km offroad. Pe malul Canalului Mostiştea-Dunăre şi pe malul Dunării, spre Chiciu. Este un traseu pe care vi-l recomandăm în următoarele variante de parcurgere: dinspre Dorobanţu (în continuarea traseului C3, Olteniţa-Dorobanţu sau a traseului C1, Căscioarele-Mânăstirea) sau dinspre Călăraşi (cu startul la Chiciu, după punctul de trecere cu bacul). În descrierea de pe site veţi găsi şi sfaturi importante de călătorie dacă vă aventuraţi pe acest traseu.

P1, Călăraşi – Cetatea Vicina

Traseu acvatic, pe Dunăre. Existenţa acestui traseu, pe lângă cele 4 cicloturistice, îi conferă zonei turistice a Călăraşiului un aer aparte în peisajul naţional şi chiar internaţional. Traseul începe din oraş, din Port (de pe malul Braţului Borcea, coborând în Parcul Central) şi, după aproximativ 20km în care veţi naviga pe Braţul Borcea şi pe Dunăre, veţi ajunge într-un loc grozav, pe Insula Păcuiul lui Soare. Aici puteţi să vă încumetaţi în explorarea pădurii, în căutarea zidurilor vechii cetăţi bizantine Vicina, puteţi sta la plajă şi/sau puteţi încerca unul din cele 6 locuri de pescuit recomandate.

Toţi cei care iubesc plimbările pe două roţi în natură şi doresc să descopere traseele cicloturistice din Călăraşi sunt invitaţi la o tură ghidată pe trasee în data de 9 mai 2015. Evenimentul este planificat ca parte dintr-un proiect european – European Cycle Relay, pe traseul Olteniţa-Călăraşi , pe o distanţă de 70km.

**********

Mai multe detalii despre trasee, evenimente şi acţiuni speciale, puteţi urmări în secţiunea cicloturistică de pe site-ul smartatletic [www.smartatletic.ro/cicloturismcalarasi], pe site-ul www.turismcalarasi.ro și de pe pagina oficială de Facebook [www.facebook.com/cicloturismcalarasi].

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1220

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.