Salvați Copiii România a dotat 15 maternități și continuă campania de reducere a mortalității infantile

Nu sunt încă părinte, dar nu cred că trebuie să fii părinte pentru a fi îngrozit de ideea ca în România mor anual, în medie, 1900 de copii cu vârsta mai mică de un an, mai mult de 5 copii zilnic. Unele decese nu au putut fi evitate din lipsa unor echipamente medicale. Pornind de la această situatie Organizaţia Salvaţi Copiii și-a propus să sprijine 25 maternități cu incubatoare, pentru a ajuta astfel la prevenirea mortalității infantile și pentru a sprijini gravidele și mamele din 15 comunități să aducă pe lume copii sănătoși și să le ajute la creșterea copiilor lor.

Dupa ce am alergat 24h anul trecut pentru Salvaţii Copiii şi programul Fiecare copil contează, una dintre cele mai dese întrebari pe care am primit-o a fost la ce m-am gandit în timpul acelor ore. Răspunsul e unul simplu, la orice altceva decât la faptul că am de alergat 24 de ore şi la final voi fi tot în acelaşi loc.

Să alergi 24h e o nebunie, e fooarte dificil, te gândești de foarte multe ori: de ce faci asta când puteai să stai acasă, să faci un ultramaraton de seriale la televizor. E o experiență masochistă de-a dreptul. Asta dacă scoatem din ecuaţie scopul caritabil. Pentru că în momentul în care aveam cel mai mic gând de a mă opri mă gândeam cum ar fi să am în faţa mea în acel moment o mamă al cărui copil ar fi putut fi salvat de un incubator ce urma sa fie achiziţionat de Salvaţi Copiii. Cum puteam eu sa îi explic acelei mame că bebelușul ei nu a putut fi salvat pentru că pe mine mă dureau un pic picioarele.

Cred că atunci când cât mai multă lume va începe să vadă problemele cu care se confruntă societatea, fie ele medicale, de mediu, de educaţie sau orice altceva, nu ca probleme ale unui grup nedefinit, probleme care nu li se vor întampla lor, probleme de care ar trebui să se ocupe statul, se vor întâmpla lucruri extraordinare. Dacă mai mulți oameni ar începe să privească acele probleme ca pe unele ale unei persoane cunoscute, ale unei persoane apropiate, ale unei persoane dragi, în acel moment vom începe să ne folosim fiecare talentul şi pasiunea pentru a preveni problemele înainte să apară. Eu alerg, aceasta este pasiunea mea pe care am descoperit-o acum 6 ani şi pe care o folosesc pentru a promova şi a strânge fonduri pentru cauzele în care cred.

Am scris şi în martie despre această campanie a Salvaţi Copiii, însă acum o susţin cu şi mai mare tărie gândindu-mă la Eliza, prima mea nepoţică şi bucuria adusă de ea în familia mea.

Sunt convins că avem cu toţii pe cineva apropiat care a avut parte in ultimii ani de bucuria unui copil. Haideţi să lăsăm deoparte principiul “statul trebuie să se ocupe” şi să prevenim aceste tragedii zilnice susţinând campania de strângere de fonduri ce se desfășoară în perioada 18 octombrie 2013 – 15 ianuarie 2014. Puteţi face donații prin SMS la 8833 (2 euro) și pe site-ul www.salvaticopiii.ro/bunvenitpelume.

Vizual Bun venit pe lume

‘Bun venit pe lume!’ este o campanie specială și emoționantă, din păcate la noi în țară prea mulți bebeluși nu au șansa să trăiască. Ne dorim foarte mult ca, prin continuarea acestei campanii, să atragem atenţia societăţii din România asupra acestor tragedii şi să demonstrăm că donaţiile pot avea un rezultat direct, dar şi un efect pe termen lung, în numărul de vieţi de copii salvate. Îi încurajăm pe toţi românii să contribuie cu donaţii prin SMS și pe site-ul nostru pentru că, într-adevăr, prin incubatoarele cumpărate, sporim şansa la viaţă a copiilor noştri

a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Fondurile obţinute prin această campanie vor fi folosite de către Salvaţi Copiii pentru dotarea cu incubatoare a 25 de maternităţi din oraşele: Pitești, Bacău, Brașov, 3 maternități în București, Buzău, Reșița, Caransebeș, Constanța, Craiova, Segarcea, Petroșani, 2 maternități în Iași, Târgu-Mureș, Roman, Ploiești, Sibiu, Suceava, Vatra Dornei, 2 maternități în Timișoara, Vaslui și Focșani.

Deşi rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2012, atât ca procent, cât şi în cifre absolute, 8471 decese în 1990, 2250 în 2009 şi, respectiv, 1812 în 2012, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9 la 1000 de copii născuţi vii în 2012 (conform Institutului Naţional de Statistică). La nivel mondial, un copil moare la fiecare cinci secunde. La noi în ţară, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principală a mortalităţii infantile o reprezintă naşterile premature. Mortalitatea, precum şi speranţa de viaţă reflectă nivelul de trai şi de educaţie al unei populaţii, accesul la servicii medicale, progresul medicinei şi al sănătăţii publice.

O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi prin dotarea cu echipamente medicale performante a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1265

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.