Scoala de munte Pathos – prima aplicatie – cabana diham

Dupa a 3-a ciclopromenada am dat peste o asociatie montana la ONG Fest, nu prea am retinut cum se numeste si aveam un pliant de la ei dar l-am pierdut :-P. Insa dupa un pic de googling i-am gasit : AM Pathos.
Ei au program care se numeste Scoala de Munte si care mi s-a parut destul de interesant:

Scoala de munte este o scoala educativa la care se poate inscrie orice persoana care iubeste natura, care are peste 16 ani si este apta din punct de vedere fizic si psihic. Scoala se desfasoara pe o perioada de 8-9 luni si considera ca totii elevii au un nivel zero de pregatire, indiferent de experienta montana acumulata anterior. In aceasta perioada se vor preda cursuri teoretice despre alpinism, escalada, turism, geografie generala, geografie montana, ecologie, prim ajutor premedical, meteorologie, psihologie, pericole in munti, supravietuire, si altele. Aceste cursuri sunt gratuite. O data la trei saptamani are loc APLICATIA, adica expeditia pe munte de 2 sau 3 zile (in weekend, de sambata dimineata pana duminica seara) pentru a pune in practica cunostintele teoretice acumulate la cursuri.. Vor fi aplicatii tematice in Bucegi, Piatra Craiului, Retezat, Ceahlau, Fagaras, Iezer-Papusa, Piatra Mare.. Una dintre aplicatii va fi CANTONAMENTUL, o tabara montana cu durata de 6-7 zile, in care se vor aprofunda mai ales cunostintele practice. Aplicatiile pe munte sunt platite de fiecare elev in parte, pretul aplicatiei variind de la 60 la 150 lei, functie de: cazare (cabana/cort), transport (tren/autocar) si de distanta (150km – Bucegi / 400km – Ceahlau).

mai multe aici

Asa ca m-am inscris, am fost si la deschiderea scolii 😛 si weekendul trecut am fost si in prima aplicatie :D, destinatia Cabana Diham, elevi: in jur de 150 din cate am inteles :). Trebuie sa recunosc ca numarul e destul de mare pentru o excursie de trecking pe munte 😛 insa din cate am inteles pana la sf. scolii se mai rareste lumea. Insa chiar si asa tb sa recunosc ca e destul de interesant sa mergi pe munte intr-o astfel de formatie. Si cu siguranta o sa atragi atentia :)), anul asta in martie la una dintre aplicatii, Eugen Manea a crezut ca e noua cruciada cand a vazut un sir atat de mare mergand prin retezat intr-o furtuna de zapada :))

Plecare a fost din Busteni unde am ajuns cu personalul.
Busteni

Am inaintat la inceput intr-un trinom ( nu dinala matematic :-P, 3 siruri indiene ) chiar daca nu se mai vede mai jos
IMG_0450

Aici am avut parte de un pic de istorie a muntilor Bucegi din partea Lt. Dr. MARIUS IRIMIA aka Moldoveanu cel care a pornit asociatia.
Apoi ne-am despartit in 2 grupuri, unii in care aveam un pic de experienta si care am plecat sa ajungem pana la cabana Malaiesti si altii care au mers mai incet si s-au oprit la cabana Diham.
Asa ca ma alatur grupului pentru malaiesti si plecam 😀
am pathos trecking to diham cabin

Sus pe munte se depusese deja ceva zapada

IMG_0470

Ajungem la cabana si se vedeau deja varfurile inzapezite

IMG_0477

Lasam rucsacii la cabana si plecam spre cabana malaiesti. Am reusit sa ajungem in timpul de pe marcaj, am stat un pic, am baut un ceai si apoi am facut drumul inapoi pe intuneric incercand sa intercalam persoane cu frontale cu persoane fara.

Dupa ce am ajuns inapoi la cabana Diham, am avut timp vreo ora sa ne organizam in camere, sa ne schimbam si sa mancam ceva, apoi am coborat in sala de mese unde o parte din membrii clubului de cultura din asociatie ne-au delectat cu cantece de munte 😀


Cantece de munte – Cand te scuturi de zapada
Asculta mai multe audio Muzica

M-am culcat pe la 11, pentru ca dimineata aveam o trezire la 5.30 ca sa cobor inapoi in Busteni sa plec catre Brasov la duatlon.

Concluzii

Poate nu a fost o tura la munte cum eram obisnuit, dar a fost frumos. Are si mersul in grup un farmec al lui. Mi-a placut si tura pana in malaiesti mai ales intoarcerea pe noapte cand era o luna plina superba. Pacat ca imi lasasem aparatul foto la cabana :(.

Cheers.

Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1217

9 Comments

  1. bine ai venit in pathos! eu am fost anul trecut elevul lor, cand am plecat noi atunci spre diham nu era zapada deloc. m-am reinscris si anul asta in scoala, n-am reusit s-o termin anu trecut (n-am fost in cantonament), dar nu prea mai am timp de iesit pe munte. cand si unde e urmatoarea aplicatie?

  2. buna,
    i-am cautat pe cei de la pathos pe net si nu reusesc sa intru pe site-ul lor,daca ai date de contact si cand mai fac inscrieri te rog sa ma ajuti

    telefonul meu este 0722239874

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.